Autor Wątek: Damper zamiast "bujacza"  (Przeczytany 9069 razy)

cody007

• kolarz na poziomie
Odp: Damper zamiast "bujacza"
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 30, 2017, 01:53:33 pm »
Więc damper rock shox  monarch rl 190x51 zamontowany , kąt widełek wynosi 77,6 stopni w spoczynku a po obciążeniu 75,4 stopni . Nie mogłem jeszcze przetestować roweru bo się zasmarkałem :( . Obawy związane z łańcuchem okazały zbyt wczesne ale pojawił się problem z podstawką - za krótka o około 7 cm ( 3 cm do posadzki + chyba 4 cm aby postawić rower ) . Podstawka jest aluminiowa średnica nóżek 16,20 mm . Podpowiedzcie jak wydłużyć te nogi aby wyglądało to dobrze . Myślałem o rurce miedzianej lub mosiężnej ale grubość ścianki 1 mm to chyba za mało .

Najdłuższy dystans 06.06.2017 r

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 30, 2017, 05:20:18 pm »
U siebie przedłużałem podnóżkę rurką alu ze ścianką 1mm i drugi sezon nic się nie dzieje.

cody007

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 30, 2017, 05:44:28 pm »
A to ok. chociaż na razie w moim rowerze sprawę utrudnia akumulator i silnik w kole ( waga ) . Mam już pewien pomysł ale nie wiem czy nie uszkodzę nóżek podstawki  - w przypływie geniuszu przymierzyłem dźwignię-rączkę-pręt od kluczy nasadowych - taką "sztywną" treszczotkę i udało się wcisnąć na tyle aby nie wypadło .Suwmiarka wskazuje różnicę 0,20 mm między średnicą wew. nóżek a średnicą zew. klucza . Żeby nie zostać bez klucza nie będę sprawdzał tego pomysłu dopóki nie kupię drugiego - czyli jakieś 2 dni .

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 31, 2017, 04:01:55 pm »
zmień na regulowaną:P serio, ja próbowałem przedłużać w swoim, to jak przedłużyłem to się bujął albo do przodu albo do tyłu, to uciąłem pod katem wspawałe podkładki jeszcze dla stabilizacji to opierał się przednim kołem cały czas bo ciężar ..., z tym ze w mojej samoróbce, tylny wahacz gdzie był zamontowany nie było równoległy z podłożem i szedł pod kątem , co owocowała że po rozłożeniu, rower na postoju czasem tą nózkę sam składał ;/

cody007

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 07, 2017, 09:06:16 am »
Komfort jazdy na monarch u jest dla mnie wystarczający - jestem zadowolony . Przeróbka podpórki powiodła się , rower stoi stabilnie nawet na niewielkich górkach ( pochylony przodem również ) .

Szkoda ,że sypnęło śniegiem - nawet przy delikatnym mrozie mogłem wyskoczyć ma 30-40 min .