Autor Wątek: Proszę o weryfikację ogłoszenia sprzedaży poziomki  (Przeczytany 2907 razy)

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
Proszę o weryfikację ogłoszenia sprzedaży poziomki
« dnia: Maja 27, 2022, 10:30:30 pm »
Siemanko

Znalazłem ogłoszenie sprzedaży roweru poziomego w Warszawie na Białołęce/Targówku

Facet podczas rozmowy dziwnie się zachowywał, nie potrafił nic na temat roweru powiedzieć a samo ogłoszenie nie jest jako rower poziomy tylko jako "miejski", poza tym nie chciał pisać tylko rozmawiać.
Twierdzi, że rower został zrobiony przez "specjalistów".
Ogólnie bardzo dziwnie się facet zachowuje.

Może mam paranoję trochę ale proszę o przejrzenie ogłoszenia może ktoś zna ten rower bo nie chciałbym się na minę wpakować

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-miejski-warszawa-CID767-IDOIN9O.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=2
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2022, 10:32:56 pm wysłana przez Chris »
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Odp: Proszę o weryfikację ogłoszenia sprzedaży poziomki
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2022, 07:01:42 pm »
Opis na OLX:

Nie polecam:Większość kupujących nie jest zadowolona z tego ogłoszeniodawcy
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

astroman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2022, 07:11:59 pm »
Widać od razu, że to konstrukcja "własnej roboty".
Być może i dobrze pospawana ale nie wiadomo jak z geometrią ramy, jaki osprzęt zamontowany itp...
Jeżeli kolega jest?? zainteresowany kupnem poziomki to mam do zaoferowania fabryczny rower sprowadzony z Holandii na dobrym osprzęcie. Podeślę na maila fotki i odpowiem na pytania odnośnie roweru. Koszty porównywalne. Zapraszam na priv.

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 29, 2022, 01:21:48 pm »
No i pojechałem ale okazało się, że rama jest za krótka  :'(

Sam rower jest lżejszy od mojej Strzały, chyba jest zrobiony z aluminium - nie pytałem bo jak się okazało, że nie mogę nogi na korbę założyć to już facetowi głowy nie zawracałem

Sam rower jest na 150-160 cm wzrostu bo siedzenie jest na maksa do tyłu wysunięte a w ramie jeden otwór jest bliżej sterów.
Według deklaracji właściciela rower waży mniej niż 15 kg

Na samym osprzęcie można jeszcze z 2kg urwać bo korba jest stalowa z suportem na kwadrat a z tyłu jest 6 biegów na wolnobiegu.

Szukam ramy alu sztywnej pod koła 28 cali bo chcę zrobić coś w stylu Raptobike lub sticka ale ultralekiego.
Jakiekolwiek ramy amortyzowane nie wchodzą w grę.

No cóż chyba trzeba będzie zakupić palnik, rurki i zabrać się do lutowania jak się chce coś na własną modłę sklecić
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

przenikanie

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 30, 2022, 03:38:10 am »
Pewnie że lepiej ufać samemu sobie i swojej robocie. Nie zmienia to jednak faktu że są rowery dobrych sprawdzonych przez setki użytkowników marek. Jak na przykład moje ulubione HASE. Niemiecka siermieżność ale i niezawodność. Zrobiłem na nim przez 10 lat 200.000 kilometrów w wersji elektrycznej i dopiero w zeszłym tygodniu pękła mi główna oś. Zmęczenie materiału. Ale Niemiec nie przewidział że jego rowerek zostanie wyposażony w silnik 2 kW i będzie osiągał na kołach 20 cali 70 km/h. To ten rowerek w awatarze.
 Dlatego warto jednak rozglądać się za markowym sprzętem albo...  robić samemu.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 03:55:06 am wysłana przez przenikanie »
Hase Kettwiesel delta trike 72V / 2kW
Hase Kettwiesel delta trike 60V / 1kW

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 30, 2022, 10:02:02 am »
No i pojechałem ale okazało się, że rama jest za krótka  :'(

Też zwróciłem uwagę na to że możliwości regulacji jest jak na lekarstwo.

Ale sam rower wygląda na całkiem fajną konstrukcję.
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

astroman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 30, 2022, 12:56:45 pm »

Szukam ramy alu sztywnej pod koła 28 cali bo chcę zrobić coś w stylu Raptobike lub sticka ale ultralekiego.
Jakiekolwiek ramy amortyzowane nie wchodzą w grę.

No cóż chyba trzeba będzie zakupić palnik, rurki i zabrać się do lutowania jak się chce coś na własną modłę sklecić

To akurat jedna z moich poziomek ma ramę alu, wprawdzie jest amortyzowana ale widelec łatwo zmienić na sztywny a tył w bardzo prosty sposób usztywnić. Zaletą jest duża możliwość regulacji odległości siedziska jak i kąta oparcia.(reguluje się razem z katem ramy.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2022, 05:32:19 pm »
Skrobnij do użytkownika http://forum.poziome.pl/index.php?action=profile;u=172 fajne stick bike robi. Na lekkich szosowych kołach z dobrym napędem na foteliku będzie konkret.

kapelusznik

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2022, 11:04:20 pm »
Dorzucę swoje trzy grosze, bo też byłem zainteresowany zakupem. Udało mi się wypożyczyć rower na jazdę próbną circa 40 km, więc coś mogę powiedzieć. Wrażenia: przede wszystkim na mnie za mały, nadaje się na osobę wzrostu ok. 160-165 cm i praktycznie żadnej możliwości regulacji nie ma, więc zrezygnowałem(podobno zrobiony był na miarę dla obecnego właściciela, pasuje). Podniosłem tylko kierownicę, bo kolanami zawadzałem.
Plusy - rower faktycznie lekki, na pewno poniżej tych 15 kg, z potencjałem do solidnego odchudzenia jeszcze; do tego bardzo dobrze się prowadzi, stabilny (jazda bez rąk na kierownicy), a zarazem zwrotny. Wygląda na nieużywany - trochę rys na lakierze najwyraźniej od przechowywania, ale poza tym "stan magazynowy". Minus - mała możliwość dopasowania do siebie i klasa osprzętu.
W sumie więc powtarzam wcześniejsze obserwacje, z jednym ważnym wyjątkiem, na mnie właściciel zrobił bardzo dobre wrażenie. Nie próbowałem z nim pisać - mieszkam w tej samej dzielnicy, więc łatwiej było podjechać na miejsce.