Autor Wątek: Naprawa - proszę o wskazówki  (Przeczytany 16975 razy)

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
Naprawa - proszę o wskazówki
« dnia: Listopada 20, 2016, 02:21:42 pm »
Jak dotąd nie siedziałem zbyt mocno w temacie naprawy rowerów więc proszę koleżeństwo o pomoc.

Rower Nazca Cruiser - zdjęcia http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3452.msg48367;boardseen#new
Chwilowo mam takie tematy:

1. Przerzutka w piaście Dual Drive przeskakuje na środkowym biegu. Czy to się naprawia (serwis/samemu) czy trzeba kupić nową piastę?

2. Stoi przedni amortyzator i ani drgnie. Koło 20", hamulce v brake, ale nie wykluczam możliwości montażu tarcz. Naprawa, czy wymiana - tu raczej jestem za wymianą, tylko jaki i gdzie? 

fdx

• całkiem inny wariat
Odp: Naprawa - proszę o wskazówki
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 20, 2016, 04:11:10 pm »
przerzutka to kwestia regulacji długości linki. nie wiem jak w tym ale najczesciej są znaczniki które muszą się pokrywać - popatrz czy przy kole w popychaczu czy jak to tam nazwać nie ma żółtych , czerwonych kreseczek. ustawiasz na 2 lub 3 biegu zalezy od modelu i kręcisz śrubą regulacyjną aż kreseczki się nie zejdą.

Z amortyzatorem sprawdz najpierw czy nie ma jakiejś blokady.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2016, 04:14:47 pm wysłana przez fdx »
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 20, 2016, 04:26:46 pm »
to kwestia regulacji długości linki. 
Jeżeli tak, to dobrze.
Jest to bardzo możliwe, bo jest pęknięta manetka przerzutki i może nie trzymać odpowiedniego naciągu.
Wymienię manetkę i wtedy zobaczymy.

Amortyzator wygląda tak i chyba tam nie ma blokady
https://www.dropbox.com/s/y1xkkk6qhvccf32/amor.jpg?dl=0

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 20, 2016, 04:49:19 pm »
Niestety przy kupowaniu przez internet używanego roweru zawsze jest jakieś ryzyko...

Zanim wymienisz manetkę sprawdz poprawnośc ustawień przerzutki. powinno być ok. u mnie też byla popękana ale odrobina kleju epoksydowego potrafi zdziałać cuda.

z amortyzatorem trzeba pokombinowac, moze da się go jakoś rozkręcić.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2016, 06:49:03 pm »
Niestety amortyzator zapieczony na amen.
Rozkręciłem, ale nie chcą wyjść golenie górne z dolnych.
Waliłem młotem (przez drewienko  :)), używałem lewarka, żeby go rozciągnąć - ani drgnie.

Bardzo proszę o podpowiedzi, jaki i gdzie kupić nowy.
Coś mi się obiło o uszy, że ktoś przerabia (wzmacnia) we Wrocławiu.

Ma być na koło 20 cali, pod v brake (ew. i pod tarcze) rura sterowa 1" 140 mm, gwintowana, mój ma na bosterze otwór mocowania błotnika.

Oglądałem opis jaki w 2010 zamieścił @Yin o RST Cappa, ale te dostępne obecnie są chyba inne, jeszcze uboższe (od dołu jest tylko jedna śruba imbusowa nie dwie).

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2016, 07:04:05 pm »
Zalej go czymś to może puści będzie na zapas albo naprawisz
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 06, 2016, 10:01:24 am »
Kupiłem nowy widelec amortyzowany RST CAPA 20".
Zamontowałem drugą sprężynę (ze starego) i nowy korek.
Sporo się usztywnił i wygląda, że powinien działać dobrze.
Niestety, dałem ciała i kupiłem z za krótką o 5 mm rurą sterową.
Dopiero się zorientowałem jak nie było do czego dokręcić kontry skręcającej stery.

Czytałem, że przedłużenie rury sterowej poprzez wspawanie pierścienia przedłużającego się nie sprawdza, bo po przegrzaniu rura sterowa pęka.
Wymiana tej rury, podobno też nie zawsze się udaje nawet w profesjonalnych warsztatach, bo powstają mikropęknięcia główki.

Wygląda na to, że muszę kupić nowy widelec z odpowiednią długością sterów, tylko nie mogę znaleźć.
Proszę o pomoc.
Potrzebuję widelec 20" ze sterami 1" długości 145 mm, gwint.

Jak nie znajdę takiego widelca, to chyba będę musiał odciąć 5 mm z główki ramy, ale trochę mi szkoda.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2016, 01:05:16 pm wysłana przez Gen »

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 06, 2016, 02:32:09 pm »
RST Capa to chyba jedyny sensowny amor 20". U mnie był problem z gwintem dlatego Pan Arek z serwisu w Józefowie zrobił mi taki patent z którym jeżdżę praktycznie 3 lata i działa - może ci się przyda? obejma miała być tymczasowa, bo innej nie znalazłem w tamtym momencie ale jak to zwykle z prowizorkami bywa została do tej pory :)

Leszek

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 06, 2016, 02:47:17 pm »
U mnie gwint rury sterowej kończy się równo z nakrętką łożyska górnego (niestety nie wiem, jak się to fachowo nazywa)
i nic nie wystaje. Gdyby wystawało chociaż ze dwa mm, to spokojnie bym zakręcił kontrę.
Podobno bywają jeszcze przedłużki rury sterowej, ale ja mam tam rurę kierownicy montowaną na klin, więc odpada.

Widać pozostaje tylko przycięcie główki ramy :(

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 06, 2016, 05:16:06 pm »
Mam w jednym rowerze przedłużaną rurę sterową przez przecięcie i spawanie. To rower awaryjny / miejski więc nie ma wielkiego przebiegu od przeróbki do teraz jakieś 400 km i wszystko puki co jest ok. Co nie znaczy że polecam :) 

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2016, 06:24:25 pm »
U mnie gwint rury sterowej kończy się równo z nakrętką łożyska górnego i nic nie wystaje. Gdyby wystawało chociaż ze dwa mm, to spokojnie bym zakręcił kontrę.
Podobno bywają jeszcze przedłużki rury sterowej, ale ja mam tam rurę kierownicy montowaną na klin, więc odpada.
Widać pozostaje tylko przycięcie główki ramy :(

Nie smuć się tak - obetniesz te 5...8mm i będzie git. W którymś ze swoich rowerów tak robiłem. Ważne jest, by cięcie było prostopadłe do osi główki.
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2016, 06:33:52 pm »
Kupiłem nowy widelec amortyzowany RST CAPA 20".
Zamontowałem drugą sprężynę (ze starego) i nowy korek.
Sporo się usztywnił i wygląda, że powinien działać dobrze.
Niestety, dałem ciała i kupiłem z za krótką o 5 mm rurą sterową.
Dopiero się zorientowałem jak nie było do czego dokręcić kontry skręcającej stery.

Czytałem, że przedłużenie rury sterowej poprzez wspawanie pierścienia przedłużającego się nie sprawdza, bo po przegrzaniu rura sterowa pęka.
Wymiana tej rury, podobno też nie zawsze się udaje nawet w profesjonalnych warsztatach, bo powstają mikropęknięcia główki.

Wygląda na to, że muszę kupić nowy widelec z odpowiednią długością sterów, tylko nie mogę znaleźć.
Proszę o pomoc.
Potrzebuję widelec 20" ze sterami 1" długości 145 mm, gwint.

Jak nie znajdę takiego widelca, to chyba będę musiał odciąć 5 mm z główki ramy, ale trochę mi szkoda.
  Dlaczego niby ma pękać? Przecinasz rurę sterową dostawiasz z innej rury potrzebny kawałek i spawasz inni dają kawałek rurki do środka ja nigdy nic nie daje w środek nie rozumiem dlaczego ma pękać ?

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 06, 2016, 06:38:35 pm »
Tak wyczytałem na którymś z forów rowerowych.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 06, 2016, 06:44:05 pm »
Nie pęka, rower jest spawany i nie pęka:) W 99,9% chyba że albo źle jest zespawany albo zaprojektowany. Tylko nie wiem co masz na myśli pisząc o pierścieniu przedłużającym? Żeby przedłużyć rurę sterową  Trzeba odciąć w miejscu bez gwintu rurę sterową którą chcemy przedłużyć i z innej rury sterowej wyciąć odpowiednio dłuższy kawałek i przyspawać równo do naszej sterowej. Kilka tysięcy kilometrów zrobiłem na poziomce elektrycznej na takim widelcu miałem też tak zrobione w kilku innych rowerach nigdy nie miałem żadnych pęknięć rury sterowej.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2016, 06:55:52 pm wysłana przez tomek70 »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 06, 2016, 10:28:07 pm »
Miałem taki sam problem z rst cappa, w końcu oddałem go i kupiłem używkę rst sprite z dłuuugą rurą sterową.
I tyle w temacie... w temacie samego mocowania. Później oddałem go do lakierni nie wyjmując tulejek z środka....
Obecnie mam amorek w kolorze roweru z ręcznie dorabianymi tulejami ;)
https://goo.gl/photos/8j6tJHaAfb2njpTe8
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2016, 10:36:58 pm wysłana przez woojtek1 »