Napisał: Leon2Leon
2004-02-15 18:50:49
--------------------
gedeon napisał/a:
> Da się. Jest wiele metod wykonywania konstrukcji
> z kompozytów. Jedną z nich jest laminowanie
> struktury na rdzeniu (pianka PUR, PCV, drewno
> balsa itp.).
Tak właśnie chcę zrobić. Myślę, że w domowych warunkach jest to najłatwiejszy sposób na wykonanie kompozytu.
> Trzeba jednak pamiętać o układaniu
> tkanin w odpowiednich kierunkach, tak aby
> przenosiły obciążenia w poszczególnych
> przekrojach.
Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale czuję, że dobrze byłoby wykorzystać tkaninę o jak najniższej gramaturze. Można by wtedy nałożyć większą ilość warstw 6-10 odpowiednio krzyżując kierunek włókien i uzyskać całkiem "jednorodny" materiał.
> Można nawalić ileś tam warstw
> tkaniny licząc na to, że jakoś to będzie, potem
> dorzucić kilo szpachlówki i pracowicie szlifować.
Myślę, że to byłaby amatorka
Konstrukcja tak wykonana mająca coś wytrzymać ważyłaby spooooro więcej niż wykonana z rur kanalizacyjnych
> Może lepiej jednak potrenować na włóknie
> szklanym, które jest 20-30 razy tańsze.
Dokładnie, w końcu jeśli nie chcemy uzyskać jakichś kosmicznych parametrów (waga/wytrzymałość) co zresztą w warunkach garażowych i tak jest trudne lub niemożliwe do uzyskania to spokojnie możemy zastosować zwykłe włókno. Ja w każdym razie tak zrobię.
Carbon to dla wielu magiczne słowo i zgadzam się z Tobą, że użycie przez amatora takiego materiału jest po prostu marnotrastwem jego pieniędzy. Ja na technologię kompozytową zdecydowałem się nie dla magii ale dla łatwości uzyskania wymyślonych przez siebie kształtów. Dopuszczam do siebie myśl, że moja rama może nawet ważyć nieco więcej niż podobna wykonana z rur Cr-Mo, dopuszczam nawet myśl, że mi się ta rama złamie i trzeba będzie zrobić nową .
pozdrawiam
Arkadiusz Wojciechowski
AIM: leonarek