Autor Wątek: napęd nexus 7 sg 7r41 plus trzy biegi z przodu  (Przeczytany 12291 razy)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
Odp: napęd nexus 7 sg 7r41 plus trzy biegi z przodu
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 16, 2015, 07:37:08 pm »
Zacznij od zębatki na Nexusa za 10 zł ;) - pojeździj i sprawdź jak CI się jeździ.
Przeteoretyzowanie możliwości ułatwia późniejsze podjęcie decyzji co dalej - bo widzisz mozliwości rozwoju.
Blat kompakt zostaw na potem.

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 16, 2015, 08:31:04 pm »
A ja mam w koło 20" zaplecioną piastę SACHS ELAN 12SPEED z zębatką 26 zębów i mniejszej chyba się nie da założyć. Jaki blat proponujecie ? ;)

aligatorpoczta

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 16, 2015, 09:01:22 pm »
Zacznij od zębatki na Nexusa za 10 zł ;) - pojeździj i sprawdź jak CI się jeździ.
Przeteoretyzowanie możliwości ułatwia późniejsze podjęcie decyzji co dalej - bo widzisz mozliwości rozwoju.
Blat kompakt zostaw na potem.

I tak zrobię ale blat co prawda 52z juz prawie mam załatwiony :)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 16, 2015, 09:13:41 pm »
Elan to dziwadło - tu masz full wypas info po translacie
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.sheldonbrown.com/elan.html&prev=search
Niestety za mało informacji jest o możliwościach konfiguracji zębatek zewnętrznych aby cokolwiek wiążącego podać i poprzeliczać.
Niemniej - zakładając TYLKO posiadaną zębatkę 26 i znając przełożenia wewnętrzne to tylna wirtualna zębatka to:
37/31/26/22/20/18/16/15/14/13/12/11
jak widać dość ładna kaseta ale aby uzyskiwac sensowne prędkości na 20 calowym kółku to musiałbys najtwardszy bieg miec w okolicach 9-10.
O ile w Nexusie, Sramie, Alfine 11 i Rohlofie z palcem w odbycie da się wymieniając zębatki na inne (sa to systemy popularne i dokumentacja jest znana) to z pobieżnej analizy
aby uzyskać max prędkość porównywalną z Nexusem 8 przy kadencji 90/min to musiałbyś mieć na przodzie 60Z albo zmienić TYLNĄ zębatkę na 24 i miec zębatke 54Z na przodzie.
Z bardziej pobieżnych analiz to ... Elan nie nadaje sie do małych kółek o ile nie poskubiesz i nie podziobiesz tematu samodzielnie.
Myśle że problem tkwi w "starości" mechanizmu i braku sensownej dokumentacji ale jesli byłbyś  w stanie dorobić zębatkę minimum 24 ew. mniej to miałbys lepsze przełożenia na małe kółko i wyższa prędkość ...

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 16, 2015, 09:29:53 pm »
Elan to dziwadło - tu masz full wypas info po translacie
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.sheldonbrown.com/elan.html&prev=search
Niestety za mało informacji jest o możliwościach konfiguracji zębatek zewnętrznych aby cokolwiek wiążącego podać i poprzeliczać.
Niemniej - zakładając TYLKO posiadaną zębatkę 26 i znając przełożenia wewnętrzne to tylna wirtualna zębatka to:
37/31/26/22/20/18/16/15/14/13/12/11
jak widać dość ładna kaseta ale aby uzyskiwac sensowne prędkości na 20 calowym kółku to musiałbys najtwardszy bieg miec w okolicach 9-10.
O ile w Nexusie, Sramie, Alfine 11 i Rohlofie z palcem w odbycie da się wymieniając zębatki na inne (sa to systemy popularne i dokumentacja jest znana) to z pobieżnej analizy
aby uzyskać max prędkość porównywalną z Nexusem 8 przy kadencji 90/min to musiałbyś mieć na przodzie 60Z albo zmienić TYLNĄ zębatkę na 24 i miec zębatke 54Z na przodzie.
Z bardziej pobieżnych analiz to ... Elan nie nadaje sie do małych kółek o ile nie poskubiesz i nie podziobiesz tematu samodzielnie.
Myśle że problem tkwi w "starości" mechanizmu i braku sensownej dokumentacji ale jesli byłbyś  w stanie dorobić zębatkę minimum 24 ew. mniej to miałbys lepsze przełożenia na małe kółko i wyższa prędkość ...
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! :)
Pokombinuję z blatem 60z i zobaczę co z tego będzie. ;)

aligatorpoczta

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 17, 2015, 10:58:40 am »
Znalazłem do nexusa zebatke 14z czy to nie była by przesadą

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 17, 2015, 11:25:59 am »
Podaj źródło tej 14Z - obejrzę ją sobie wirtualnie.
Robiąc założenia do rowera tez myślałem o tym jakim to ja demonem prędkości będę - ostatecznie założyłem kompromis (16Z) - życie zweryfikowało moje teoretyczne założenia:
- jeżdżę wygodnie i raczej to dla mnie jest radocha
- prędkość jest dodatkiem ale niekoniecznym (30-32/h pod wiatr to luzik majtkowy - wiatr nade mną a ja pod nim)
- jazda pod górki choć nie jest problemem to z mniejsza niż 16 zębatką byłaby co najmniej kłopotliwa
- jazda z górki - no tu jest kłopot bo czasem chciałoby się "dopchać" ale łzy z oczu wyciskane i V-brake na przednim kole zniechęcają do nadmiernego szarżowania

W szerszej literaturze jest coś takiego jak zakres calowy lub metrowy odległości przejeżdżanej na jednym obrocie korby - na najmniejszym przełożeniu (odzwierciedla sprawność podjazdu) i na największym (możliwa do osiągnięcia prędkość) - niestety teraz nie jestem w stanie podać zakresu optymalnego (uzupełnię wieczorem) który umożliwia sprawne poruszanie się w terenie nizinno-pagórkowatym (powiedzmy do 10-12% najazdów)

Ogólnie - jeśli masz sprawne nogi to przesunięcie z 16 na 14 zębatki na tył zmieni Ci tył z zębatki 10 na 9 (co oznacza duże prędkości) a górna z 25 na 22 - przy przodzie 28/48 możliwe że będzie miało to sens.

aligatorpoczta

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 17, 2015, 12:11:13 pm »
http://e-bmx.pl/opis/2912748/kolo-zebate-sram-spectro.html
http://allegro.pl/zebatka-piasty-nakladana-shimano-nexus-14t-14-w-wa-i5712836652.html

ale jeszcze gdzieś miałem na necie  tylko mi uciekło. Tylko czy taka kombinacja nie uszkodzi nexusa? :-\
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2015, 12:31:59 pm wysłana przez aligatorpoczta »

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 17, 2015, 03:47:32 pm »
Hm - 16 jest ładnie odsadzona od mechanizmu planetarki, 14 zaś nie ma odsadzenia i na oko strasznie blisko jest do szprych i możliwe że łańcuch "grzebałby" oponę - ale to tylko na taki szybki "przykrok wzrokowy" - myslę, że to do Nexusa 3 bardziej który jest chudy niż do 7 i 8.
Kup sprawdź i potomnym przekaż czy jest dobrze.

aligatorpoczta

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 17, 2015, 05:01:17 pm »
Hm - 16 jest ładnie odsadzona od mechanizmu planetarki, 14 zaś nie ma odsadzenia i na oko strasznie blisko jest do szprych i możliwe że łańcuch "grzebałby" oponę - ale to tylko na taki szybki "przykrok wzrokowy" - myslę, że to do Nexusa 3 bardziej który jest chudy niż do 7 i 8.
Kup sprawdź i potomnym przekaż czy jest dobrze.

Narazie zostaje przy 16  na nexusie (zresztą już ją mam) :)  a korba 48-38-28 i reszta się zobaczy w praniu  :)

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 28, 2015, 01:22:09 pm »
Jak to nie ma opisów do Sram Elan, a np. ta serwisówka:

http://www.greenspeed.com.au/pdfs/sachs_3x7.pdf

Jak dla mnie jest tam wszystko - nawet długości szprych dla różnych kół, przełożenia, budowa itp.
Optymalne konfiguracje dla E12 to zębatka tył tylko 26 zębów, a przednia od 38 w górę.

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 28, 2015, 04:09:11 pm »
eee...
ale to było 2 tygodnie temu, temat tyczy się nexusa 7 w zasadzie - Elan był wtrętem ;)
poza tym nie musze znać wszystkiego ;) - ale przyda się pytającemu ...

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 28, 2015, 04:39:01 pm »
eee...
ale to było 2 tygodnie temu, temat tyczy się nexusa 7 w zasadzie - Elan był wtrętem ;)
poza tym nie musze znać wszystkiego ;) - ale przyda się pytającemu ...
Tak wbiłem się trochę w temat, ale nie chciałem zakładać bezsensownie na chwile nowego wątku. ;)
Jak to nie ma opisów do Sram Elan, a np. ta serwisówka:

http://www.greenspeed.com.au/pdfs/sachs_3x7.pdf

Jak dla mnie jest tam wszystko - nawet długości szprych dla różnych kół, przełożenia, budowa itp.
Optymalne konfiguracje dla E12 to zębatka tył tylko 26 zębów, a przednia od 38 w górę.
Dzięki comandor77 za dokumentację , na pewno się przyda. :)