Autor Wątek: Potrzebna pomoc : widelec z rurą 1" ahead + mostek regulowany ahead  (Przeczytany 10690 razy)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: Potrzebna pomoc : widelec z rurą 1" ahead + mostek regulowany ahead
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 28, 2017, 10:03:11 am »
Panowie nie traktujcie mnie jak idioty .
Nikt tak ciebie nie traktuje  :o . Jeśli coś jest tłumaczone w twoim odczuciu w sposób zbyt łopatologiczny, to nie dlatego, że ktoś podważa twoją zdolność pojmowania, lecz dlatego, że czyta lub w przyszłości może czytać to ktoś, o mniejszym rozeznaniu w temacie.
Nasze forum to nie "elektroda" i naprawdę nie chcemy, by ktoś z mocno ograniczoną wiedzą techniczną, krępował się o coś zapytać.

Wspominałem ,że rozważałem tulejkę aby z ahead 1" przejść na ahead 1 1/8 " - martwi mnie tylko czy ta tulejka nie zawiedzie mnie przy np. zjeździe z górki przy prędkości około 50 km/h . Lubię sobie fundować takie emocje i chcę mieć pewność , że rower pojedzie tam gdzie ja będę chciał .

Z naciętą tulejką na gwintowanym widelcu 1" i mostkiem 1 1/8 przejechałem ponad 20tyś km. Nie miałem z tym żadnego problemu. Nie jest to rozwiązanie fabryczne więc nie powiem czy ty będziesz miał jakieś problemy czy nie. Wszelkie modyfikacje każdy robi sam na własną odpowiedzialność, bo sam będzie ponosił konsekwencje.

Rozważałem zmianę koła na 24 lub 26 . Zmiana na 24 powodowała jakieś problemy ale szczegółów kolega nie podał ,  26 pewnie jeszcze bardziej wzmacnia ten efekt a dodatkowo nogi chyba byłyby za wysoko .

Włożenie widelca z kołem 24 lub 26 do ramy przystosowanej pod 20 zmieni po prostu kont główki oraz trail a w konsekwencji sposób, w jaki rower będzie się prowadził.
Plus jest na pewno taki, że większe koło lepiej wybiera nierówności.
Sprowadza się to tak naprawdę do przyzwyczajenia i tego, czy jesteśmy w stanie zaakceptować te zmiany, więc jakoś szczególnie bym się tego nie obawiał.
To co może być problematyczne, to włożenie większego koła/widelca, gdy użytkownik jest niski - wygodne postawienie stopy na ziemi może być niewygodne lub wręcz nie możliwe

cody007

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 10, 2017, 08:02:45 am »
Postanowiłem zostać przy kole 20 " zamówiłem : widelec amortyzowany pod  hamulec tarczowy ,stery, mostki owijka , zaciski , składane na zamówienie koło pod hamulec tarczowy , klamkę do hamulca tarczowego hydrauliczną ( mam zacisk z matixa gdzie na tylnym kole klocki się przypalały i okropnie piszczały ) i to wszystko do 4 litery bo amortyzowany widelec z podwójną regulacją okazał się : zwykłym i do tego pod V brake . Koła zapewne nie przyjmą bo zmontowane na zamówienie ( 294 zł ) a już sobie wizualizowałem jak jadę sobie podrasowanym gepardem z U bar .
  Najdłuższy dystans 06.06.2017 r

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 10, 2017, 09:02:07 am »
Zwracasz widelec jako niezgodny z umową i prosisz o przesłanie właściwego.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

cody007

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 10, 2017, 09:13:26 am »
Tak . Właściwego nie ma bo ktoś się pomylił ( błędny opis ) i zniknęły wszystkie 20 ze strony sklepu .Sklep nawet to zaproponował ale koła raczej nie przyjmą ( nie pytałem ) bo składane na zamówienie .
Wiesz może co ten amor ma w środku ? Jedną czy dwie sprężyny ? Jak amor wraca z dolnego położenia słychać jakby zasysał powietrze . Może jest jakiś sposób aby go podrasować . Chciałem mieć amor na miejskie krawężniki przy przejściach ścieżek rowerowych , żeby nie zwalniać jak nic " nie jedzie" , czasem jakaś polna droga reszta to asfalt .

Zatem : koła nie zwrócę bo składane na zamówienie ( to było do przewidzenia ) , sklep zaproponował zamianę na  https://www.eurobike.pl/b2b/suntour-amortyzatory/768-sf3-xct-jr20-l21c-amortyzator-xct-20-1-21055mm-skok40mm-olejspre-piwoty-czarny.html ale rura sterowa będzie za krótka o 1 cm ( rurka w amorku ma 210 mm z czego 55 mm to gwint ) , główka ma 85mm , stery 40 mm i mostek 40 mm . Amor z linku ma chociaż wstępne napięcie/naprężenie sprężyny i miejsce pod zacisk . 

Skracać główkę ?
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2017, 02:51:54 pm wysłana przez cody007 »

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 11, 2017, 08:54:07 am »
Skracać główkę ?
Ja był skracał, do dość powszechna praktyka.
Jeśli nei ufasz swoim zdolnościom manualnym, to daj do serwisu rowerowego i niech skrócą frezem.

cody007

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 11, 2017, 12:03:18 pm »
Postanowiłem zamontować ten co mi przysłali ale to nie koniec problemów , nie mogłem nabić dolnej miski sterów , wziąłem suwmiarkę i wyszło - rura ma 27,13 mm a miska 26,38 mm  - tokarz załatwił sprawę . Zresztą pewnie to nie koniec niespodzianek .Jakiego samaru użyć do amortyzatora , zajrzałem tam i jest go jak na lekarstwo .
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2017, 07:32:34 pm wysłana przez cody007 »