A co mogę zrobić z kolizją pedał- koło? oprócz tego że polubić i z tym żyć?
A będzie ? W zasadzie góra koła siedzi na tej samej odległości od ramy(zależnie od widelca, mniej czy więcej) a tylko radius jest większy.
Więc jeżeli obecnie nie masz korby zbyt blisko koła, to problemu raczej nie powinno być.
Czyli mniej więcej będzie wyglądać jak Furai 24"- korby trochę bliżej koła, ale jeszcze daleko od kolizji.
Co do hamulców, niedawno kupiłem coś takiego do mojej szosy.
Mi chodziło po prostu o mini-v, ale jak się okazało te szczęki mają baardzo duży zakres regulacji wysokości klocków.
Nie wiem dokładnie ile, a nie zmierzę bo rower mam obecnie 750km daleko od siebie
ale powiedziałbym że spokojnie można na piwotach do 559 wsadzić koło 622 i dać klocki wyżej, bo na moich 559 klocki są ustawione prawie na samym dnie regulacji.
Po 10. Września będę w Serbii i mogę ci zmierzyć dokładnie, i zobaczymy czy będzie starczyło na różnice pomiędzy 20 a 24"
Jak już o calach, którą wersje 24" zamierzasz dać ? 507, 520 ?
Cena jest za komplet na jedno koło.
https://www.aliexpress.com/item/v238-CNC-folding-bike-short-leg-V-brake-ultralight-V-brake-clamp-caliper/32739177946.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.HsWT0zDruga opcja jest kupno/wyrób adapteru do V, Pająk taki ma z tyłu na swoim patyku, po ten ma pivoty do 559 a on używa koło 622.
Bodajże zdobył już nie produkowany adapter Mavic.
Ale coś podobnego, i pod 24" może zrobić ktoś z frezarką i kawałem blachy alu.
Trzecia to po prostu spawanie lub lutowanie. Piwoty do V oczywiście prosta sprawa, ale może dało by się także dospawać mocowanie do tarczowego(z wyrobieniem adekwatnego kawału stali dopasowanego do widelca)
A peirwsza opcja zdecydowanie dużo prostsza, bo piwoty kupisz już gotowe do spawania,
a gotowy tab to tarczy może jakiś pasuje, a może i nie.