Autor Wątek: Sterowanie kołami trike'a  (Przeczytany 55871 razy)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Sterowanie kołami trike'a
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 07, 2009, 10:54:50 am »
Czy "Complete drum brake hub set and back plate set - incl. M12 bolt" z katalogu (Rozdział 2) jest może tym, czego szukam? ;) Dla przypomnienia - jednostronna piasta z hamulcem bębnowym do trike'a, "normalnie" przykręcana (bez żadnych "szybkozamykaczy"  :D).

Tak, to będzie piasta z hamulcem i osią z gwintem M12.
Dodam od siebie  że w miarę jak docierają się te hamulce to zaczynają naprawdę ładnie hamować, zastosuj klamki z uciągiem linki v-brake (nie krótszy cantilever, jak hamulce szosowe lub "starego typu" przełajowe) - jak klamki mają krótszy uciąg to są strasznie miękkie i nawet po maksymalnym dociśnięciu nie wyciągają tyle ile można z tego hamulca.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 07, 2009, 10:56:16 am »
Czy "Complete drum brake hub set and back plate set - incl. M12 bolt" z katalogu (Rozdział 2) jest może tym, czego szukam?

Tak, to jest to, wersja z szybko zamykaczem to model wyżej w katalogu. Ewentualnie skonsultuj się w temacie piast z Saurus'em on jest teraz chyba na bieżąco w temacie składania podobnych konstrukcji ;).

Edit : Hyhy Saurus mnie ubiegł ;)

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 07, 2009, 11:29:57 am »
Dziękuję za odpowiedzi i już piszę do MBL'a ;) Jeszcze jedno - do montażu trzeba pewnie kupić całą kolumienkę tzn "Complete hub set" Side A i B i "Complete back plate set" Side A i B? I czym różnią się wersje 12x32-110 i 12x42-120?

P.S. I problem "zwykłorowerowy" - trudno zaplata się szprychy? Może lepiej zlecić to specjaliście?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2009, 11:38:22 am wysłana przez Messer »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 07, 2009, 11:58:47 am »
Zaplata się łatwo, zwłaszcza małe koła (polecam 1 krzyż, bardzo sztywne koło). Skonstruowanie jednostronnej centrownicy to też pestka. Późniejsze centrowanie i naprężanie, szczególnie gdy jest to nowe koło, wymaga trochę uwagi ale jeśli masz dobre oko i precyzję to sobie spokojnie poradzisz - ja sam zaplatałem sobie koła do trike'a :) Powiedz tylko czy wystarczy Ci artykuł po angielsku, czy coś tłumaczyć.
Możesz mieć jedynie problem ze szprychami, chociaż ja zamawiałem za granicą i było ok a przesyłka niedroga :)
MBL sprzedaje kompletne piasty z wszystkim co potrzeba więc tym się nie martw.
Mocowanie wygląda tak, że masz obok samej piasty część ze szczękami hamulca. Z niej wystaje "rurka" 16mm z gwintem M16 i tą część przykręcasz do zwrotnicy. Następnie przez piastę oraz tą "rurkę" przechodzi oś 12mm zakręcana na końcu, także jeśli chcesz zdjąć koło to "podstawa" hamulca z linką itp. zostaje na miejscu, a zdejmujesz samą piastę. Jest potrzebny obok (20 mm) jeszcze jeden otwór 8mm przez który przykręca się śrubę kontrującą siły hamowania.
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 07, 2009, 12:41:12 pm »
Myślę, że po angielsku wystarczy. Zaplatania mogę spróbować, najwyżej oddam do centrowania ;)
W takim razie w zamówieniu poprosić po prostu o komplet dwóch piast z hamulcami?

P.S. Saurusie, jeśli nie sprawiłoby to kłopotu, to czy mógłbyś "wrzucić" kilka zdjęć, cobym sobie obaczył, jak to wygląda w praktyce a nie jeno z boku w katalogu? ;) Bardzo byłbym wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2009, 01:01:31 pm wysłana przez Messer »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 07, 2009, 01:13:17 pm »
Generalnie poczytaj:  http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html a w szczególności:
Tensioning and truing
Spoke Torsion
Stress Relieving the Spokes

To są 3 najważniejsze rzeczy dzięki którym koło będziesz centrował w miarę szybko i nie będziesz go musiał potem zaraz poprawiać.
Zdjęcia piasty są tutaj:
http://www.saurus.net.pl/piasta/
Ja kupiłem wersję na szybkozamykacz ale jest to zbyt luźne połączenie na cokolwiek szybszego niż wózek inwalidzki, akurat do mojego trajka musiałem trochę przerobić to mocowanie żeby pasowało do zwrotnic i zmieniłem przy okazji oś na gwintowaną. W twojej wersji tam gdzie są te "kulki" powinieneś mieć nakrętkę na oś.
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 07, 2009, 01:16:59 pm »
Wielkie dzięki, zawsze pewniej się człowiek czuje, jak jest pewien, że wie, co kupuje... ;) (rym mimowolny :D).

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2009, 10:26:10 am wysłana przez Messer »

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 10, 2009, 10:26:18 am »
Hmm.... Kolejna tyrada pytań... ;)
Primo: Powtórzę zadane już raz pytanie - jak zrobić/skąd wziąć tuleje zwrotnic kół przednich no i jak mają się na nich te zwrotnice obracać... ;) Wiem, że to chaotyczne i "żółtodziobe", ale nie chcę zastanawiać się nad tym dopiero mając już częściowo pospawaną ramę... ;) I podobny problem jak powyżej, ale z tuleją korb.
Secundo: Wahacz tylny w projekcie z www.jetrike.com zamierzam zamontować skracając domyślne profile suportowe tylnego koła, wspawując między nie krótki odcinek tego samego profilu i przyspawując do niego wahacz z "górala" pozostawiając na nim cały mechanizm ruchomy. Zobrazuję rysunkiem: po lewo moja wersja, po prawo oryginał.

Tertio: Czy do piast od MBL'a potrzebne będą jakieś specjalne szprychy? Jeśli tak to gdzie można je nabyć?

Pozdrawiam ;)

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 10, 2009, 05:29:27 pm »
Pomyślałem, że może komuś się przyda ta wiadomość... MBL nie ma na składzie piast jednostronnych z hamulcami bębnowymi . Pan Adam Trawczyński poinformował mnie, że sprzedażą detaliczną tych produktów zajmuje się firma Rancho Team.

Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 10, 2009, 08:12:54 pm »
Czy któryś z kolegów orientuje się, gdzie można nabyć kawałek blachy stalowej na zwrotnice?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 10, 2009, 08:19:29 pm »
O małe ilości chyba najlepiej pytać w zakładach zajmujących się obróbką metali, o odpady.
Zastanów się czy nie łatwiej będzie z jakiegoś profilu, np. kątownika.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 10, 2009, 08:36:19 pm »
Poszukaj w swoim mieście punktu centrostalu - czasem mają jakieś ścinki na magazynie. Ewentualnie markety budowlane, składnice złomu (na tych można prawdziwe skarby znaleźć jak się ma szczęście ;) )

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 10, 2009, 09:35:29 pm »
Cóż, rozejrzę się ;) Aha, jaki sposób polecacie na wycinanie elementów z tej blachy? Męczyć się samemu czy dać blachę z szablonem do jakiegoś fachowca (ślusarza/tokarza)?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 10, 2009, 09:43:42 pm »
Zależy od grubości: do 1 - 1,5mm można walczyć samemu jeśli ma się dobre nożyce.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 11, 2009, 08:15:00 am »
Blacha 1.5mm będzie, ale do zwrotnic wymagane są kawałki z 5mm... Dać do wycięcia?
I ponawiam diablo ważne pytanie o tuleje suportowe korb i zwrotnic: gdzie kupić/ew. jak i z czego wykonać..?

Pozdrawiam