Autor Wątek: LWB "koncept" (czarna mamba)  (Przeczytany 5300 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
LWB "koncept" (czarna mamba)
« dnia: Lipca 11, 2016, 05:16:34 pm »
Jak w temacie

Siedzenie made in "koncept" (czarna mamba) Czarna mamba to jadowity wąż przed którym nie sposób uciec do tego bardzo agresywny!  Takie też jest wspomagane elektrycznie LWB made in "koncept"  :)

« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2016, 05:36:28 pm wysłana przez tomek70 »

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: LWB "koncept" (czarna mamba)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 11, 2016, 05:18:27 pm »
Fajny. Po co ta rolka na powrocie? Łańcuch za nisko?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2016, 05:33:54 pm »
Po co jest ten miś:) Dla lepszego wyglądu, i nie majtającego się łańcucha

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2016, 05:47:23 pm »
To dla tych co lubią wzrokiem wodzić za biegiem łańcucha, żeby nie mieli tak prosto. ;D
Jak dla mnie to fajna poziomka, bardzo mi się podoba. ;)

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 11, 2016, 08:09:50 pm »
Na pierwszy rzut oka wygląda jakby coś się pogięło...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

LowRider

• całkiem inny wariat
  • Motorem postępu jest lenistwo.
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 11, 2016, 09:03:08 pm »
Każdy ma swoje poczucie estetyki i raczej nie będę dyskutował, podoba mi się inaczej. Na pewno bym pojeździł.
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2016, 10:36:34 pm wysłana przez LowRider »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 11, 2016, 09:36:32 pm »

Robię rowery od 23 lat, co w tym wypadku powiedział byś o tylnym widelcu tego roweru na fotce ? Wyobraź sobie teraz siły działające na przedni i tylny widelc jeśli taką wyobraźnię posiadasz. Podpowiem że w tym układzie nawet jak by przedni widelec dać prosto siły są tak niewielkie że jak byś dał amortyzator od dziecinnego górala wcale by nie pracował.
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2016, 09:46:58 pm wysłana przez tomek70 »

LowRider

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 11, 2016, 09:44:19 pm »
Ok. To nie był prztyczek tylko takie odnoszę wrażenie po kącie nachylenia główki ramy. Nie uważasz, że można by w dzisiejszych czasach rurę już giąć a nie spawać z kilku kawałków? Wyglądałoby to na pewno ładniej i mniej byłoby narażone na złamanie.

Tylny widelec jest inny od przedniego. Dwie rury łączą się spawem na ramie więc pół roweru wisi na dwóch rurkach. W przednim widelcu dwie rurki są dospawane do jednej cieńszej która wchodzi do główki ramy. Widelec się nie złamie na tych dwóch rurkach tylko na tej jednej cieńszej zaraz przy spawie z widelcem. To spora różnica.

Zgodzę się, że ciężar bardziej wisi na tylnym kole. Fotel jest mocno przesunięty w tył. Tu się nie spieram - PRAWDA.

... ale jeśli trzyma to ok. Wygląda to - dla mnie osobiście - jakoś tak jakby grawitacja miała zaraz zrobić swoje...
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2016, 09:54:14 pm wysłana przez LowRider »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 11, 2016, 09:55:59 pm »
Narażone było by bardziej rura gięta z jednej strony robi się dużo cieńsza bo rozciągasz metal jest tym cieńsza im większe zgięcie mam giętarkę i walcarkę profile też można wyginać robię na niej tylko siedzenia do trajek. A gięta rura na ramę 3mm to mija się z celem

LowRider

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 11, 2016, 09:58:35 pm »
zależy jaki promień łuku chcesz wygiąć. Ja mam ramę z rury fi 60/2. Łuki są łagodne więc nie sądzę by ścianka na zewnętrznym promieniu miała mniej niż 1,5mm. Druga sprawa to ciężar o którym piszesz. Jeśli nawet założyć że robimy profilu o gr 3mm a nie np. 2mm lub nawet 1,5mm to w najgorszym przypadku profil o dł. 1m i przekroju 40x40mm gr. 3mm waży około 4kg a w najlepszym przypadku przy ściance 1,5mm waży +/- 2 kg. Przy ciężarze całego roweru to jest myślę 10%. Uważam jednak że przewężenie profilu o gr. 1,5mm nie spadło by poniżej 1,2mm przy łagodnym łuku a na pewno rower zyskałby na wyglądzie. To tylko moje przemyślenia i doświadczenia. Jestem po obróbce plastycznej metali więc wiele razy PRZEGINAŁEM rury i profile. ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2016, 10:28:02 pm wysłana przez LowRider »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 13, 2016, 03:37:56 pm »
Nie robię ram z materiału grubszego niż 1,5 mm. To tak się zdaje tu 10 tu 15 i co do czego mamy kilogramy. Staram się żeby moje rowerki były w miarę możliwości jak najlżejesze gdzie mozna pcham aluminium teraz intensywnie myśle nad stelażem kompozytowym do siedzenia trajki. Zamówiłem własnie kilka rur 42/1,5 mm  zobaczymy czy uda się  je ładnie wygiąć. Może faktycznie rowerki będą ładniejsze :)

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 13, 2016, 08:52:40 pm »
Mi się podoba - można lepsze foto?
Fotelik też, właśnie dostałem siatkę, będę coś kombinował :)

edit:
jakoś mi się stronka bez pierwszego foto wczytała ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2016, 10:33:08 am wysłana przez oblivion »