Autor Wątek: Skrócenie poziomki dla początkującego  (Przeczytany 10269 razy)

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Skrócenie poziomki dla początkującego
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 27, 2017, 09:05:18 pm »
Panie Maćku czyli co lepiej na wyprostowanej nodze jeździć pytam z ciekawości
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2017, 10:02:36 pm wysłana przez aligatorpoczta »
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 27, 2017, 10:43:17 pm »

Panie Maćku czyli co lepiej na wyprostowanej nodze jeździć pytam z ciekawości

Przepraszam, ale czy używanie na tym Forum znaków interpunkcyjnych jest ZABRONIONE, nie jest trendy czy też wynika
z tzw."dobrej zmiany'???? Pytam z ciekawości, bo w pisanych treściach trudno jest się połapać.
aligatorpoczta
Napisałem wyraźnie, że tak jeździli i tak doradzali mi zachodni mistrzowie.
Noga wyprostowana, pięta (dotyka pedału) plus grubość palca wskazującego.
Mnie w takim układzie jeździ się b. dobrze.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 28, 2017, 07:18:24 am »
Zbyt długi boom może skutkować zapaleniem Achillesa. Kolana to też kwestja kadencji, to że możemy większą siłę wycisnąć z racji pozycji, nie znaczy by zajechać kolana.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kwazik

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 28, 2017, 09:08:53 am »
Odpowiadając zbiorczo :)

@hansglopke - oglądałem w nocy fotelik i rzeczywiscie da się go przysunąć nawiercając dodatkowe otwory i trochę bardziej kładąc fotelik. Na początek chyba najlepsze rozwiązanie.

@vit - koturny to nie jej styl ;P Znalazłem inne rozwiązanie - mogę pogrubić pedały - kantówka, trytytka zwana zipem i na czas objeżdżania i sprawdzania czy taka długosć roweru jest dobra powinno dać radę.
Znalazłem też ludka w Krk, który robi drewniane pedały do rowerów (przebudowuje pedały i zamiast plastikowej platformy daje kawałek drewna). Ciekawa opcja szczególnie do rowerów ze sklejki i innych naturalnych materiałów  https://www.olx.pl/oferta/drewniane-pedaly-rowerowe-do-roweru-gripy-fixe-ostre-kolo-single-CID767-IDegZyj.html.

@Maciej K - żonie na start takiego ustawienia bym nie zastosował z dosć prozaicznego powodu - mocniejsze oparcie się na pedałach poprawia komfort psychiczny początków jazdy na poziomie ;) Ergonomia jazdy musi zostać na drugim planie - przynajmniej na czas nauki i oswajania nowego zwierza.
Pewnie za jakis czas spróbuję tak ustawić swój rower - choćby z ciekawosci i coraz większego przekonania, że w poziomach trzeba zapomnieć o zasadach z pionowców - tutaj jest zdecydowanie Hogwart ;P
Choć nie do końca mi się takie ustawienie zgadza z fizjologią pracy stawu kolanowego - chrząstka stawu rzepkowo-udowego jest najlepiej wykształcona w częsci przednio-dolnej; u góry stawu bruzda międzykłykciowa (czyli rynienka, w której porusza się rzepka) jest płytsza, chrząstka stawowa cieńsza) i "łożyskowanie" gorsze, a z tym mamy doczynienia jak kolano jest wyprostowane i rzepka "u góry". Z drugiej strony obciążenia kolan na poziomie są większe i może przesunięcie działających sił ze stawu rzepkowo-udowego, którego obciążenie wprost zależy od stopnia zgięcia kolana na staw udowo-piszczelowy i łąkotki, które są swietnie przystosowane do przenoszenia obciążeń dynamicznych zmniejsza ewentualne dolegliwosci bólowe kolan.
Ciekawa sprawa.

Pzdr
kwazik
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2017, 09:30:26 am wysłana przez kwazik »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 28, 2017, 10:12:08 pm »
Można dać też krótkie korby - skoro Twoja żona jest niska, to nawet powinna mieć krótkie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 29, 2017, 10:42:02 am »
Zbyt długi boom może skutkować zapaleniem Achillesa. Kolana to też kwestja kadencji, to że możemy większą siłę wycisnąć z racji pozycji, nie znaczy by zajechać kolana.
Masz sporo racji. W tym wspomnianym przeze mnie okresie były takie trendy, aby jeździć na twardych przełożeniach.
Ten wspomniany MTB "spec" na leżącym Choperze, zaliczał spore wzniesienia na przełożeniu 52 : 11. Większość próbowała mu dorównać i stąd może te kolanowe kłopoty.

Franz ma rację z tymi krótszymi korbami.  Nic bym nie kombinował ze spawaniem. Szkoda znakomitego lakieru.