Panowie nie traktujcie mnie jak idioty .
Nikt tak ciebie nie traktuje

. Jeśli coś jest tłumaczone w twoim odczuciu w sposób zbyt łopatologiczny, to nie dlatego, że ktoś podważa twoją zdolność pojmowania, lecz dlatego, że czyta lub w przyszłości może czytać to ktoś, o mniejszym rozeznaniu w temacie.
Nasze forum to nie "elektroda" i naprawdę nie chcemy, by ktoś z mocno ograniczoną wiedzą techniczną, krępował się o coś zapytać.
Wspominałem ,że rozważałem tulejkę aby z ahead 1" przejść na ahead 1 1/8 " - martwi mnie tylko czy ta tulejka nie zawiedzie mnie przy np. zjeździe z górki przy prędkości około 50 km/h . Lubię sobie fundować takie emocje i chcę mieć pewność , że rower pojedzie tam gdzie ja będę chciał .
Z naciętą tulejką na gwintowanym widelcu 1" i mostkiem 1 1/8 przejechałem ponad 20tyś km. Nie miałem z tym żadnego problemu. Nie jest to rozwiązanie fabryczne więc nie powiem czy ty będziesz miał jakieś problemy czy nie. Wszelkie modyfikacje każdy robi sam na własną odpowiedzialność, bo sam będzie ponosił konsekwencje.
Rozważałem zmianę koła na 24 lub 26 . Zmiana na 24 powodowała jakieś problemy ale szczegółów kolega nie podał , 26 pewnie jeszcze bardziej wzmacnia ten efekt a dodatkowo nogi chyba byłyby za wysoko .
Włożenie widelca z kołem 24 lub 26 do ramy przystosowanej pod 20 zmieni po prostu kont główki oraz trail a w konsekwencji sposób, w jaki rower będzie się prowadził.
Plus jest na pewno taki, że większe koło lepiej wybiera nierówności.
Sprowadza się to tak naprawdę do przyzwyczajenia i tego, czy jesteśmy w stanie zaakceptować te zmiany, więc jakoś szczególnie bym się tego nie obawiał.
To co może być problematyczne, to włożenie większego koła/widelca, gdy użytkownik jest niski - wygodne postawienie stopy na ziemi może być niewygodne lub wręcz nie możliwe