Autor Wątek: Kupię rower typu SWB  (Przeczytany 3135 razy)

Bartosz

• sympatyk na poziomie
  • **
Kupię rower typu SWB
« dnia: Kwietnia 14, 2023, 05:00:21 am »
Cześć. Szukam roweru typu SWB.
Zdecydowanie konstrukcja z regulacją booma i najlepiej z przerzutką z przodu. Interesują mnie raczej konstrukcje fabryczne niż samor?bki.
Macie jakiś egzemplarz na zbyciu?
Pozdrawiam.

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Kupię rower typu SWB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 17, 2023, 10:02:43 am »
czesc
naped na przod jest rzadki, chyba najszybciej uzywke kupisz w holandii, np. cos takiego jest teraz
link

Leszek

Bartosz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 17, 2023, 06:33:05 pm »
Chyba niezbyt jasno się wyraziłem. Nie chodzi mi o kasetę  na przednim kole, tylko o przerzutkę na boomie, żeby były trzy blaty, a nie jeden jak bodajże w optimie lynx.

lechulysy

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 18, 2023, 12:36:33 pm »
@andrej sprzedaje sztywniaka - warto bo jego rowery to cudenka i jakosciowo jak z fabryki a nawet lepiej - mialem sporo fabrycznych wiec parafrazujac "wiem to się wypowiem"
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2023, 12:45:39 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

Bartosz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 18, 2023, 08:25:01 pm »
Sprzęt zacny, jednak potrzebuję czegoś na turystykę.

lechulysy

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 24, 2023, 09:39:35 am »
kup ten - dopoki jest dostepny
a jesli nie ten to szukaj 2x26 " z kierownica ASS lub Ubar, w popularne kola 20" bym nie wchodzil bo zaczna cie ograniczac gorsze nawierzchnie
Leszek

Bartosz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 24, 2023, 11:22:06 am »
Siedziałem na Optimie Condor i stwierdzam, że rower 2x26 to niekoniecznie najlepszy wybór na początek. Obecnie mam Jana Cordesa i trajkę od Carbondesign. Obie konfiguracje 20+26. O ile w trajce dziurawe drogi bywają męczące, to w przy dwóch kołach z pełnym zawieszeniem nie dostrzegam problemu.

lechulysy

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2023, 02:23:45 pm »
miałem przez chwile kondora  na kolach 28" i on jest wybitnie wysoki, tzn. nie miałem okazji siedzieć na niczym wyższym (przy moich 185cm przy zatrzymaniu musiałem stawać na palcach)

kilka lat jeździłem wyprawowo na Nazca Fiero 2x20" z amorem przód i tył (pod moje 100+ wagi), kiera USS: dziurawe drogi nie były problemem bo rower "płynął", problemem były piaszczyste odcinki: rower był podatny na wywrotki na każdym trochę głębszym piachu, a pchanie roweru w zgięciu gdy przód nie chce jechać, a tył jest ciężki rodziło frustracje
dlatego nabyłem Optima Orca 2x26 (amor z tyłu, przód sztywny, kierownica Ubar) i on duuużo lepiej radzi sobie w takich sytuacjach choć oczywiście gorzej niż rower pionowy; ostatecznie to on stał się głównym rowerem, a od dwóch lat jedynym bo w praktyce na pozostałych moich poziomkach jeździłem wybitnie okazjonalnie

dlatego polecam ci IMHO docelowe rozwiązanie: z moich zlotowych obserwacji wynika, ze koleżanki i koledzy przesiadają się na większe koła więc może coś jest na rzeczy z tym o czym mówię :)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2023, 02:37:01 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

sebacyki

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 24, 2023, 05:32:32 pm »
Ja za to chętnie bym się przesiadł SWB 26x20 na 26x26, mam M5 pisz na pw jak co

Bartosz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 25, 2023, 05:43:41 am »