Autor Wątek: kupię lub zlecę  (Przeczytany 2209 razy)

szostek

• sympatyk
  • *
kupię lub zlecę
« dnia: Lutego 19, 2017, 06:36:48 pm »
Na początku witam wszystkich jako nowy użytkownik. Podjąłem decyzję o rozpoczęciu przygody z rowerem poziomym. Od miesiąca usilnie dokształcam się w tym temacie i wiem że jest rozwiązanie dla moich problemów z kręgosłupem. Rower powinien być wygodny i przystosowany do długich tras. Rozważam typowy LWB lub trójkołowca. Ponieważ nie mam zbytnio czasu, warunków i doświadczenia chętnie nawiążę współpracę z kimś kto podejmie się wykonania takiej konstrukcji uwzględniając moje wymagania. Jest sporo ofert aukcyjnych ale nie podejmę ryzyka kupna czegoś niedopasowanego do mnie.

fdx

• całkiem inny wariat
Odp: kupię lub zlecę
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2017, 09:55:35 pm »
Napisz jakie są Twoje wymagania. Jak zauważłeś jest sporo już sprawdzonych konstrukcji więc z pewnością coś się znajdzie dopasowanego pod Ciebie. Najlepiej wybrać się na jakieś spotkanie czy zlot i tam dopasować się do różnych typów i modeli.

Problemy z kręgosłupem zapewne będą ograniczały wybór. Pewnie lepsze będą modele bardziej siedzące niż leżące z szerokim podparciem. nie skupiałbym się na lwb jest sporo konstrukcjiswb które są bardzo wygodne i zaprojektowane na długie trasy a na wycieczkach z pewnością będzie moment w którym docenisz brak kilkudziesięciu centymetrów długości roweru.

Mam na sprzedaż batawus relax (tanio). jesli by cię interesował ten rower - bardzo wygodny i łatwy w prowadzeniu.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 20, 2017, 01:34:45 am »
Jeśli nie masz żadnego doświadczenia praktycznego to zdecydowanie zacznij od poszukania kogoś kto w pobliżu ma poziomkę / poziomki i przejedź się nimi. Napisz skąd jesteś w przywitalcu - zapewne ktoś się odezwie, kto mieszka blisko.
Z tym dopasowaniem to jest tak, że czasami pierwsze wrażenie może być złudne, choć z drugiej strony masz o tyle dobrze, że zaczynasz i nie wiesz, że może być  lepiej / wygodniej dopóki nie przejedziesz się na czymś innym ;).
Kupno gotowego roweru ma podstawową zaletę: możesz go wypróbować i wiesz czy ci pasuje. Cenowo pewnie też wychodzi trochę taniej niż zrobienie. A jak robisz to niestety na dwoje babka wróżyła.

Tak czy inaczej spoziomowanie to słuszna decyzja i może być tylko lepiej :)
Leszek

szostek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 20, 2017, 08:13:56 pm »
Dzięki za wszystkie rady. Najbardziej trafne wydaję się przetestowanie kilku rozwiązań. Wyczytałem, że pod koniec września jest zlot w Wildze. Trochę długo czekać ale na pewno tam się zjawię. Poszukam również poziomek w okolicy. 

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 20, 2017, 08:21:56 pm »
Sprawdź termin zlotu bo chyba coś w czerwcu jest
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26