Autor Wątek: Batavus czy flevo basic ?  (Przeczytany 3333 razy)

borimir

• Gość
Batavus czy flevo basic ?
« dnia: Czerwca 16, 2016, 01:28:48 pm »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się na nową poziomką. Przeglądam OLX i ostatnio znalazłem takie dwa ogłoszenia:

http://olx.pl/oferta/rower-holenderski-batavus-poziomy-CID767-IDfrLpJ.html#90ea519c88

oraz

http://olx.pl/oferta/super-wygodny-rower-poziomy-flevo-basic-CID767-IDf14DT.html#9fca32b8f6

Oba są bardzo do siebie podobne i zastanawiam się, który byście mi polecili. Mam 175cm. Wcześniej jeździłem na Velogic SLR i Matixem. Ale Velogic do jazdy po mieście był dla mnie zbyt niski i nie czułem się bezpiecznie.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: Batavus czy flevo basic ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 16, 2016, 02:07:15 pm »
Batavusa bym brał, ale to tylko przez Nexusa z tyłu. Oprócz tego, to IMO to samo.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 16, 2016, 02:30:33 pm »
Różnice między rowerami:

Batavus:
7 biegów nexus
Tylny hamulec rolkowy
Przedni (ciezko powiedzieć ale chyba też rolkowy)
Blokada tylnego koła

Flevo:
Biegi 3 w piaście +7 wolnobieg
Tylny hamulec hydrauliczny szczękowy magura
Przedni hydrauliczny tarczowy magura
dodatkowy bagażnik

Reszta w zasadzie taka sama.

Żeby nie było że zachwalam swoje (ja sprzedaję to flevo).
Do jazdy po miescie wystarczy nexus ( lepszy np. na zimę czy jesien bo bezobsługowy) z kolei flevo ma więcej przełożeń więc wygodniejszy też na trasach wycieczkowych. Różnice w hamulcach można w sumie pominąć - oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, tarczowy chyba bedzie skuteczniejszy od rolkowego z kolei rolkowy ma przewagę nad szczękowym przy mokrej pogodzie - chociaż ze względu na to że jest to hydrauliczny to siła hamowania całkiem spora...

Tak że zasadnicza różnica jest w sumie w tylnym kole - nexus 7 czy  3+7 (chyba firmy sram ale pewności nie mam)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2016, 02:32:46 pm wysłana przez fdx »
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 16, 2016, 03:39:03 pm »
Flevo ma z przodu Sachs Power Disc- ale tak jak mówiłem ja i przedmówca- co weźmiesz to będzie dobre.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 16, 2016, 04:42:57 pm »
Flevo ma z przodu Sachs Power Disc- ale tak jak mówiłem ja i przedmówca- co weźmiesz to będzie dobre.

A tak... nie wiem czemu mi chodzilo po glowie ze to magura... musze zmienic opis w ogloszeniu...

Ma czlowiek i nie wie co...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...