Autor Wątek: Napęd na przednie koło  (Przeczytany 34369 razy)

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Napęd na przednie koło
« dnia: Lipca 31, 2009, 01:38:09 am »
Napisał: ~CzarekJ
2002-08-08 11:41:54
---------------------
    Witam,
Od bardzo długiego czasu interesuję się rowerami poziomymi. Niestety nie mam czasu ani finansów na budowę takiego. Mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu: jak rozwiązywany jest problem umieszczenia przedniego napędu na kole, które jest jednocześnie kołem skrętnym?. Widziałem kilka zdjęć takich wehikułów, ale nie mogłem dojść jak to jest skonstruowane, chociaż mechanizmy tam wykorzystane nie wyglądały na bardzo skomplikowane. Może jest to kompromis pomiędzy kątem skrętu koła, a wygodą jadącego (wygięte nogi  ;D).

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Napęd na przednie koło
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2009, 01:38:56 am »
Napisał: RYDZU
2002-08-08 14:12:28
----------------------
  Ogólnie jest to robione w ten sposób, że wykorzystywana jest podatność łańcucha na skręcanie.
Koło suportu jest na sztywno na ramie, Rolka prowadząca łańcych jest na wysokości osi obrotu widelca, a z niej łańcuch idzie na wielotryb koła. I na odcinku koło pośrednie - wielotryb ulega on skręceniu. W związku z tym jest ograniczony zakres skrętu koła.

Ale ostatnio natknąłem się w sieci na lepsze rozwiązanie. Wykorzystano dwa łańcuchy, zębatki pośrednie i przegub kardana umieszczony w osi obrotu widelca.
http://www.ungligfiets.nl/

(2002-08-08 14:13:00) Wiadomość została zmodyfikowana

--------------------------------------------------------------------------------
Wojtek Rydzewski

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2009, 01:39:39 am »
Napisał: ~Czare
2002-08-09 08:25:53
--------------------
 Dzięki za odpowiedź. Widdziałem też konstrukcje, gdzie cały przód łącznie z supportem był obrotowy. Czy to nie przeszkadza w pedałowaniu, czy też po prostu jest mały skręt kół i jednocześnie pochyla się rower w stronę skrętu?
Jak to wygląda w praktyce.

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2009, 01:40:11 am »
Napisał: RYDZU
2002-08-09 09:37:24
--------------------
  Małe dzieci na trójkołowych rowerkach z napedem bezpośrednim na koło przednie jakoś sobie dają radę 
Wiecej nic ci nie napiszę bo nie miałem okazji na czymś takim jeździć.

--------------------------------------------------------------------------------
Wojtek Rydzewski

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2009, 01:40:44 am »
Napisał: t37
2002-09-24 20:56:11
---------------------
 Jeżdzę rowerem który ma napędzane przednie koło. Jest to rozwiązane w prosty sposób - suport skręca się wraz z przednim kołem. Łańcuch jest krótki/ krótszy nawet niż w "normalnym" rowerze. Swoim rowerem przejechałem już kilka tys.km. i rozwiązanie to sprawdza się.

t37

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 31, 2009, 01:41:16 am »
Napisał: ~GarbOol
2004-05-06 14:15:40
---------------------
   a może ktoś mi powie, jak sprawdzają się rozwiązania z tylnym kołem skretnym ?