Hej Lukasz,
Bardzo ciekawy, szczegolnie to retro Campagnolo:) Troche niepokoi ten smutny zwis lancucha - przerzutka przestala napinac czy sa opory w rurkach?
Do rzeczy:
1. Koniecznie manetki bo aktualne do niczego się nie nadają. Przerzutki to Campagnolo Mirage 3x9.
Jakie manetki by do tego pasowały? Flux ma obrotowe i bardzo mi to pasuje ale nie wiem czy jest model który pasuje do tego Campagnolo Obecne Campagnolo to inna liga, ceny sa z kosmosu, takze standardy. Sporo osob szuka przerzutek C 9s wiec chyba maja jakis specjalny uciag co oznacza ze najprawdopodobnie zadziala to tylko z tymi ciernymi wajchami ze szczatkowa indeksacja. Ja bym wywalil bo ciezko bedzie cos znalezc i poszedl w niedrogi SRAM X-3, X-5 - jesli lubisz gripy. Problem tylko ze SRAM Comp gripshift konczy sie na 8 biegach a wspolczesne zaczynaja od 11 biegow. Wiec zostaje tylko drugi obieg albo wajchowe zmieniacze. Sa tez obrotowe Nexusy do piast biegowych ale to nie zadziala ze SRAM gdzie uciag jest 1:1. Gripshift Nexus od Alfine 9s powinien zadzialac ze zwyklymi przerzutkami shimano Altus, Acera, Alivio.
Budzetowo ja bym przemigrowal na 8speed bo: tansze lancuchy, wiekszy wybor tanich rzeczy. Nie wiem jakie sa odstepy w tym C9 na kasecie jak jakies specjalne to tez do wymiany, musisz pokopac w necie (strona Sheldon Brown'a?).
2. Koła to 451 i chciałbym je wymienić na 406 ze względu na dostępność obręczy i szerszych opon. Przerabiał ktoś temat zmiany 451 na 406 przy V-brake?O ciekawe:) ja przerabialem odwrotnie:))
Ale rozumiem przy checi szerszych opon, bo wybor 451 jest wybitnie szosowy.
V-brake'i dostosujesz bezproblemowo, klocki maja zwykle regulacje dol/gora, a roznica nie jest duza. Z przodu bym dal tarcze - widelce z mocowaniem nawet u chinczyka niedrogie. Z tylu dospawal adaptery i przeszedl na hydrauliczne ale...to juz koszty lub warsztat.
3. Kierownica jest bardzo wąska i myślę o czymś w stylu baranka gravel
https://allegro.pl/oferta/kierownica-gravel-ergotec-31-8-480-620mm-130197777Nie bedzie to wygodne ale moze znajdziesz "swoja"pozycje. Waski chomik ma swoje zalety ale opcja to taki kokpit kierowniczy gdzie rura sterowa idzie pionowo albo nawet lekko do przodu a kierownica to wielki luk w ktorym mieszcza sie kolana. problemem ze trzeba to zamawiac (holenderscy producenci, moze HP velotechnik..) bo nijak dobrac z klasycznych nawet babcinych damek (przerabialismy juz to tu w jakiejs dyskusji nie tak dawno temu). Tez rozwazam wymiane swojego chomika kiedys ale nie mam warsztatu do giecia rurek na tyle dobrze by ich nie pokiereszowac.
Wyobraz sobie jak ten baranek bedzie chodzil podczas skretu i obawiam sie ze koncami bedziesz dziubal sie w zebra...Zrobilem wiele modeli i nie wymyslilem nic lepszego..na razie:)