Autor Wątek: Sterowanie kołami trike'a  (Przeczytany 55951 razy)

Messer

• kolarz na poziomie
Odp: Sterowanie kołami trike'a
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 13, 2009, 11:38:03 am »
W wypadku "normalnego" koła rowerowego nie zastanawiałbym się długo, ponieważ znam sklep, który takie drobne usługi jak np. regulowanie roweru wykonuje gratis nawet jeśli rower nie był tam kupiony  ;), ale tu chodzi o te diablo trudno dostępne piasty jednostronne, do których, o ile się nie mylę, szprychy też są niestandardowe  :). Rozesłałem maile do każdej firmy, u której spodziewam się podobnego produktu i czekam... (Na razie tylko ci jedni się odezwali ;)).

Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 13, 2009, 12:07:05 pm »
Pan Leszek Bohl z firmy Ibmactiv przesłał mi krótką charakterystykę wstępną - koła 20 cali, 36 szprych 2mm, aluminiowa piasta pod hamulec bębnowy, montaż hamulców u MBL'a + wyregulowanie. Kiedy dostanę dokładniejszą charakterystykę sprzętowo-cenową podzielę się na forum ;) - nie dość, że sam zyskam, to i może jakiś inny zapaleniec znajdzie źródło piast ;).

Pozdrawiam

P.S. Właśnie otrzymałem wiadomość, że wszystkie elementy będą produkcji MBL'a. 
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2009, 12:24:58 pm wysłana przez Messer »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 13, 2009, 12:41:05 pm »
Czy się opłaca trzeba policzyć.
Zaplatanie koła z centrowaniem zależnie od serwisu zwykle kosztuje 30-50 zł.
Obręcz -koszt zależy od modelu ale można założyć ze za 100 zł coś przyzwoitego się dostanie, dopytaj czy maja jakieś lekkie dwukomorowe.
Szprychy- sztuka zależnie od producenta od 0.50gr do 3 - 3.50zł DT . Lepiej zainwestować w porządne i mieć spokój.
Nyple - w komplecie z szprychami ewentualnie aluminiowe  dartmoor 15-20 zł paczka 36 sztuk.

Przesadzasz, dobra obręcz to koszt 60-70 zł chyba że jest to naprawdę najwyższa półka, a szprychy DT da się dostać w cenie 1,20 zł w komplecie z nyplem lub nawet taniej na Allegro.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 13, 2009, 01:10:45 pm »
Rozmawiałem w ubiegłym tygodniu w dwóch sklepach rowerowych o szprychach DT, w obydwóch twierdzili że ceny DT ostatnio poszybowały w górę. Z allegro trzeba doliczyć sobie jeszcze koszt wysyłki, po za tym lepiej zaokrąglić w górę i cieszyć się jak wyjdzie mniej, niż liczyć na wariant optymistyczny i przekroczyć budżet ;) 

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 13, 2009, 01:19:16 pm »
Zapytam dla pewności - komponenty od MBL' to dobry wybór? ;)

Pozdrawiam

P.S. Piasty jednostronne widziałem na stronie Warsztatu Rowerów Nietypowych TROP Pana Kazimierza Leśniewskiego - myślicie, że mógłby mi pomóc?

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2009, 02:11:00 pm wysłana przez Messer »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 13, 2009, 03:59:12 pm »
Rozmawiałem w ubiegłym tygodniu w dwóch sklepach rowerowych o szprychach DT, w obydwóch twierdzili że ceny DT ostatnio poszybowały w górę. Z allegro trzeba doliczyć sobie jeszcze koszt wysyłki, po za tym lepiej zaokrąglić w górę i cieszyć się jak wyjdzie mniej, niż liczyć na wariant optymistyczny i przekroczyć budżet ;) 

Twierdzić to mogą, dam głowę że to ich własne podwyżki :) Poza tym nie przesadzajmy, na 300% poprzedniej ceny? ;)
Na Allegro są po 2 zł za 2 szprychy z nyplami czy jakoś tak.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 13, 2009, 04:29:41 pm »
Twierdzić to mogą, dam głowę że to ich własne podwyżki :)

Nie wykluczam, choć komponenty shimano też podobno ostatnio poszły 30% w górę. Swego czasu spinki do łańcucha w lokalnych rowerowych poszybowały z 2zł na 5 zł  więc w temacie  podwyżek nic mnie nie zdziwi ;).

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 13, 2009, 08:30:01 pm »
Hmm, ponawiam pytania z postu wyżej...  ;)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 13, 2009, 09:16:32 pm »
Hmm, ponawiam pytania z postu wyżej...  ;)

Nie wiem jak obręcze i szprychy, ani jakość zaplotu, ale hamulce są moim zdaniem b. dobre. Przez chwilę myślałem o oddzielnych klamkach, ale mam je nadal razem podłączone, chyba się w końcu dotarły bo wczoraj raz przypadkiem przy ostrym hamowaniu zrobiłem stoppie :D Potem chciałem zobaczyć czy mi się nie przyśniło (była 1:30 i wracałem z nocnej jazdy ;) ) i znów podniosłem tylne koło z ziemi :D A z siły hamowania aż do momentu takiego zablokowania jestem bardzo zadowolony. Chociaż przejechałbym się trajkiem z dużymi tarczami dla porównania (bo małe tarcze są do bani, zbyt łatwo zablokować koło).
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 14, 2009, 07:56:24 pm »
No to chyba biorę, nie wiem jeszcze jak koszta..  :-\ W przyszłym tygodniu planuję odwiedzić złomowisko i poszukać dwóch podobnych ramek. Wycenę profili już mam, jak starczy funduszy po kołach to może przed wrześniem się coś zakupi i potnie.... ;) Aha, czym malować ramę najlepiej?
No i jaki typ siodełka proponujecie?

Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 16, 2009, 09:24:23 am »
Mam taki mały problem... Szukam programu, w którym mógłbym sobie narysować w skali 1:1 plany trike'a, do cięcia profili.... Możecie polecić coś dobrego i prostego w obsłudze?

Pozdrawiam

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 16, 2009, 10:54:37 am »
Google SketchUp, ewentualnie jakieś darmowe CAD'y. 

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 22, 2009, 07:28:23 am »
Witajcie,

Powracam po dłuższej przerwie z nowym pytaniem ;). Myślę, że zwrócone będzie głównie do Saurusa jako jedynego znanego mi posiadacza trike'a z piastami od MBL. ;)
Otóż jestem w fazie dogrywania zamówienia na moje kółeczka i teraz: czy obręcze od wózka można ubrać w rowerową dętkę i opony? (obręcze mają rozmiar 20'') I jak mogę rozwiązać problem braku możliwości zakupu osi z nakrętką? Wziąć szybkozamykacze?

Pozdrawiam

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 22, 2009, 09:30:21 am »
Co do obręczy to bym uważał, zapytaj koniecznie o ich oznaczenia, musi się gdzieś pojawić magiczna liczba 406 oznaczająca średnicę montażową dla najpopularniejszych opon nazywanych 20-calowymi, inaczej stracisz rozum szukając normalnych opon ;)
Ja zamieniłem szybkozamykacze na osi tylnego koła od motoroweru Simson, takie ładne chromowane http://allegro.pl/item710412151_simson_s_51_enduro_os_kola_tyl_nowa.html . Tylko musisz kupić dedykowane nakrętki bo tam jest nietypowy skok gwintu.
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 22, 2009, 10:01:15 am »
Cóż, już wysłałem zapytanie co do opon. Zawsze mogę jednak nabyć dedykowane za 30zł/szt + dętka ;)
Co do szybkozamykaczy... cóż, wolałbym przyjrzeć im się już z bliska. ;) Jeśli jednak mógłbyś "wrzucić" kilka zdjęć po tej zamianie byłbym bardzo wdzięczny ;).

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2009, 11:39:40 am wysłana przez Messer »