Autor Wątek: Dynamo  (Przeczytany 8016 razy)

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
Dynamo
« dnia: Grudnia 24, 2009, 09:23:44 pm »
Witam ponownie. Mam skromne pytanko, jaka jest potrzebna prędkość do wytworzenia przez dynamo mocy 12V ? Czy ta prędkość jest osiągalna na poziomach czy raczej muszę zainwestować w lepsze, mocniejsze dynamo ? Z góry dzięki za odpowiedź.
GG: 13949582

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Dynamo
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 24, 2009, 09:41:33 pm »
do wytworzenia 12v nie potrzeba wielkiej szybkości możesz spokojnie wytworzyć ze zwykłego dynama 220v  podłączasz zwykły transformatorek 6/220v  pod dynamo uwaga napięcie niebezpieczne dla życia.( nie próbuj tego w domu;) powiedz do czego ci potrzebne te 12v co chcesz zasilać to może coś poradzimy :)   ps. napięcie to nie moc :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2009, 09:44:26 pm wysłana przez tomek70 »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 24, 2009, 11:20:33 pm »
Natężenie zabija, nie napięcie. Co do pytania, najbardziej efektywne w relacji opory toczenia - uzyskiwana moc są dynama w piaście, dają zwykle 6V / 3W.  Jeśli planujesz np. zasilanie gps, lub telefonu najprościej użyć przetwornicy w stylu: http://charbike.webpark.pl/ . Jeśli kombinujesz w kierunku świateł samochodowych na 12v w poziomce - nie ma sensu, za małe natężenie prądu.     

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 25, 2009, 12:00:36 am »
Właśnie o światła mi chodziło, nie byłem pewien czy dynamo rowerowe jest w stanie wytworzyć tyle energii aby zasilić żarówki samochodowe. No cóż chyba się dowiedziałem tego czego chciałem. Dzięki za pomoc. 8)
GG: 13949582

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 25, 2009, 12:20:56 am »
Żarówki samochodowe nie mają sensu przy rowerze. Nowoczesne LED to jest "to". Konstruowałem bardzo proste lampki diodowe pod dynamo z funkcją swiatła postojowego - przy obecnie dostępnych diodach za 30 zł + soczewka ok. 10, z elegancką obudową i resztą potrzebnych części za łącznie 120-140 zł, możesz złożyć lampkę dającą 130-150 lumenów. Schemat jest bardzo, ale to bardzo prosty - mostek prostowniczy (najlepiej zlutowany z diod Schottky a nie krzemowych, ja korzystam z 1N-5817, wszystkie 1N-5818 i dalsze numery też można wykorzystać) i 3 kondensatory typu "GoldCap" 1F/5.5V (dostępne na Allegro). Ilość kondensatorów można zmieniać, od tego zależeć będzie głównie jak długo działa światło postojowe. Podłączamy + i - kondensatorów i diody do odpowiednich wyjść mostka, kondensatory równolegle ze sobą i voila - mamy lampkę która nieźle świeci kilka minut po zatrzymaniu a wygasa jeszcze dużo, dużo dłużej.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 25, 2009, 01:03:14 am »
A jak nie masz zacięcia do majsterkowania to poszukaj latarki na diodzie scc p7 i do tego akumulatorów 18650 oraz ładowarki. Wyjdzie trochę drożej, ale na starcie masz od 500 do 800 lm światła o fajnej dosyć szerokiej wiązce plus kilka trybów świecenia ( w zależności od latarki zwykle słaby, średni, mocny - sos i strobo pomijam bo są praktycznie bezużyteczne na rower.). 

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 25, 2009, 02:08:16 am »
Ile amperów ciągnie taka P7? Podejrzewam że jak to godzinę wyciągnie na tych 500 lumenach i jednym 18650 to będzie dobrze?
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 25, 2009, 12:33:27 pm »
W trybie maksymalnym, lub bezpośrednim zwykle 2,5A, niektóre sztuki 3A. U mnie max: 2,7A w kolejnych trybach 1,5 A, i 350 mA.  Z czasem świecenia na max się zgadza jest to +-1h, ale alkusy 18650 są prawie zawsze sprzedawane po 2 sztuki, więc z zapasem nie ma problemu. Po za tym tryb max jest prawie jak światła długie w samochodzie więc używam go głownie na bezdrożach żeby nie oślepiać kierowców, w mieście śmigam głownie na średnim i niskim.  Jeszcze nie miałem konieczności zmiany baterii (2500 mAh) w czasie jeżdżenia.
W kwestii lumenów: scc p7 według fabryki mają 900, w praktyce takie sztuki się nie zdarzają ale jak się ma możliwość pomierzenia lm przy zakupie to można wybrać bardziej udane sztuki. Są też bardziej wydajne diody (XP-G i projekt Raven 1200 lm :) )  ale aktualnie relacja ilość światła / cena jest imho po stronie p7.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 25, 2009, 01:45:19 pm »
A przy 350 mA pewnie daje też około 130 lm ;) Dla mnie ważny jest czas pracy (na dłuższe wycieczki lub możliwość wyjścia nawet bez przygotowania gdy np. zapomniałem naładować po poprzednim użyciu). Ta na trybie low też długo popracuje więc jako rozwiązanie gotowe pewnie fajna, pytanie tylko ile kosztuje? I czy widziałeś gdzieś w sprzedaży diody SSC P7 i optykę do nich? :)
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 25, 2009, 07:36:43 pm »
Na moje oko coś między 80 a 100 lm na najniższym, ktoś na forum torch albo światełka testował runtime na najniższym trybie i wyszło bodajże 8h. Co do kosztów latarka na scc p7 to zwykle 30- 40$ + ładowarka i alusy +- 20$. W temacie podzespołów popatrz na allegro, ewentualnie na dział kupie sprzedam na forum światełka, czasem jakieś fajne zmodowane światełko też się da tam dostać.
Btw w relacji cena/ ilość światła/ czas świecenia polecam
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1775
Wadą jest większa cena i fakt że to światełko jest dedykowane na rower - ja lubię mieć opcję odpięcia i poświecenia np do plecaka, czy na koło w czasie łatania kapcia.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 17, 2010, 10:47:39 am »
http://sklep.ledim.pl/?misc=49

sterownik do zasilania cree z dynama hub
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject