Autor Wątek: Daszek-Owiewka anty deszczowa.  (Przeczytany 10980 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Daszek-Owiewka anty deszczowa.
« dnia: Lipca 19, 2016, 11:55:55 am »
Tak się zastanawiam, w związku z deszczowym latem nad zamontowaniem takiej owiewki daszka w mojej trajce. Miał by on by być umocowany na rurkach oparcia fotela i dwu prętach z szklanego włókna biegnących do bomu. Tylko jaki materiał zastocować pleksa jest krucha może jakaś folia czy coś innego żeby się nie łamało i żeby była dobra widoczność przez to.  Ktoś coś?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Daszek-Owiewka anty deszczowa.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 19, 2016, 12:30:35 pm »
Ja próbuję na poliwęglanie 2mm, rozpiętym na rurkach elektrycznych PCV + poszycie z karimaty.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 19, 2016, 01:11:34 pm »
Można spróbowac płyt PET
http://www.plastics.pl/content/pliki/257/cennik_reklama_PET_SAN.pdf

Lub jeżeli ma być zwijana to np kurtyny PCV. Ma jednak tendencje do zmiany wymiarów pod wpływem ogrzania, np na słońcu.
https://www.google.pl/search?q=kurtyna+pcv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF68i-v__NAhWKCiwKHYeABIQQ_AUICCgB&biw=1920&bih=979

LowRider

• całkiem inny wariat
  • Motorem postępu jest lenistwo.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2016, 03:00:41 pm »
ja będę sobie robił owiewkę z poliwęglanu, wytłaczaną. Jest dość prosta metoda choć pracochłonna ale można by obdarować potem wyrobem kolegów za drobniusieńką opłatą. Wycięcie tzw. okna z płyty osb 2 sztuk. Włożenie pomiędzy płyty z poliwęglanu i skręcenie ich ze sobą. Podgrzewać od spodu a poliwęglan popłynie i zacznie robić się wklęsły tam gdzie się chce tzn tam gdzie się podgrzewa mocniej. Metodą prób i błędów można się nauczyć podgrzewać tak, żeby uzyskać kształt taki jaki się założyło.

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 19, 2016, 03:35:33 pm »
Kolega zrobił sobie owiewkę na bazie dużego klosza od lampy ulicznej (szkoda, że sam tego nie napisze - pozdrawiam, bo pewnie to czyta :D). Z tego co mówił wynika jednak, że w deszczu to i tak niewiele widać przez owiewkę. Ja sam zrobiłem sobie wersję prototypową, nieprzezroczystą, metodą wyklejania kawałków papieru na formie gipsowej, ale zapał przeszedł jak miałem do tego dorobić mocowanie do roweru.
Może zamiast kombinować z przezroczystą owiewką lepiej zrobić nieprzezroczystą (za to lekką i tanią) i dołączyć kamerę? Słyszał ktoś o takim rozwiązaniu?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2016, 04:11:01 pm »
ja będę sobie robił owiewkę z poliwęglanu, wytłaczaną. Jest dość prosta metoda choć pracochłonna ale można by obdarować potem wyrobem kolegów za drobniusieńką opłatą. Wycięcie tzw. okna z płyty osb 2 sztuk. Włożenie pomiędzy płyty z poliwęglanu i skręcenie ich ze sobą. Podgrzewać od spodu a poliwęglan popłynie i zacznie robić się wklęsły tam gdzie się chce tzn tam gdzie się podgrzewa mocniej. Metodą prób i błędów można się nauczyć podgrzewać tak, żeby uzyskać kształt taki jaki się założyło.
Tylko poliwęglan jest piekielnie drogi jak jeszcze może się nie udać to całkiem nie zachęcająca perspektywa, myślę że jak dla mnie to najlepszy będzie PET butelki z tego zrobionemsą wytrzymałemdomteho możnamzwinąć i jest nie drogi. A jeśli miał bym robić nie przeźroczystą to już chyba lepiej zrobić kabinę jak do welomobila nad czym też się zastanawiałem ?

LowRider

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2016, 05:38:02 pm »
Nie jest juz taki drogi. Plyte 2x1m, gr.2 mozna kupic za 80zl - twardosc srednia, a 120 zl najwyzsza twardosc. Ale jest tez sposob bez tloczenia i calkiem estetyczny. Pokaze pozniej bo musze isc klasc podloge.  :'(
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2016, 10:26:10 am wysłana przez LowRider »

darznur

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 19, 2016, 06:54:13 pm »
Witam, w jednym z moich cruzbike miałem z przodu owiewkę. Ponieważ chciałem wypróbować jak to się z " takim czymś" jeździ zakupiłem na wyprzedaży owiewkę od ....skutera. Z mocowaniem nie było żadnych problemów, za to z jazdą to było już różnie. W zależności od kąta pochylenia owiewki to wiatr albo urywał głowę albo j..a.  Tak, tak, może była za mała ;D ta owiewka. Czara goryczy przelała się w trakcie jazdy w deszczu. Totalna Masakra. W dodatku jestem okularnikiem także przekleństwa leciały równo. Pamiętam że w pewnym momencie musiałem zmienić kierunek jazdy i owiewka dostała deszczu z drugiej strony - mogłem się tylko zatrzymać i dalej prowadzić rower, NIC nie widziałem. Ale tak w niedeszczowy dzień to super sprawa taka Dobrze Dopasowana Owiewka  8)
A owiewkodach?? No cóż, w dobrym deszczu to chyba kąpielówki najlepiej się sprawdzają ale nie na rowerze

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 19, 2016, 09:04:05 pm »
Taka metode ale z.naciaganiem na kopyto stosuje sie z powodzeniem w modelarstwie. Dzieki temu otrzymuje sie powtarzalne kształty. Nsjwieksz pracochlonnosc to wykonanie wlasnie kopyta.

LowRider

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 19, 2016, 09:43:56 pm »
Amatorskie wytloczenie poliweglanu. Banalne i tanie.

http://www.wisil.recumbents.com/wisil/bubbles/hpvbubbles.htm

3x3

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 20, 2016, 09:18:34 am »
Banalne i tanie.

Rozumiem, że taką masz teorię i będziesz się jej trzymać. A praktyczne próby masz już jakieś?

LowRider

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 20, 2016, 10:18:35 am »
nie mam. Jak wykonam to się podzielę doświadczeniem. Nie są to moje wymysły o "taniości" tej technologii tylko poczytałem o tym trochę w necie. Wypowiadają się Ci którzy to zrobili. Nie podejmowałbym się próby gdyby opinie o tym były niekorzystne. Nie rzucam się na niemożliwe. Rozsądek też mam. Oczywiście, że trochę pracy i pieniążków trzeba. Nic nie ma za darmo. Jeśli ktoś nie lubi pracować i go to nie cieszy to wszystko będzie problemem. Wielu jest ludzi którzy by chcieli za darmo i bez żadnego wysiłku. OMIJAM SZEROKIM ŁUKIEM TAKICH BO CIĄGNĄ W DÓŁ. To nie przytyk tylko mam kilku takich znajomych, którzy widzą same przeszkody -"nic się nie opłaca robić bo nie wiadomo czy wyjdzie". Jak słyszę takie mamrocenie to odpowiadam, że: jak nie spróbujesz to się nie dowiesz a jak się dowiesz, że nawet nie wyszło to i tak nie jest źle bo już coś wiesz. Dla mnie to wyzwanie i spróbuję.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 20, 2016, 12:06:19 pm »
Banalne i tanie.

Rozumiem, że taką masz teorię i będziesz się jej trzymać. A praktyczne próby masz już jakieś?
Mariusz Łuczak tak z 15 lat temu próbował i nawet to wychodziło.

dziantek

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 20, 2016, 08:44:10 pm »
Przeciwdeszczowa owiewka, to chyba tylko w komplecie z wycieraczką...ewentualnie może jakaś warstwa "nano-wosku"?

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 20, 2016, 09:00:27 pm »
Swego czasu poniosło  mnie i obciąłem dach w fiacie 125p. Wyszedł zajefajny kabriolet. Raz jechałem w deszczu.. Pęd powietrza sprawiał że na łeb nie leciało. Od wewnątrz cała szyba była pokryta mgiełką...
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8