Autor Wątek: Kupię pozioma entry level  (Przeczytany 4425 razy)

vit

• sympatyk
  • *
Kupię pozioma entry level
« dnia: Stycznia 07, 2017, 03:02:36 am »
Witam,
Nie wiem do końca o co pytać.
Nie mam doświadczeń, a chciałbym się nauczyć poruszać inną (niż dotychczas) odmianą roweru.
Wg tego co mnie natchnął Franz - powinien to być SWB, raczej nie leżący, chociaż niczego ... nie wykluczam, no może trajkę.

Mam ok 177 cm wzrostu. Wokół tego chciałbym jakąś regulację z 10 cm w każdą stronę - by się poprzymierzać.
Pojazd może być odrapany od nauki jazdy :), ale w choć trochę dobrym stanie technicznym.
Moje założenia:
Przechowywanie: mam gdzie trzymać.
Koszt możliwy: tak mało by nie by smutnym jak mi się nie spodoba :)
Wykorzystanie: pierwotnie po mieście i turystyce okolicznej czyli również pociąg i byłoby super (a raczej ważne) żeby gdzieś zmieścić bagaż, chociaż przypiąć sakwy.
Wolałbym hamulce nierolkowe i przerzutkę zewnętrzną.

Jeżeli ktoś ma jakąś fajną propozycję - proszę o info.
Dziękuję
Witek

fdx

• całkiem inny wariat
Odp: Kupię pozioma entry level
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2017, 03:23:54 pm »
Batavus relax. Bedzie tanio i w dobtym stanie ale hamulce rolkowe i nexus 7 ...
Zaleta jego taka ze jest naprawde latwy w prowadzeniu i wygodny. Do wziecia od zaraz za 1200 zl. W poznaniu.
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3448.0
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2017, 03:24:37 pm »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2017, 05:40:03 pm »
Witek: z wielu przypadkach, te najprostsze do opanowania rowery poziome, czyli Batavus Relaxx /Flevo Basic (klon) to taki miesczuch wśród rowerów poziomych. A wszystkie (prawie) mieszczuchy jak wiadomo tak mają: hamulce rolkowe i piasta wielobiegowa. Natomiast, w razie czego, można takiego z czasem przerabiać - zmienić koła, zmienić hamulce i mieć takie jak się chce, bo te ramy są solidne (z wyjątkiem tej, używanej przez LiveEvil'a).
W razie czego, na olx jest ich dużo
np:
https://www.olx.pl/oferta/170rower-poziomy-rower-lezacy-CID767-IDhqiaZ.html#2f8bac4185
albo na http://bentokaz.com/consulter.php?type_annonce=Vente
Tak jak wcześniej mówiłem, polecam kontakt z Fdx.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2017, 07:57:09 pm »
Witek: z wielu przypadkach, te najprostsze do opanowania rowery poziome, czyli Batavus Relaxx /Flevo Basic (klon) to taki miesczuch wśród rowerów poziomych. A wszystkie (prawie) mieszczuchy jak wiadomo tak mają: hamulce rolkowe i piasta wielobiegowa. Natomiast, w razie czego, można takiego z czasem przerabiać - zmienić koła,
co macie do rolkowych hamulców sa lepsze niż vbreki a do tego bezawaryjne i bezobsługowe a piasta planetarna fakt troszkę waży ale zmiana biegów bajeczka a i na postoju można zmieniać a jak masz jeszcze trzy tarcze z przodu to już bajka . Mi taką opcja bardzo pasuje bo pełna bezobsługowość i bezawaryjnie to dla mnie priorytet
,ale każdy co innego lubi
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

storm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2017, 12:00:56 am »
@aligatorpoczta - swego czasu miałem SRAMa S7. Problem jest z częściami. Wystarczy coś zgubić, zniszczyć - i na zapasowe poczekasz tydzień albo dwa czy trzy zanim sprowadzisz przez Ebaya albo Alledrogo.
A teraz sobie wyobraź, że jesteś na wyprawie i... właśnie coś siadło. I teraz: przerzutkę czy łańcuch czy cokolwiek innego standardowego kupisz wszędzie. A przeglądu piasty, wymiany jakiejś części - której nie masz - tak szybko raczej nie zrobisz.

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2017, 12:35:11 am »
Goły bebech nexusa 8 to 300 zł - fakt, że trochę waży (no ale można wepchać gdziebądź - waga nie przeszkadza na poziomalu) a wymiana całego bebecha z ośką to godzina roboty ...

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 08, 2017, 09:25:20 am »
Jak dbasz o piaste to nie ma co się zepsuć ja moją zawsze przed sezonem rozbieram całą czyszcze i smaruje to samo z rolkowymi hamulcami a przy okazji to i koła tez się zrobi, poza tym zepsuć planetarke to jest ciężko nam nexusa 7 i katowałem go na poczatku i nic mu nie jest a dostałem nexusa używanego z jakiegoś holendra ( czesto dość jeżdżę po lesie więc lekko nie ma na 28z z przodu i 16z z tyłu )
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2017, 09:34:14 am wysłana przez aligatorpoczta »
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 08, 2017, 12:21:36 pm »
Na poczatek jako entry lewel jest ok. Rolkowce i planetarna. Tymbardziej ze mozna zmienic przelozenie na postoju co dla poczatkujacego jest bardzo pomocne. Latwosc prowadzenia tez jest tutaj duza zaleta. Wozilem nim corke na bagazniku po miescie majac jeszcze sakwy na bokach wiec na wycieczki tez da rade.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...