Autor Wątek: Jak wrzucacie obrazki/zdjęcia wprost do postu?  (Przeczytany 1420 razy)

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
Jak wrzucacie obrazki/zdjęcia wprost do postu?
« dnia: Kwietnia 17, 2024, 02:39:50 pm »
U mnie nie widzę takiego fjuczera. Po rozwinięciu pola "Załączniki i opcje dodatkowe" nie widzę żadnych opcji dotyczących załączania plików. Pracuję na Mac'u. Dodatkowo mam kłopot, o którym już pisałem: podczas wpisywania znaku diakrytycznego "ś" post jest zapamiętywany i zamykany. Na innych forach nie mam takich niespodzianek. Macie jakieś pomysły? Bo na razie wklejam "ś" z bufora :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2024, 04:41:04 pm wysłana przez miki11 »

natalka

Odp: Jak wrzucacie obrazki/zdjęcia wprost do postu?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 17, 2024, 07:05:28 pm »
To Forum uniemożliwia dodawanie grafik na serwer, dlatego zdjęcia są tak naprawdę linkami prowadzącymi do innych serwerów. Link do obrazka będącego na innym serwerze podajesz wykorzystując BBCode:
[img][/img]
Co do Maca - USE Linux ;)
A tak serio zobacz czy nie masz jakiegoś skrótu globalnego lub w przeglądarce dla ALT+S czy tam CMD+S - nie wiem jak to tam jest w macu.

P.S.:
https://pl.wikipedia.org/wiki/BBCode

miki11

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 17, 2024, 07:13:14 pm »
To Forum uniemożliwia dodawanie grafik na serwer, dlatego zdjęcia są tak naprawdę linkami prowadzącymi do innych serwerów. Link do obrazka będącego na innym serwerze podajesz wykorzystując BBCode:
[img][/img]
Co do Maca - USE Linux ;)
A tak serio zobacz czy nie masz jakiegoś skrótu globalnego lub w przeglądarce dla ALT+S czy tam CMD+S - nie wiem jak to tam jest w macu.

P.S.:
https://pl.wikipedia.org/wiki/BBCode

@natalka, co do załączników to tak myślałem. A jeśli chodzi o skróty, nie mógłbym na żadnym forum używać kombinacji klawiszy {Alt}-{s}. A wszędzie mogę, poza tym jednym forum. Taka ciekawostka.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2024, 07:15:43 pm wysłana przez miki11 »

miki11

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 30, 2024, 10:23:31 pm »
...Link do obrazka będącego na innym serwerze podajesz wykorzystując BBCode:
[img][/img]

No i to mi elegancko... nie działa. Jak jest sam link do pliku jpg na dysku Google to ten link się wyświetla. Ale jak wezmę ten link w  to ani obrazka, ani linku nie widać. A widzę, że w niektórych postach jednak są zdjęcia. Forum nie lubi dysku Google, czy MacOS?

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2024, 07:43:04 am »
Ja co prawda wszystko ogarniam w Win10 ale fotki, które ogarniam na forum trzymam w aplikacji Zdjęcia Google.
Może to co wrzucę przyda się także innym, którzy chcieliby wklejać fotki z Google.

Jako, że mam Gmaila i konto Youtube więc z poziomu Gmaila po zalogowaniu z prawego górnego rogu otwieram Aplikacje Google (1) i Zdjęcia (2).

Po otwarciu do folderu Zdjęcia (3) ładuję wszystko co mam.

I teraz bardzo ważna rzecz, bez której zdjęcia nie będą się wyświetlać.
Otwieramy Udostępnianie (4) i Utwórz album udostępniony (5) i wrzucamy tam zdjęcia, które chcemy aby wyświetlały się na forum.
Bez tej operacji po wylogowaniu zdjęcia z forum znikną nawet jeśli na początku będą się wyświetlały.

Trzeba pamiętać o tym aby zawsze przed dodaniem zdjęć na forum otworzyć album udostępniony.
Po otwarciu wybieramy sobie jedno zdjęcie np. ja wybrałem sobie zdjęcie z korbą (6) i klikamy na nie żeby otworzyło się na pełnym ekranie.

Po otwarciu zdjęcia wybieramy Kopiuj adres obrazu (7)

W wiadomości na forum otwieramy Umieść obrazek (8 ) i Wklej (9) umieszczając adres pomiędzy napisami "img" w nawiasach (10)

Tak powinien wyglądać prawidłowo wklejony adres

A tak finalnie powinien się wyświetlić po wysłaniu wiadomości

Miłej zabawy  8)

« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2024, 07:45:24 am wysłana przez Chris »
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

miki11

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 01, 2024, 09:33:55 am »
@Chris, dzięki za ten tutorial, nie wpadłem na to, że obrazki z dysku nie przejdą na forum, a obrazki ze "Zdjęć" przejdą. Strasznie długie linki produkuje ten automat, ale działa.