Autor Wątek: szukam narzynki gwintu wolnobiegu  (Przeczytany 2964 razy)

fdx

• całkiem inny wariat
szukam narzynki gwintu wolnobiegu
« dnia: Maja 31, 2017, 04:32:32 pm »
Witam
szukam narzynki gwintu wolnobiegu  z tego co znalazłem to chyba jest 1,37"x24  chociaz w niektorych miejscach jest opisamy jako m35x1... W zasadzie mi to obojetne na jaki gwint czy 1.37", M35 czy BMXowy M30.

Mam kilka pomysłów które wymagają zastosowania czegoś w rodzaju wolnobiegu i chyba łatwiej będzie mi wykorzystać istniejące wolnobiegi i znalezc narzynkę niż próbować zrobić wolnobieg od zera.

Jakby ktoś wiedział gdzie to kupić (najlepiej razem z oprawką) to proszę o informacje.

Dzięki
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2017, 04:51:36 pm wysłana przez fdx »
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

fdx

• całkiem inny wariat
Odp: szukam narzynki gwintu wolnobiegu
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2017, 04:50:44 pm »
Albo inaczej. czy ma ktoś może możliwość sprawdzenia czy wolnobieg 1.37" da się nakręcić na gwint suportu BSA 1.37" ?

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2017, 05:05:01 pm »
Albo inaczej. czy ma ktoś może możliwość sprawdzenia czy wolnobieg 1.37" da się nakręcić na gwint suportu BSA 1.37" ?
Da się, skoro średnica i TPI (oraz kierunek) są identyczne, to się na 100% da, co zresztą sprawdziłem osobiście.
Tu co prawda nie wolnobieg, tylko zębatka od ostrego, ale wiadomo - gwint ten sam.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2017, 05:20:22 pm »
No i super.

Mam dwa pomysły, jeden na zrobienie dwukołowej dostawki do zwykłego roweru - tak aby poprzez wymianę koła na dostawkę dało się łatwo i szybko zrobić trójkołowy rower i drugi pomysł na sterowanie hamulcami poprzez kręcenie pedałami do tyłu (tak jak kiedyś były torpeda) z tym że kręcąc w tył ciągnęło by się linkę normalnych hamulców.