Autor Wątek: Rower pionowy vs rower pozimny  (Przeczytany 26210 razy)

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Rower pionowy vs rower pozimny
« dnia: Maja 07, 2009, 09:04:26 pm »
Napisał: ~IWP-PROCAX
2004-03-09 08:56:48
------------------
    Jesteśmy studentami Mechaniki i budowy mszyn. Naszym zadaniem jest zaprojektowanie roweru. Rozważamy możliwość projektowania roweru poziomego. Cenne dla nas byłyby opinie urzytkowników rowerów poziomych, spostrzezenia na temat wad i zalet takiego rozwiązania.

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Rower pionowy vs rower pozimny
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2009, 09:04:56 pm »
Napisał: ~poziomek
2004-03-09 19:18:11
---------------------
   witam jezeli chodzi o rowery poziome to nie bede sie rozpisywal ale zajzyjcie na tej stronie do forum i tam sa poruszane ciekawe tematy!! napewno sie wam przyda!! pozdrawiam i zycze powodzenia w projektowaniu i budowie!!

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2009, 09:05:35 pm »
Napisał: ~Franc1
2004-03-10 11:37:07
---------------------
    Na wydz. Mechatroniki PW była jedna praca dyplomowa i jedna przejściowa o rowerach poziomych. Obie prowadził p. Potyński.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o rowerach poziomych to zapraszam na http://www.ihpva.org

Pzdrw
Bartek

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 07, 2009, 09:06:07 pm »
2004-03-16 08:56:42
-----------------------
  Widze, że dyskusja sprowadza nas na różne strony internetowe a niestety nie oto nam chodziło. Mamy świadomość różnych wad i zalet konstrukcji roweru poziomego, ale chielibyśmy wysłuchać opini urzytkowników: zarówno żarliwych zwoleników tradycyjnych rowerów jak i urzytkowników rowerów poziomych. Interesują nas zagadnienia:
1) Różnice w nacisku na pedały (w jeździe pod górę i z góry)
2) Wygoda podczas jazdy (który rower jest lepszy na dłuższe dystanse, jakie dolegliwości po jeździe doskwierają użytkownikom rowerów poziomych i pionowych)
Oto adres naszej strony:

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 07, 2009, 09:06:39 pm »
2004-03-16 08:57:54
----------------------
http://stanton.ice.put.poznan.pl/grupa_2/sprproj/index.html

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 07, 2009, 09:07:14 pm »
Napisał: drzimi
2004-04-03 12:13:52
--------------------
1) Różnice w nacisku na pedały (w jeździe pod górę i z góry)

W moim poziomaku co prawda to nie dziala, bo lancuch przeskakuje, ale ogolnie wydawac by sie moglo, ze gozej jest z jazda pod gore na poziomym. Dowcip polega na tym, ze mozna sie pozadnie zaprzec o fotel, a wtedy nie tylko nogi pracuja. Z góry natomiast hulaj dusz piekła nie ma (mam nadzieje, bo mam nie do konca sprawne hamulce ;-O )

2) Wygoda podczas jazdy (który rower jest lepszy na dłuższe dystanse, jakie dolegliwości po jeździe doskwierają użytkownikom rowerów poziomych i pionowych)

Ja w tym momencie nie potrafie juz jezdzic na pionowych. Zazwyczaj w zwyklyn rowerze odrzuca mnie to, ze plecy bola i rece. Na poziomym nie zauwazylem innych minusow niz:
a) pocą się strasznie pledy i dupsko
b) po calodziennej jeździe nie da sie nie zauważyc bólu tego drugiego
Sądze jednak, ze te obiawy da sie zalatwic poprzez dobranie odpowiedniego fotela

Mam nadzieje, ze powyzsze opinie pomoga w dokonaniu poziomego.... tzn dobrego wyboru