Autor Wątek: Kierowcy z Łodzi żądają obowiązkowe OC dla rowerzystów  (Przeczytany 2426 razy)

storm

• Gość
Kierowcy z Łodzi żądają obowiązkowe OC dla rowerzystów
« dnia: Maja 25, 2016, 10:14:55 pm »
http://innpoland.pl/127149,jezdza-jak-te-swiete-krowy-keirowcy-z-lodzi-zadaja-obowiazkowe-oc-dla-rowerzystow

Kierowcy z Łodzi postanowili nacisnąć na resort infrastruktury, by rowerzyści musieli wykupić odpowiednie polisy. Tak, by ubezpieczenie pokrywało koszty potencjalnego wypadku z udziałem jednośladów. Co na to rowerzyści? Odpowiadają wprost: dlaczego obowiązkowe OC mają kupować tylko rowerzyści? A piesi? A jeżdżący na rolkach czy wrotkach? A posiadacze psów?

?Mam w rodzinie dwie osoby, co nie mają prawa jazdy i nigdy nie robiły karty rowerowej, a jeżdżą, ile wlezie (jeden codziennie do pracy). Nie chcę, żeby wcześniej czy później coś im się stało ? wolałbym, żeby przymusić ich do przeszkolenia? - odpowiadał jeden z kierowców.

To chyba jakiś debil i dureń wymyśla takie teksty.
Więć:
1. Osobiscie sądzę, że znam PoRD znacznie lepiej niż przeciętny kierowca o kieroFCaH nie wspominając (wystarczy przepytać z użytkowania ścieżek rowerowych).
2. Żadne OC nie uchroni rowerzysty przed... nim samym. Dzisiaj jeden z moich krewnych potrącił rowerzystkę, która wtargnęła mu z podporządkowanej.

Natomiast faktem jest, że osobiście najbardziej boję się poruszać po..... śmieszynkach rowerowych(!!!). Dlaczego?:
- piesi
- pieski
- dzieci
- roFFerzyszczy od siedmiu boleści, którzy nie wiedzą którą stroną ściezki mają jechać
- rolkarze
- śmieszynka prowadzona slalomem...
- ...i dodatkowa góra-dól-góra-dół-góra-dól bo tak "rekreacyjnie" zaprojektował ją jakiś idiota a ZDM przyklepał...

Ostatnio słyszałem opowieść o tym, jak jechał znajomy i z przeciwka jakiś OMC rowerowiec. I tenże rowerowiec zmienił swoją stronę na lewą powodując wypadek bo...... UWAGA! Chciał ominąć kałużę!
Ja sam zaś widziałem jak baba jadąc w kierunku przeciwnym niż prowadzi ścieżka rowerowa wyjeżdżą pod prąd na ulicy - bo tam się owa ścieżka zaczynała.
Tak więc nie OC - ale szkolenia i dla kierowców i dla przyszłych rowerzystów. Przymusowe - w szkole podstawowej i w szkole średniej.
Z drugiej strony - należałoby przeprowadzać obowiązkowe odnowienia prawa jazdy co MAX 3 lata - gdyż wielu kierowców nie ma bladego pojęcia o tym co moze a czego nie rowerzysta. Pomijam kompletny brak kultury niektórych [cenzura własna], którzy po wyprzedzeniu rowerzysty włączają... spryskiwacz i chlapią na rowerzystę chemią. To jest po prostu czyste sk...syństwo i za to prawo jazdy powinno być zatrzymywane.

P.S. A jeśli chodzi o obowiązkowość - wprowadziłbym obowiązek instalowania w samozłomach "czarnej skrzyneczki" rejestrującej prędkość i manewry oraz kamery tylnej i przedniej.
Zaś posiadanie przedniej kamerki dla rowerzysty powinno być tak oczywiste jak wożenie ze sobą zapasowej dętki.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Kierowcy z Łodzi żądają obowiązkowe OC dla rowerzystów
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2016, 01:07:22 pm »
Niestety wiele razy widziałem rowerzystów robiących na drodze dokładnie to co chcą mają w d... światła, pasy ruchu, pierwszeństwa itd itd. Ale wprowadzanie obowiązkowego OC? Niby na co na kogo? Na rowerzystę czy na rower? Jak na rower - to musiała by być jakaś karta pojazdu czy coś, tablice rejestracyjne może jeszcze, a wtedy fotoradary na DDR może postawią... głupota totalna, ktoś chce słonia na złotym łańcuchu i nie obchodzi bo że to jest po prostu praktycznie nie możliwe do zrealizowania. Poza tym skoro rowery mają być objęte ubezpieczeniem OC to hulajnogi i rolki też, piesi, wózki i pieprzone małe pieski również. Paranoja jakaś. W każdym innym miejscu na świecie promuje się poruszanie się rowerem, u nas robi się wszystko co tylko można żeby do roweru zniechęcić.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż