Autor Wątek: Plany na urlop 2023  (Przeczytany 3619 razy)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Plany na urlop 2023
« dnia: Marca 12, 2023, 08:09:03 pm »
Witam.
Jako "świeżak" na tym forum na początek chciałbym się oficjalnie przywitać.
Jestem Krzysiek, jestem po pięćdziesiątce, mam ponad 40 lat ;o)
Na urlop w 2023 roku zachciało nam się udać na "ścianę wschodnią".
W związku z tym pytam się szanowne grono Koleżanek i Kolegów - co i gdzie warto zobaczyć.
Dzieciaki maja w planach szlak zabytków techniki ale to na śląsku (może ogarniemy weekendowo).
Ja bym chciał zobaczyć coś ciekawego w Lublinie, Zamościu, Kazimierzu Dolnym i tamte rejony.
Nasz sposób podróży.
Jedziemy z przyczepa kempingową. Rozstawiamy się (najlepiej na jakimś polu kempingowym, choć nie jest to warunek konieczny ale wolałbym :] ). Zwiedzamy okolicę autem (promień ~100km) lub na rowerach (~20 km). Jedziemy dalej.
Nasz team: Tata, Mama (Mamę chętnie bym zamienił na inny model, ale dzieciaki jakoś tam emocjonalnie są z nią związane ;] ),  prawie 12 latek, 8 latek, 2 latek (w przyczepce). 
Lubimy: spływy kajakowe, ścieżki przyrodnicze, centra nauki (coś jak Kopernik), pomniki przyrodnicze, ciekawostki regionalne, przejażdżki koleją,  i ogólnie gdzie można się powałęsać takim stadem :)
Termin: 2 połowa lipca
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2023, 08:12:26 pm wysłana przez szydziu »
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Plany na urlop 2023
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 13, 2023, 11:35:44 am »
Siema też jestem tu nowy ;) Same miejscowości wybrane świetnie, z Lublina polecam wypad do Janowa Podlaskiego ( konie), Zwiedzanie Klasztor św. Onufrego we wśi Jabłeczna - po drodze sporo pomników przyrody i generalnie dzika przyroda - podobnie jak w Bieszczadach ale klimat bardziej jak w ''sami swoi''. Za klasztorem można łąkami przejść nad bug - nieuregulowana rzeka robi wrażenie choć latem bywa ze jest niski stan wody wtedy wrażenie jest też odpowiednio mniejsze ;). Jeśli tylko będzie możliwość spływu kajakowego polecam ( tu może być rożnie ze względu na sytuację.)  Generalnie cały pas graniczny i okoliczne wioski są bardzo klimatyczne fajnie się to zwiedza rowerem :) Z noclegami i przyczepa też nie powinno być problemów wystarczy zagadać z miejscowymi.

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 13, 2023, 02:51:16 pm »

Po drodze z Kazimierza do Lublina
- Nałęczów: park zdrojowy
- Muzeum Zamoyskich w Kozłówce pod Lublinem
- Dęblin i muzeum lotnictwa

Lublin (co kto lubi :))

Zamosc:
- polecam wynajac przewodnika tylko od razu zastrzegajac, ze macie 2 godz. bo standard to chyba 4 albo nasz sie rozgadal

Zwierzyniec:
- browar
- trasa rowerowa po Roztoczanskim Parku narodowym (trasa zaczyna sie za stawami Echo)
- splyw kajakowy Wieprzem (trasy do Zwierzynca maja bardzo rozne dlugosci wiec moze byc 2 godz i caly dzien)

Bełżec za Tomaszowem Lubelskim
- mauzoleum po obozie zagłady robi ogromne wrażenie

Poleski Park Narodowym
- kładki przez bagna: sa 4 trasy ok 5-7km każda; najbardziej "widowiskowa" moim zdaniem to Spławy

Chełm:
- podziemna trasa w mieście (kopalnia kredy)

Jabłeczna
- klasztor cerkiewny

Kodeń
- zespół klasztorny

pzdr
L

« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2023, 03:06:26 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2023, 11:06:12 am »
W Zwierzyncu jest muzeum rowerów kiedyś wrzucałem relacje z zwiedzania. Generalnie warto :)
https://rowery-zwierzyniec.pl/

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2023, 03:49:27 pm »
Cześć Świeżak 8)

Też jestem nowy i chętnie bym dołączył do watahy, która tutaj grasuje.
Ale nie o tym miało być...

Tamte rejony mam słabo zjeżdżone i jedynie gdzie "żerowałem" to okolice Kazimierza.Dolny na niego mówią na mieście.
Raz przejechaliśmy szlakiem z Kazika do Lublina  przypadkiem trafiając na Nałęczowską Kolej Wąskotorową (zostałem posądzony o to że specjalnie z wyznaczonego szlaku zjechaliśmy 50 km ale to pomówienia!).
Samego szlaku mało pamiętam więc nie wypowiem się o jego jakości ale na samą kolejkę warto podjechać-mają przejazdy pociągiem oraz drezynami rowerowymi.
Adres sobie odszukasz w necie.

Drugi raz dwa lata temu późną jesienią pojechałem zobaczyć jak zbierają buraki cukrowe na polach między Kazimierzem a Nałęczowem.
Piękna to była wycieczka, nie zapomnę jej nigdy parafazując słowa poety.
Jedną noc spędziłem w https://goo.gl/maps/PoYuczJQ9E72AMse8 i serdecznie polecam.
Nie wiem jak z przyczepą-trzeba dopytać.
Do Kazimierza piękna trasa wzdłuż wału Wiślanego, dopiero od Bochotnicy odcinek ulicą ale możliwe że da się inaczej.

Temat przewodni to wąwozy.
Komercyjne w Kaziku odpuszczam z racji tłumów ale w Rąblowie i Wąwolewnicy polecam gorąco.

To tyle co mogę doradzić.

Oczywiście jak już się wyrwiecie w te okolice serdecznie zapraszam do Piaseczna na konkurencyjną kolej wąskotorową, z której właśnie piszę.
Odezwij się na priv to przedstawię ofertę Dnia Kolejarza Wąskotorowego :)
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

MyIden

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Płock
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2023, 05:34:19 pm »
Jak trafisz do Kodnia polecam zatrzymać się u Karola w ( Dolinie Bugu ) spędziłem tam "troszkę" czasu .... ma źródła na świetne lokalne specjały ...

Przy okazji może uda ci się zobaczyć przetestować tamtejszy wehikuł .. "piskorza" https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elektryczny-czterokolowy-2-zl-100-km-CID767-IDJiiLN.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0
Phoenix - MBB flevobike ;)