Autor Wątek: IX Zlot Rowerów Poziomych Bełchatów 2016r.  (Przeczytany 102581 razy)

forrest

• kolarz na poziomie
Odp: IX Zlot Rowerów Poziomych Bełchatów 2016r.
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 03, 2016, 11:37:37 am »
Ja przeżyłem właśnie pierwszy opierdziel :) Nie zaproponowałem czy chce jechać na Zlot. Po tym jak cały czas mi powtarzała że nie chce jechać... a i tak musiałem spytać...

Też byłbym zaskoczony w takiej sytuacji, czy nawet zdumiony.
Wydaje mi się jednak, że samo jej myślenie jest jak najbardziej spójne, tylko jej przekaz jest szyfrowany.

1) "autoanaliza" :)
Gdybym miał kobietę, nie chciałoby mi się nigdzie ruszać bez niej - myślę, że samo doświadczanie tej duszy postawiłbym na pierwszym miejscu; czyli np. wszystkiemu, co daje wycieczka rowerowa, dopiero jej obecność nadawałaby sens; samemu nie potrafiłbym się cieszyć np. z krajobrazu, mając świadomość, że tej kobiety nie ma ze mną i nie cieszy się razem ze mną. Najpewniej myślami krążyłbym wokół faktu, że nie mogę teraz od czasu do czasau przytulić jej serca i poczuć przez to jej wrażliwości i tego, co wywołuje w niej takie przytulenie (tj. intuicyjnie wyczuć całokształtu doznań doświadczanych przez kobietę, kiedy jest przytulona) i dać przy tym poczucie, że ma się pełną świadomość wszystkich głębszych konsekwencji przytulenia.

2) próba zrozumienia kobiety (bez pomocy środków odurzających)
Postawiłbym śmiałą tezę, że te pierwsze odmowy wspólnego wyjazdu na Zlot nie oznaczały odmowy wspólnego wyjazdu na Zlot. Taka wrażliwa Istota mogła założyć, że wspólne spędzanie z nią wolnego czasu przedkłada się nad wycieczkę z kolegami i znajomymi (bo sama dając szczególnie głęboką przyjaźń/uczucie, przedkłada to wspólne spędzanie czasu i milcząco zakłada, że się to odwzajemnia w identyczny sposób). Wówczas brak jej zgody na jej udział w takim zlocie, z jej punktu widzenia mógł być w istocie dezaprobatą dla wspólnego spędzania czasu w ten sposób (np. mogłaby być przekonana, że jazda rowerami w grupie będzie nudna lub/i krępująca). Wtedy ta ostra reakcja na późniejszy brak propozycji wspólnego udziału w Zlocie byłaby wyrzutem: "czumu nie dałeś mi do podpisania aktu kapitulacji co do miejsca wspólnego spędzania czasu przez te dwa dni?". Oczywiście, "wręczenie jej takiego aktu kapitulacji do podpisania" też by się spotkało z ostrą reakcją (dla kolejnego podkreślenia, że się wymusiło na niej sposób spędzania wolnego czasu przez kilka czy kilkanaście godzin, które będą za pół roku), ale to byłoby i tak lepsze rozwiązanie, bo jednak się daje do zrozumienia, że się chce spędzać czas z tą Istotą, skoro już się ją oswoiło (używając określenia Exuperego, francuskiego filozofa, mówiącego o odpowiedzialności za uczucia, które się wzbudziło w drugiej osobie).

3) spojrzenie na problem z wyższej perspektywy:
Pewien dłuższy czas temu, jeden ze starszych pilotów szybowcowych w Suwałkach mówił najmłodszym pilotom, żeby brać kobietę latającą. Przywoływał przy tym, ile problemów powoduje nie-latająca kobieta w domu, kiedy się na całą niedzielę wybędzie na lotnisko. Niekończące się zrzędzenie - zapewne coś szczególnie toksycznego.
Myślę, że on podał jedyne istniejące rozwiązanie problemu: trzeba znaleźć kobietę, która poza urodą
a) ma na tyle głęboką osobowość, że spędzanie całego urlopu na lotnisku i w powietrzu będzie dla niej najlepszą rzeczą, na jaką można ten czas poświęcić (spotkać ładną pilotkę szybowcową i docenić okazję na czas, to jest pewnie jak wygrana w totolotka)
b) przy tej mocnej, głębokiej osobowości, jest łagodną, pełną empatii i stabilną emocjonalnie (czyli dojrzałą) kobietą - zdaję sobie sprawę, że jest to rzadkość;
Tu chodzi o to, że kobieta spełniająca jednocześnie punkty (a) i (b) jest taką rzadkością, jak "szansa wygranej w totolotka do kwadratu" - to jest prawdziwa księżniczka! Takie kobiety istnieją - jestem głęboko o tym przekonany.
Wracając na ziemię, sam nie wiedziałbym tak naprawdę, jak żyć ze zwykłą kobietą (stosującą agresję psychiczną, robiącą fochy i mającą "humory"). Jeszcze pozostają dzieci, które zawsze są na pierwszym miejscu - jak zrobić, żeby z nimi razem spędzać czas i żeby nie czuły się przy tym znudzone?...

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 03, 2016, 12:33:21 pm »
Ja chciałem tylko zauważyć, że kilkudniowy okres sylwestrowy już się kończy i ciężko mi przestawić się na wyższą filozofię - zwłaszcza z użyciem trudnych słów i pojęć ;) Ale zasadniczo chyba masz rację. ;)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 03, 2016, 01:54:00 pm »
@forrest - na Zlocie siądziemy przy stoliku i w krótkich żołnierskich słowach zaczniemy "rozbierać" to co napisałeś ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 03, 2016, 02:21:45 pm »
oczywiście przy bezalkoholowym  ;D
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

woldopeper

• kolarz na poziomie
  • Challenge Mistral zwany Rudym
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 03, 2016, 04:50:54 pm »
Panowie- poradzić trzeba- jak tu wyrwać się na przepustkę...i to jak najdłuższą
filozofia na potem.
pozdrawiam Waldek

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 03, 2016, 08:11:03 pm »
Ja chciałem tylko zauważyć, że kilkudniowy okres sylwestrowy już się kończy i ciężko mi przestawić się na wyższą filozofię - zwłaszcza z użyciem trudnych słów i pojęć ;) Ale zasadniczo chyba masz rację. ;)
No nieźle - to jestem przez cały rok w takim stanie, jak większość tylko po imprezie? :)

@forrest - na Zlocie siądziemy przy stoliku i w krótkich żołnierskich słowach zaczniemy "rozbierać" to co napisałeś ;)
Chcesz odtworzyć tok myślenia kobiety w prostych, żołnierskich słowach? :D
Prosto, "po inżyniersku" to można prześledzić tok myślenia księżniczki (takiej dojrzałej kobiety) - taka jak powie coś, to tak jest, a nie odwrotnie; i nie będzie próbowała jakichś psychologicznych przepychanek, czy wywierania presji przez niedomówienia lub podteksty, których się trudno domyśleć. Oczywiście księżniczka to nie jest kobieta, której nie obowiązuje zasada de Saint-Venanta (wbrew temu, co się wmawia dzieciom w bzdurnych bajkach). Księżniczka to jest kobieta, która jeżeli nie jest pilotem szybowcowym, to jest inżynierem-mechanikiem i rozumie zasadę de Saint-Venanta. Albo zajmuje się np. fizyką wysokich energii, albo optyką kwantową i jest wykładowcą akademickim. To jest prawdziwa księżniczka - kobieta, której horyzonty daleko wykraczają poza ubrania, buty, kosmetyki i życie codzienne. Taką przekona się do wszystkiego, co ma sens - i nie będzie z tym najmniejszego problemu. Tylko weź tu znajdź taką Istotę (rozchwytywane są szybko...).

oczywiście przy bezalkoholowym  ;D
Nie piję alkoholu w ogóle, więc dla mnie ok :)

Panowie- poradzić trzeba- jak tu wyrwać się na przepustkę...i to jak najdłuższą
filozofia na potem.
Ja bym się czuł bezradny. Wiem, że niektórzy nawrócili swoje kobiety na jazdę na rowerach poziomych. Może oni niech się wypowiedzą.

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 03, 2016, 09:42:36 pm »
..........
Ja bym się czuł bezradny. Wiem, że niektórzy nawrócili swoje kobiety na jazdę na rowerach poziomych. Może oni niech się wypowiedzą.

Mam polecenie zrobienia poziomki dla żonki, a się zdecydowała  ;D po obejrzeniu filmiku z Uherskiego Brodu; gdzie nadal najważniejszym argumentem za własna poziomką (do czasu obejrzenia tego filmiku zdecydowane "Nie!! Ja i poziomka!!?") jest.....  :o  uwaga :  Cimbalova muzyka !!!!!! :

Slideshow zdjęć, oraz filmiki. Uwaga! Editors cut! 1h35m ! ;D Cimbalova muzyka w gratysie ;)

https://www.youtube.com/watch?v=LI75RS3-8FA

No to wiewiórki po głowie jak z czego (stick) i czekam na ocieplenie, bo warsztat w stodole nieogrzewanej  :(

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 03, 2016, 11:50:30 pm »
..........

Mam polecenie zrobienia poziomki dla żonki, a się zdecydowała  ;D po obejrzeniu filmiku z Uherskiego Brodu; gdzie nadal najważniejszym argumentem za własna poziomką (do czasu obejrzenia tego filmiku zdecydowane "Nie!! Ja i poziomka!!?") jest.....  :o  uwaga :  Cimbalova muzyka !!!!!! :

To jest akurat niesamowita cecha większości kobiet, że jak się coś zrobi specjalnie dla nich (nawet niewielkiego), to potrafią się z tego bardzo cieszyć i odwzajemnić najbardziej wyjątkowym uczuciem. Uważam, że ci, co samemu budują rowery poziome, mają dobry punkt wyjścia do nawracania na jazdę na rowerze poziomym - tylko trzeba możliwie estetycznie wykonać rower i wręczyć jak kwiatek (bo taka kobieta to raczej domaga się roweru - substytutu kwiatka - wręczonego razem z intencją, jaka towarzyszyła wykonaniu sprzętu - czyli z czymś wyjątkowym). Sam tak myślę, więc u kobiety też bym się spodziewał takiego samego, emocjonalnego podejścia do tego rodzaju podarunku.

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 04, 2016, 10:05:20 pm »
Cytat: T.Love
Właściwie to chyba masz rację
Ja przecież sam myślę podobnie
Lecz w mojej głowie ciągle coś się zmienia
Coś kotłuje już od urodzenia...
Cały myk polega na tym że:
- ma poziomkę,
- udziela się "turystycznie" - poznaliśmy się właśnie na rajdach..
- była już na dwóch Zlotach
Podczas rozmowy z "koleżanką małżonką Toudiego" stwierdziła że jak ma jechać przez pół polski z dzieciakami żeby usiąść przy ognisku i rozmawiać o śrubkach, kółkach i łańcuchach to jej się nie chce.
Jak oznajmiłem że jadę z moim Tatą i zabieram Karola to była wielka obraza majestatu... bo nawet nie zaproponowałeś....

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 04, 2016, 10:23:06 pm »
Eeee ..... a  miało być o zlocie...............

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 05, 2016, 07:01:00 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=qjsfih-8n9M
Bo to jest wątek "jak dotrzeć na zlot?", czu teź: "jak pokonać największe przeszkody w dotarciu na zlot?" :)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 05, 2016, 11:11:37 pm »
Eeee ..... a  miało być o zlocie...............

Właśnie jest pierwszy etap wyjazdu: psychiczne planowanie.
Utrudnieniem jest wiele tematów: brak urlopu, dojazdu itp. Innym problemem może być stan posiadania np: dzieci, połowicy itd. Kolejnym problemem na horyzoncie mogą być różnice w postrzeganiu świata:
https://www.youtube.com/watch?v=aZBhyPiyeOs
i na tym zakończyłbym  ten psychologiczny aspekt szykowania się. Mam już odpowiednie pudełko ;) Następnie należy zgubić jakieś marne 10 kg i już można jechać :)

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 05, 2016, 11:18:20 pm »
Eeee przesadzacie. Gdybyśmy mówili o wycieczce w Himaleje, to ewentualnie mógłby być kłopot. A tak to poprostu mówisz, że chcesz jechać i już ;)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 05, 2016, 11:36:11 pm »
A tak to poprostu mówisz, że chcesz jechać i już ;)

Raz w życiu wszystko możesz powiedzieć. Nawet zrypać szefa ;)

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 06, 2016, 04:59:41 pm »
:) Nie no ludzie, 21 wiek mamy. Trochę wiecej partnerstwa :)