Autor Wątek: Oparzenia słoneczne  (Przeczytany 3617 razy)

storm

• Gość
Oparzenia słoneczne
« dnia: Lipca 10, 2016, 04:59:03 pm »
Ponieważ na poziomie jeździ się z poziomo ustawionymi nogami, przez co są one mocniej dokryte na ataki słoneczego - drobna porada "quasi-medyczna" od doświadczonego bólem zapominalskiego, co zapomniał o kremie ;)

Jak niektórzy pewnie zauważyli - na Zlot w Bełchatowie dotarłem już poparzony na udach, a po dłuższej trasce miałem po prostu otwarte rany i poparzenie II stopnia.
Gdyby nie pomoc @Tomo - byłoby jeszcze gorzej, bo bym się nawet nie wyspał i byłbym w ogóle "nieczynny" :]

I teraz tak:
- Panthenol (7-12 złotych) - pomaga tylko wtedy, jeśli nie ma jeszcze bąbli i braków naskórka. W momencie kiedy pojawi się brak naskórka - obsikanie Panthenolem spowoduje takie pieczenie i palenie, że będziecie Panthenol przeklinać po wieki...
- Hydrosil (~35 złotych za spray 75g) - nakładamy grubą warstwę do 0.5cm na ranę, na to gaza, na gazę folia wycięta np z reklamówki. Można na to walnąć bandaż taki siatkowy, ale w przypadku moich trójkątnych ud on się nie sprawdził (zsuwał się do kolan) i koniec końców gazę i folię doklejałem do ud za pomocą "uniwersalny przylepiec tkaninowy 5mx25mm".
[nie wiem czy przepis jest zgodny z medycyną, ale to może @Tomo coś dopisze i opieprzy ;) ]

Rezultaty nocnego leczenia: (opatrunki tylko na noc)
- po 3 dniach da się jeździć
- 4 dnia pojawia się gruby strup, który ma ochotę odpaść (już się nie pamięta o oparzeniu jadąc na rowerze)
- po 6 dniach mam już tylko małego strupa na lewym udzie i nie pamiętam w ogóle o tym abym się oparzył (oparzyłem się? kiedy? ;) )

Celowo nie piszę krypto/reklama - bo akurat w moim przypadku Hydrosil się sprawdził i jest jak dla mnie rewelacyjny na leczenie tego typu ran.

P.S. I taaaak, oparzenia to droga "przyjemność"... :(

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: Oparzenia słoneczne
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2016, 01:38:43 pm »
Dopiszę co nieco:
Po pierwsze- najlepiej nie dopuścić do powstania oparzenia słonecznego, czyli- albo ubieramy się w długie ciuchy, albo kremy z wysokim filtrem (mała uwaga- kremik należy nałożyć najpóźniej kwadrans przed ekspozycją, nie żałować, bo jak przyżydzimy z ilością, to nie zadziała. A, i smarowanko powtarzać co parę godzin). Jeśli już oparzenie wystąpi, to w miejscach narażonych na podrażnienia mechaniczne- czyli tak jak u Storma przednie powierzchnie ud, po których podczas pedałowania przesuwa się tkanina spodni- najlepiej nałożyć cienki JAŁOWY opatrunek dla ochrony. Do mocowania opatrunku przydaje się, zamiast opaski dzianej zwanej potocznie bandażem, takie coś:
https://www.google.pl/search?q=codofix&biw=1920&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiEmre97u3NAhUHDCwKHckoD4kQ_AUIBigB
Codofix ma postać elastycznego, ciętego "z metra" rękawa i na upierdliwych powierzchniach dużo lepiej sprawdza się niż zwykły bandaż. Można też stosować preparaty np. Unigel. Ewentualnych pęcherzy surowiczych nie przekłuwamy (chyba, że są bardzo duże- wtedy używamy jałowej igły)- skóra lepiej się pod nimi goi. Po zagojeniu skóra w miejscu oparzenia może być delikatna, sucha i swędząca- nie drapiemy, tylko jakiś kremik nawilżający.
Storm- co do mocowania opatrunku. Opatrunek ma nie wyglądać, tylko trzymać się na miejscu. Czym go tam przytrzymamy to już mniej ważne- aby działało.
Generalnie w kwestii oparzeń- lepiej zapobiegać niż leczyć, bo załatwić się można w krótkim czasie, a leczenie bywa długie i upierdliwe.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2016, 01:43:02 pm wysłana przez tomo »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2016, 07:42:18 pm »
a leczenie bywa długie i upierdliwe.

aa to spoko bo obawiałem się bólu ;)
ps. mi dziś zaczęła złazić skóra na opalonych podczas jazdy goleniach ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

wrona

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2016, 12:51:21 pm »
http://dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php/products_id/5761

Opatrunek Coloplast Comfeel Podstawowy na odleżyny /apteka

http://www.pasieka.rostkowski.info/zdrowie.html#skora

propolis masc /apteka

tomo

• całkiem inny wariat