Autor Wątek: Rower ze sklejki i styroduru  (Przeczytany 2410 razy)

Bulabla

• kolarz na poziomie
Rower ze sklejki i styroduru
« dnia: Grudnia 17, 2020, 11:15:25 pm »
Witam , trafiłem nawet nie wiem kiedy na stronę :
https://www.blids.nl/gallery/PlywoodRecumbentBuildingworkshop2003
Dla tych co nie widzieli : strona przedstawia warsztaty z 2003r - gdzie grupa młodych wtedy ludzi buduje rowery wykonane ze sklejki 2mm i styroduru ( najprawdopodobniej - czy to jest styrodur ? )  - nazywają to kanapką  . Dodaje zdjęcie aby zachęcić do otwarcia .
Ciekawi mnie ta metoda , chociaż nie wieże w trwałość . Ale nie o tym - potencjalna budowa tylko w celach testowych .
. Interesuje mnie aspekt techniczny - jaką żywicę można by było zastosować do sklejenia "kanapki " ze sklejki i styroduru ?
Pozdrawiam

noisue

• kolarz na poziomie
Odp: Rower ze sklejki i styroduru
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 19, 2020, 09:39:16 am »
Nie ma obawy o trwałość, przy dobrze zaprojektowanych węzłach, support, główka, tylna oś, i starannym wykonaniu wszystko wytrzyma. Najlepiej użyć sturoduru, inaczej XPS, chociaż można by od biedy użyć tzw. aqua styropianu na fundamenty czy twardego styropianu podłogowego. XPS najlepszy.
Do sklejenia: żywica epoksydowa, ale z powodzeniem możesz użyć kleju poliuretanowego Soudal 66A. Do połączenia sklejki z XPS będzie ok, ale samo łączenie XPS z XPS już trochę gorzej przy dużych powierzchniach, gdyż wiąże on pod wpływem wilgoci.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 25, 2020, 12:36:15 pm »
Żywica nie rozpuści styropianu?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 25, 2020, 01:14:22 pm »
Epoksyd nie bierze sturopianu, Soudal także. Ten ww. wymieniony ma tę zaletę, że delikatnie się pieni podczas schnięcia i idealnie wypełnia wszelkie szczeliny.