Motto wątku : "darowanej ramie w wymiary się nie patrzy"Witam!
Swego czasu otrzymałem ramę cruzbika (wg konstruktora wersja sportowa, krótka, niska, wymiarowana pod konstruktora) "bo jeździsz na cruzie to se z tym poradzisz".
I pamiętając słowa Franc'a z zlotu w Bełchatowie "Bo można" wpadłem w tryb kombinacji:
Poniżej link do zdjęć ramy cruzbika i mojego doposażania ramy do fazy jeżdżącej (ALE chcę wersję turystyczną - bagażnik), pozwalającej na wysnucie wniosków co do dalszego polepszania cruza (pierwsza jazda 29.12.2018 - test na 700m) :
https://photos.google.com/share/AF1QipOLd7ii3q0BkChjTIfJpY84k9hhR4JrPSwVItlGOZoQwVW_QTw3Ow-xznpI8HL28w/photo/AF1QipNeY425yDoGvtO3i1fCEJBeqCLaFdjsedzQHEGb?key=WURHeDcteHdzb1JuUFpJY2FGOEkyZnRNVXBQTlBnI tak :
- Koła : dałem 24" bo takie obecnie wolne miałem - rama przewidziana pod 26" - jak takie zdobędę to włożę;
- Fotelik : nówka od wiodącego producenta w Polsce - zamontowany na 99% już, możliwa przeróbka mocowania oparcia pleców celem regulacji pozycji (raczej dalsze odsuwania od przedniego koła niewskazane, żeby nie było 90% obciążenia na tylnym kole);
- Kierownica : ze względu na różnice wymiarów konstruktora i moich wybrałem podsiodłówkę - obecna realizacja to improwizacja z tego co pod ręką - na pewno do zmiany mocowanie bezpośrednie do widelca, wymiary samej kierownicy (adaptacja innej rowerowej - myślę nad prostowaniem i zaginaniem na nowo baranka);
- Hamulec - tymczasowo szczękowy na przednie koło (mało efektywny) - planuję zastosować tarczowe po wspawaniu w widelce mocowań;
- Suport : i tu zagwozdka do kwadratu : mam za długie nogi o ok 10-15 cm do ramy w tej postaci - zastanawiam się nad :
a) - rozcięciem ramy przed mocowaniem fotelika i wspawanie wstawki (może z regulacją?),
b) - dospawaniem do mufy suportu 25 cm bomu (profil prostokątny) i na nim regulowany właściwy suport,
- Bagażnik - na chwilę obecną dylemat:
a) - klasyczny nad tylnym kołem,
b) - dwie sakwy po bokach tylnego koła,
c) - kufer
tak czy siak budowa całej konstrukcji mocującej do ramy.
Po za tym stosowne drobnostki : oświetlenie, sygnał dźwiękowy, właściwe błotnik, zagłówek, itp itd.
Czyli sporo do przemyślenia, montowania, sprawdzania i tak w kółko.
Poproszę o opine/sugestie - dziękujęWersją jeżdżącą w dniu dzisiejszym (1.01.2019) sprawnie i bezproblemowo (poza zgięciem nóg w kolanach) zrobiłem 13 km
PS Kto wie jak z 'zdjęć google' wydostać link zdjęcia do bezpośredniego wklejenia w wiadomość (tak jak można było z picassy)? Ewentualnie jaką aplikację ('imageshack czy cuś innego) polecacie - prostą w obsłudze?