Autor Wątek: Blaty pod napęd na przód.  (Przeczytany 11117 razy)

dzygit_i

• sympatyk
  • *
Blaty pod napęd na przód.
« dnia: Sierpnia 24, 2009, 08:48:52 pm »
Przy budowie lowracera z napędem na przód zastosowałem standardową korbę od kolarki. Niestety 54 ząbki to za mało przy napedzie na koło 20cali. Dlatego poszukuję zębatki wiekszej 72zęby lub projektu do jej wyciecia CNC ??? Pozdrawiam.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Blaty pod napęd na przód.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 25, 2009, 12:34:07 am »
Mam na sprzedaż korbę z blatem 76t, szczegóły tutaj:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=380.0

dzygit_i

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2009, 01:19:48 pm »
Ok dzięki za ofertę. Potrzebuję jedynie sam blat 76T i prawdopodobnie będę wycinał go laserowo. Tutaj macie link do informacji m.in. jak narysować zębatkę (dowolny CAD).
http://www.gizmology.net/sprockets.htm
Pozdrawiam.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2009, 03:34:21 pm »
 cześć jestem zwolennikiem  maximum efektu przy minimum wysiłku i kosztów :)
 czy nie prościej zrobić przekładnie pośrednia ?

dzygit_i

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2009, 09:00:36 pm »
Zrobiłem projekt blatu 76T. Plik .dxf jutro idzie do wypalenia. Czy to musi być jskaś specjalna stal?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2009, 10:32:29 pm »
Jak najtwardsza. Kaseta będzie się zużywać i będzie dopasowywać do siebie łańcuch a zużyty łańcuch będzie "próbował" wyrobić zęby korby w podobny sposób.  Jeśli dasz miękką stal to szybciej się zużyje, jeśli twardą to się "oprze", na takiej korbie i tak nie ma szans na przeskok niedopasowanego łańcucha (pełne zęby, nie ścięte do przerzucania itp.).
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2009, 10:39:24 pm »
Z innego hobby: http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedia/materialy_na_glownie_nozy.html
Wydaje mi się ze D2 była by dobrym wyborem, choć może być trudna do dostania. Ewentualnie kombinował bym z jakaś inna stalą narzędziową. 

Edit: tak przy okazji - jakie są koszty wypalenia takiej zębatki?
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2009, 10:41:00 pm wysłana przez Yin »

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #7 dnia: Września 14, 2009, 10:41:46 pm »
Przy tej ilosci zebow i kacie natarcia lancucha, to chocby nie wiem z jakiej kiepskiej stali czy aluminium byl wykonany ten blat, to przezyje bez problemu kilka kaset.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2009, 11:32:58 pm »
Niemniej jednak lepiej twardszą. Co do jakiegokolwiek rodzaju aluminium to bym nie był taki pewien, są takie stopy że mają twardość masła ;)
Jakub Sałata

dzygit_i

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2009, 12:52:01 pm »
Zlecenie poszło za 60pln. Trochę jeszcze zaokrągliłem wierzchołki zębów na 1.5mm. Jako materiał dałem twardą stal węglową. Tak naprawdę to chyba jeden blacik wystarczy do napędu poziomki. Na blacie 52T używam tylko 3 najmniejszych kółeczek kasety a tempo mam spacerowe. Zobaczę jak sprawdzi się ta zembata i jeśli będzie dobrze to powalczę z wagą za pomocą otworków.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2009, 01:09:23 pm »
Nie lepiej było już pokusić się o coś nierdzewnego? :P Zamieść fotkę blatu jak go wytną.
Jakub Sałata

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Września 15, 2009, 05:12:28 pm »
Jak najtwardsza. Kaseta będzie się zużywać i będzie dopasowywać do siebie łańcuch a zużyty łańcuch będzie "próbował" wyrobić zęby korby w podobny sposób.  Jeśli dasz miękką stal to szybciej się zużyje, jeśli twardą to się "oprze", na takiej korbie i tak nie ma szans na przeskok niedopasowanego łańcucha (pełne zęby, nie ścięte do przerzucania itp.).
Ja osobiście bym nie przesadzał z twardością stopu po blat. Bo im twardszy materiał, tym większy wpływ na łańcuch. Ścieralność działa w dwie strony. Blat na łańcuch i łańcuch na blat. Więc trzeba zachować proporcje. Popytał bym bardziej ludzi którzy już mają w tym doświadczenie. Oni podpowiedzą jakiego stopu użyć do zrobienia blatu.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2009, 08:39:15 pm »
Ścieralność łańcucha po zewnętrznej stronie ogniw (tulei) nie ma znaczenia, jest śladowa bo tuleje obracają się wchodząc na zęby blatu. Zużycie łańcucha jest wewnątrz - ścieranie się tulei o sworznie oraz wydłużanie się otworu w blaszkach wewnętrznych ogniwa w miejscu gdzie obracają się na sworzniu.
Jakub Sałata

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #13 dnia: Września 18, 2009, 08:25:09 pm »
A ja swoje blaty wycinałem z EN-AW 7075 czyli dawne Pa9 czyli dural, grubość 4mm + frezowane/toczone przy zębach do grubości 2mm. Jeżdżę na niej już 3 rok i nic się nie dzieje.
Mam zamontowaną okrągłą 58T, a kumplom wycinałem nawet 65T + elipsy o stosunku osi 1 do 1.2 i od 40T do 65T.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

dzygit_i

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Września 24, 2009, 08:59:44 pm »
Jak narysować taką eliptyczną zębatkę?