Autor Wątek: Pozycja na rowerze poziomym  (Przeczytany 2692 razy)

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
Pozycja na rowerze poziomym
« dnia: Lutego 16, 2021, 09:00:20 am »
Ostatnio oglądam całą masę różnych poziomych konstrukcji. Wpadłem na taki temat:

https://www.tuvie.com/evolution-bike-by-roel-verhagen-kaptein/

Pomijam konieczność użycia drogiej piasty przedniej. Natomiast zastanawiam się, czy taka pozycja jest ergonomiczna. Jakie jest Wasze zdanie?

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Pozycja na rowerze poziomym
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2021, 09:53:39 am »
W mojej ocenie nogi jednak troszkę za nisko. Konstrukcja sposobem sterowania przypomina mi Flevo Racer może, gdybym miał mieć nogi tak nisko - zapewne siedzenie zaczęło by uciskać dolne części ud, poza tym pedałowanie gdy masz nogi wygięte w dół.... no cóż. Skoro już lecimy skrętną ramą to dlaczego nie zastosować klasycznego napędu na przód jak w flevo racer? Pomijam już fakt, że na takich konstrukcjach trzeba się od nowa uczyć jeździć.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2021, 12:41:10 pm »
Nie jeździłem na poziomie, ale wzrokowo "widzę" tu chyba zagrożenie dla odcinak lędźwiowego i ew. ud.

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2021, 10:39:59 pm »
Osobiście uważam, że odchyłka suportu od poziomu 150 mm w górę i 150 mm w dół nie prowadzą do żadnego zamieszania. Nie widzę żadnych niebezpieczeństw dla lędźwi i ud, ta pozycja rowerzysty jest naturalna dla poziomek. Co do tego, że trzeba będzie się uczyć jazdy od nowa nie ulega wątpliwości. Cała konstrukcja wygląda bardzo elegancko i wybitnie oszczędnościowa materiałowo a więc  jak jesteś młody to wszystko przed Tobą. Kwestia ceny to kwestia zasobności kupującego.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2021, 05:36:14 pm »
Tak to +- wygląda w wersji jeżdżącej:
https://www.youtube.com/watch?v=pCdk_gPZNNQ