Autor Wątek: Wytwórnia ;-) poziomek - Boruja  (Przeczytany 4872 razy)

Stas

• sympatyk na poziomie
  • **
Wytwórnia ;-) poziomek - Boruja
« dnia: Lutego 24, 2016, 07:05:41 pm »
Cześć wszystkim,

pojawia się już dość długo ogłoszenie:

http://olx.pl/oferta/rower-poziomy-bardzo-wygodny-na-dalekie-trasy-CID767-ID1xDt5.html#47a01eadae

Rozmawiałem z właścicielem i mogę tam sobie zamówić LWB (bo na takich mi się najfajniej jeździ). Niemniej nic nie słyszałem o rowerach z  Boruji Kościelnej. Ktoś ma stamtąd rower, albo widział taki? Ktoś coś wie? Jakieś wady zalety widoczne na zdjęciach? Proszę o info.

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
Odp: Wytwórnia ;-) poziomek - Boruja
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2016, 07:32:35 pm »
Zalety widoczne na zdjęciach? Khmm... Home made czyli DIY czyli Zróbtosam czyli i ty możesz sobie zrobić dokładnie taki rower w dokładnie takiej jakości.
Spójrz na siedzisko tego niebiesko-żółtego LWB - nie ma wycięcia na podudzia - nie wiem, jak na takiej desce przejechał wygodnie 300km.
Oparcie nie ma oparcia na ramie - przy mocniejszym depnięciu powinno się oderwać/odchylić od siedziska i żadna regulacja pochylenia (zaadaptowana z samochodu) nie powinna działać dłużej.
Ale
To są moje uwagi tylko na podstawie zdjęć (słabych) i zatartych wspomnień z eksploatacji 2 własnej roboty LWB ponad 20 lat temu... Więc mogę się mylić :)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

Stas

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2016, 07:48:56 pm »
DIY czyli Zróbtosam czyli i ty możesz sobie zrobić dokładnie taki rower w dokładnie takiej jakości.
Ja takiego nie zrobię :-), brak warsztatu i wiedzy.

Spójrz na siedzisko tego niebiesko-żółtego LWB - nie ma wycięcia na podudzia - nie wiem, jak na takiej desce przejechał wygodnie 300km.
Oparcie nie ma oparcia na ramie - przy mocniejszym depnięciu powinno się oderwać/odchylić od siedziska i żadna regulacja pochylenia (zaadaptowana z samochodu) nie powinna działać dłużej.
Na to nie zwróciłem uwagi, dzieki :-)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2016, 11:07:41 pm »
do zbudowania poziomki nie trzeba warsztatu ani wiedzy, ja swoje zrobiłem w piwnicy w bloku, a wiedza moja to była

O. a to chyba ma być tutaj...

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2016, 01:31:49 pm »
Ja takiego nie zrobię :-), brak warsztatu i wiedzy.
Błąd, złe podejście do tematu :D
Ja dalej jestem zielony ale stwierdziłem, że dam radę zbudować, poszperałem w temacie i rowerek zbudowałem, kolega mi spawał ;)
Plany kupiłem w necie za 45 pln.
Jeździ.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 28, 2016, 07:01:00 pm »
Konstrukcja z linku przedstawia dość archaiczną konstrukcję.
Tak wyglądały pierwsze rowery z epoki Marka Utkina, choć konstrukcje Pana Marka wyglądały dużo lepiej.
Zrobisz sam na pewno jak większość z nas.
Ja swojego z laminatu epoksydowo-szklanego (żółtek) zrobiłem na desce do prasowania w przedpokoju w 2,5 miesiąca po godzinach.
A ze stalą możesz sobie pociąć w piwnicy profile choćby kwadraty i zanieść to spawacza.
Druga sprawa to fotel, nie wiem ile ważą te fotele ale standardem jest 1,2-1,3kg.
Jak masz przejechać ponad 20km to nie na takich deskach..
Co do firmy te konstrukcje wyglądają mówiąc delikatnie mało profesjonalnie pod każdym względem.
Wiele konstrukcji naszych kolegów z forum wygląda lepiej, a niektóre nie odstają nawet od konstrukcji AZUBa czy Optimy..
Z tymi kozami daj sobie spokój..

Co do planów odezwij się a podeślę Ci z 2 za darmo.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2016, 07:09:18 pm wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 29, 2016, 05:50:37 pm »

A mnie ciekawi waga owego sprzętu....