Autor Wątek: Napęd wahadłowy - skręcania  (Przeczytany 3841 razy)

joz60

• sympatyk
  • *
Napęd wahadłowy - skręcania
« dnia: Sierpnia 20, 2016, 02:38:37 pm »
Witam
Mam na imię Józek i jestem ze Śląska. Jestem osobą niepełnosprawną  ale chciałbym troszeczkę "popedałować". Ale popedałować ręcznie z napędem wahadłowym. Znalazłem w necie kilka fotek takiego roweru, wszystko jest ok, tylko nie wiem w jaki sposób rozwiązać kwestię skręcania. Bo konstrukcyjnie sam napęd nie powinienen sprawiać większego problemu.. Jeśli mógłbym liczyć na pomoc forumowiczów w tej kwestii byłbym wdzięczny. A to fotki które znalazłem w necie, Bardziej odpowiadał by mi ten rower z ludzikiem na pokładzie. :) Próbowałem jeżdzić na klasycznym handbajku, ale niestety nie dam rady w związku z poważną kontuzją dłoni, natomiast ruchy "moja, twoja" :) nie sprawiają mi kłopotów nawet pod dość dużym obciążeniem...
Pozdrawiam
Józek

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: Napęd wahadłowy - skręcania
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2016, 03:47:47 pm »
Ja zrobiłbym tak:
Oś kierownicy podparłbym wałem Kardana przenoszącym ruch obrotowy kierownicy na układ kierowania i jednocześnie umożliwiającym napędowy ruch osi "od siebie- do siebie".  Jednocześnie potrzebna by była prowadnica niedopuszczająca do wychylania się osi kierownicy na boki. Można wał Kardana umieścić pod podłogą pojazdu i w podłodze wyciąć podłużny otwór w którym poruszała by się oś kierownicy.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2016, 04:05:28 pm »
W Rybniku widywałem dość często faceta na wózku który napęd miał na każde koło osobno jak w lokomotywie. Skręcał przez przyśpieszanie z jednej strony.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 20, 2016, 05:31:43 pm »
Cięgna w pancerzu? Kółko do nawinięcia linki i punkty podparcia pancerza związane z wajchą żeby się kiwały, potem pancerz idzie swobodnie a na końcu związany z ramą i kółko na widelcu.
Po drugie, robiłbym jednak układ tadpole z 2 kołami z przodu.
Albo coś w rodzaju napędu z Thys'a, tylko na 3 kołach
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2016, 08:57:12 pm »
Kiedyś interesowałem sie handbikami kilka nawet zrobiłem chciałem zrobić taki ale straciłem już entuzjazm tą branżą, moim zdaniem najlepsze i najprostsze rozwiązanie  zobacz https://www.youtube.com/watch?v=EKDBEdkaZfQ a tutaj stronka http://www.armbike.se/nedreengland%201.htm
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2016, 09:02:20 pm wysłana przez tomek70 »