Autor Wątek: Sterowanie linką/hydraulicznie  (Przeczytany 2132 razy)

uzurpator

• sympatyk na poziomie
  • **
Sterowanie linką/hydraulicznie
« dnia: Czerwca 06, 2022, 09:30:05 am »
Witam po wielu latach :>
Od czasu pewnego chodzi mi po głowie budowa poziomki wg... pewnego projektu. Jedną z jego części jest potrzeba zrobienia sterowania bez mostka o długości 40cm, lub drążków. Potrzebuję przekazać sterowanie widelcem z kierownicy za pomocą linki lub hydrauliki. Spotkaliście się może z takim rozwiązaniem, czy wchodzę na nieznane wody?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Sterowanie linką/hydraulicznie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2022, 10:34:45 am »
Sporo cargobików typu LongJhon ma sterowanie linkami - tak,  ze 2x grubsze niż hamulcowe oraz zawsze podwojone.
Poza tym, witamy po przerwie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2022, 10:49:31 am »
Sterowanie hydrauliczne to "ciężki temat" dosłownie i w przenośni  czyli pompka, siłownik, przewody ciśnieniowe i olej.

Co do sterowania linkami to takie rozwiązanie stosowane było przy rowerach robionych przez Kazimierza Leśniewskiego prowadzącego warsztat rowerów nietypowych czyli "Trop"

Co do linek to rozciągają się i trzeba je regulować więc drążek to trwalsze i bardziej niezawodne rozwiązanie.

To ogłoszenie jest nieaktualne ale zawiera dobre zdjęcia ukazujące rozwiązanie sterowania linkami

https://allegrolokalnie.pl/oferta/rower-trojkolowy-poziomy

Tutaj już aktualne ogłoszenie

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trojkolowy-elektryczny-rekreacyjny-rehabilitacyjny-poziomy-CID767-IDKENJn.html

Tutaj link do samego warsztatu

http://www.rowerynietypowe.pl/poziome.html

Oczywiście jeśli posiadasz "głód konstruktorsko-eksperymentalny" to składaj co Ci do głowy przyjdzie ale ogólnie drążki są proste i niezawodne.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

darznur

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2022, 09:43:38 pm »
Potwierdzam za Francem, że w Long John jest często spotykane sterowanie linkami. Polecam cagobikeforum.de Dużo ciekawych wpisów, zdjęć i chyba też adresów gdzie kupić odpowiednie klamoty. Ja w swoim Kargul-cu poszedłem klasyczną drogą drążka ale szczerze przyznam że estetyka roweru "linkowego" cieszy oko. Temat techniczny, budowa, złożenie, regulacja, serwisowanie to inna sprawa 8)
Pozdrawiam

uzurpator

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2022, 08:11:10 am »
@Franc - dzięki, miałem właśnie nadzieję, że jest gdzieś gotowiec i ktoś to trenował.

@Chris - to co mi chodzi po głowie - wariacja na temat Challenge NME - nie ma możliwości stosowania drążka. Wymaga długiego na 1km mostka. Miałem taki rower i jest to wujowe. Zaś linki czy inne cięgna pozwalają na większą elastyczność jeżeli chodzi o sterowanie i jednocześnie mostek nie powinien zasłaniać widoku do przodu.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2022, 05:28:20 pm »
Można jeszcze łańcuchem: