Autor Wątek: Spawarka  (Przeczytany 5155 razy)

darznur

• wyczynowiec na poziomie
Spawarka
« dnia: Czerwca 06, 2020, 02:00:33 pm »
Witam serdecznie. Ponieważ obecnie mam mocno ograniczony dostęp do mig/mag chciałbym nabyć drogą zakupu spawarkę. Zwracam się do Was z pytaniem jakiego sprzętu (marka, typ) używacie. Proszę mnie nie odsyłać do forum spawalniczego bo chciałbym uzyskać informację od fachowców budujących rowery. Czy ktoś spawa mma ?? Czy tylko mig/mag, tig ??
Nie ukrywam że z kasą nie stoję za dobrze także pewnie w rachubę wchodzi mma.
Wszelkie spostrzeżenia mile widziane.
Dziękuję, pozdrawiam

klubowy

• całkiem inny wariat
Odp: Spawarka
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2020, 01:59:27 pm »
Pierwszy rower spawałem besterką, potem zainwestowałem w migomat. Jaką kwotą dysponujesz? Mały używany inwerter MMA można kupić w okolicy 200zł.  Do spawania cienkiej stali spokojnie wystarczy.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

darznur

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2020, 05:22:58 pm »
Dziękuję klubowy za zainteresowanie.
W rachubę wchodzi spawarka inwerter mma. Kwota 250. Zastanawiałem się nad markową używką bez gwarancji czy nową "no name" co ma jej 2 lata. Druga opcja wydaje się lepsza - życie zweryfikuje. Pozostaje mi "tylko" wybrać markę i model "no name". A jest tego dużo  ???

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2020, 07:02:28 pm »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2020, 06:03:51 am »
Tak się zastanawiam co może być warta spawarką z maską samościemniającą w zestawie za ok 250zł jak sama maska to 1/3 tej ceny.

Spawam MIGiem i TIGiem, więc nie pomogę.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2020, 08:08:32 am »
Mam spawarkę podobną do tej z linka.
Maksymalny prąd spawania niezależnie co podaje producent to około 130A (sa recenzje na YT), spawarka nie nadaje się do pracy ciągłej, ale pospawac coś od czasu do czasu to żaden problem.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2020, 08:09:54 am »
W tej cenie ma najlepsze parametry, podają ciągły prąd spawania na poziomie 200A, ma antisticka, hotstart i arcforce. Jeśli inwerter będzie dobrej jakości to posłuży.
Co do maski, ceny trochę poszły w dół....

https://allegro.pl/oferta/maska-spawalnicza-przylbica-samosciemniajaca-2f-8666228844?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Nie zauważyłem postu live_evil

Te 130A to pracy ciągłej czy przerywanej? Żeby pospawać rower to w zupełności wystarczy, ale nie lubię jak ktoś w opisie już mnie kłamie..
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2020, 08:41:20 am wysłana przez klubowy »

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2020, 08:24:01 pm »
W technice rowerowej masz do czynienia w zasadzie z cienkimi materiałami. Jeżeli Cię nie stać na MIGa, w zasadzie obojętnie jaką spawarkę MMa kupisz będzie dobra. Oczywiście inwertorowa. Żeby nie marnować pieniędzy spróbuj wybrać coś z funkcją TIG. (Osobiście spawam tylko migiem). Ale to tylko z lenistwa i wieku bo nie chce mi się na starość uczyć coś nowego a i wzrok nie ten. Piszę o tigu boś młody i wszystko przed Tobą. Przy spawarce z tigiem, masz zawsze możliwość roszerzenia swoich umiejętności i wiedzy. Oczywiście do tiga trzeba mmA rozszerzyć o pewne elementy ale jak zdobędzie doświadczenia i pieniędzy to wykorzystasz jedno i drugie.
Leopold

Bart07

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 15, 2020, 09:43:26 am »
TIG ze spawarki inwertorowej to zapłon łuku przez potarcie, brak automatu odłączającego przepływ gazu itp. Wówczas z łatwej metody (pod warunkiem zachowania czystości) wyjdzie trudna, baaardzo droga. Palnik, reduktor, butla to będzie więcej niż budżet.
Bartosz.

3x3

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 15, 2020, 11:15:23 am »
Jestem zwolennikiem zasady "biednego nie stać na tanie rzeczy". Lata temu sytuacja zmusiła mnie do kupna "wyjazdowej" spawarki. Zanabyłem inwerter. Ma możliwość podpięcia zestawu TIG, Działał na stumetrowym przedłużaczu, z agregatu również, pospawa rurkę 1 mm i blachę 10 mm. Przy 12 godzinach spawania elektrodą 4 mm konstrukcji z materiału o grubości 8 mm ani razu się nie wyłączył. A ma 160A. Tych mocy nie demonizowałbym.
Subiektywnie - odpuścił bym okazje z portali aukcyjnych. Są sklepy ze sprzętem typowo spawalniczym. Doradzą, serwisują. Nie ma dla mnie gorszej rzeczy, niż praca nieodpowiednim narzędziem. Lepiej odłożyć zakup, poczytać, dołożyć i kupić coś docelowego.
A na codzień też używam Besterki. Tyle że MIGa  ;D

darznur

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 16, 2020, 07:53:13 pm »
Witam serdecznie,
bardzo dziękuję za Wasze podpowiedzi, sugestie i opinie oparte na własnych doświadczeniach. Myślałem, czytałem, słuchałem fachowców i "fachowców" i zdecydowałem się na zakup.
Spawarka inwertorowa w wersji tylko mma zakres prądowy 20-260A.

Moje dotychczasowe spostrzeżenia, odczucia:
- opis opisem, fakty faktami ale jaka kasa taki sprzęt. Na tą chwilę, uważam że NIE jest to wyrzucony pieniądz :) ;
- uczę się na nowo spawać. Wymaga czasu, prób, cierpliwości i ... elektrod :) Liczyłem się z tym i jest ok;
- cieszę się że Zdrowie mi dopisuje i że mogę i mam czym podziałać. Co z tego wyjdzie ?? Czas pokaże.

Pozdrawiam

Gremlin

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2020, 02:35:49 pm »

Ja tak jak kolega 3x3 uważam, że jestem za biedny żeby kupować rzeczy najtańsze, bo albo chce się mieć coś dobrego, albo coś taniego.
Niestety mam złe doświadczenia ze sprzętem tanim.
Kupiłeś więc masz czym działać na już, zdobywać umiejętności i doświadczenie a w przyszłości kupisz coś lepszego.
Powodzenia.
Samochód mam dla wygody a rower dla przyjemności.

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2020, 08:57:29 pm »
Gratuluję!
Leopold

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 22, 2020, 08:59:37 am »
Powyższe porady przeczytałem i zdumiony przedstawionymi mądrościami jestem.
Ja swoje "życie poziome" w 78ym zaczynając, także kasą nie śmierdziałem.
Przycinałem więc i dopasowywałem rurki w domu lub we fragmencie zaprzyjaźnionego warsztatu,
a spawał je fachowiec.
Pierwszą trajkę spawał pan Czok z Zesp. Śląsk.
Potem był p. Zdzichu z Teatru Wielkiego w Łodzi, a po czterech latach  Paweł z Tuszyna go zastąpił.
Z doskoku  był jeszcze ktoś.
I tak do 88go 18 pojazdów powstało. W całej Łodzi drugie tyle, albo i więcej.
Jako konstruktor i doradca byłem rozrywany. Spawałem wtedy (rękami  fachowców)
acetylenem (ha!ha! W użyciu były wtedy - obecnie raczej mało znane -  wytwornice) i tlenem.
Z rurami o ściankach 1,5 mm problemu nie było.
Z jedno milimetrowymi czasem tak.
Jak któryś majster przegrzał, to obok spawu pęknięcie się pojawiało.
Czasami spaw rurkę wręcz "rozrywał".
W RFN nauczył mnie (podglądając polskich majstrów sporo już umiałem) i pozwolił mi na swoim sprzęcie lutować p. Nagel.
Gdy po powrocie do kraju produkcja poziomów poważnie ruszyła, wtedy odpowiedni sprzęt kupiłem
i przez kolejne 20 lat ramy czy zawieszenia do VMów twardym mosiądzem (jest taki specjalny do lutowania na styk) lutowałem. Propan i tlen stosując.
Chcąc łączenie wzmocnić i przegrzania uniknąć wewnętrzne mufy stosowałem.

Uważam, że chcąc napić się piwa niekoniecznie browar kupować trzeba.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2020, 09:03:05 am wysłana przez Maciej K »

3x3

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 24, 2020, 08:31:35 am »
Bardzo pomocny post w zakupie spawarki... Gdzie tu pocisnąć "lubię to"?