Autor Wątek: Moje pierwsze trzy kółka - do sprzedania  (Przeczytany 22959 razy)

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Moje pierwsze trzy kółka
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 08, 2009, 03:51:43 pm »
rama jest ciężka, pancerna, ale dobrze wykonana i zadbana. Może zamiast narzekania na wagę, warto wykorzystać naturalne plusy takiego stanu rzeczy. Założyć terenowe opony i będzie idealny traktor na wycieczki górskie

3x3

« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 08, 2009, 05:36:25 pm »
Jeśli by unowocześniać konstrukcję 

Rower wisiał ponad 10 lat nieużywany pod sufitem. W tej chwili jest odkurzony ;D, ma wymienione łańcuchy, tylne koło i przerzutkę z Favorita na Shimano. Mam do niego korby i v-breaki, ale nie mam czasu. Kierownica prosta pociąga za sobą modyfikację układu kierowniczego. Jak pisałem, teraz mam jak w aucie - prawie trzy obroty od lewej do prawej. Fotelik był robiony z krzesła, dziś cywilizacja poszła naprzód.

3x3

« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 08, 2009, 05:38:57 pm »
Myślę, że największym problemem jeśłi chodzi o masę tego trójkołowca jest rama :P

Na takim starym osprzęcie mieścił się w 30 kg. Widziałem dwukołowe poziomki cięższe.

zamiast narzekania na wagę, warto wykorzystać naturalne plusy takiego stanu rzeczy. Założyć terenowe opony i będzie idealny traktor na wycieczki górskie

Mam taki w głowie ::) ::). Cztery koła, 24x2,5" , niezależne resorowane zawieszenie, skrętna rama,przednia i tylna oś skrętna, dołączany napęd na tył. Jest jeden problem: mamy tylko jedno życie ;D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2009, 05:49:02 pm wysłana przez 3x3 »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 08, 2009, 06:19:18 pm »
rama jest ciężka, pancerna, ale dobrze wykonana i zadbana. Może zamiast narzekania na wagę, warto wykorzystać naturalne plusy takiego stanu rzeczy. Założyć terenowe opony i będzie idealny traktor na wycieczki górskie

Na górskie wycieczki to im lżej, tym lepiej. Na podjazdach czuć każdy kilogram. Podwójnie.
;)

Na takim starym osprzęcie mieścił się w 30 kg. Widziałem dwukołowe poziomki cięższe.

To są rurki czy pełne żeliwo? ;D Poważnie, nie wiem gdzie widziałeś cięższe ;) Współczesne trójkołowce ważą zazwyczaj od 16 do 20 kg, przy czym pod 20 podchodzą naprawdę pancerne modele wyczynowe z ramą ze stali. Wiem że sam do wszystkiego dochodziłeś i nie miałeś konkretnego wzorca, ale gdybyś teraz oparł się na sprawdzonym wzorze ramy w kształcie krzyża to sam byś zbudował taki co by się w 20 kg zmieścił.
Jakub Sałata

Yeti

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 08, 2009, 08:29:41 pm »

Na górskie wycieczki to im lżej, tym lepiej. Na podjazdach czuć każdy kilogram. Podwójnie.
;)

Owszem, czuć, ale trochę wysiłku jeszcze nikomu nie zaszkodziło  ;D A w nagrodę można zaszaleć na zjeździe, który wytrzęsie zarówno celulitis jak i kilka kręgów z kręgosłupa ;D Sprzęt bardzo hardcorowy

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 09, 2009, 02:55:48 pm »
wywiedziałem się lie kosztuje piasta jednostronne z hamulcem bębnowym
Witam
Piasta razem z hamulcem i ośką montażową kosztuje 70 zł brutto za szt.
Przesyłam zdjęcie takiego kompletu
Pozdrawiam
Sebastian Konieczny
MBL POLAND
Zdjęcie wstawię potem bo mi się coś image shack zacina
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2009, 03:02:57 pm wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

3x3

« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 09, 2009, 09:53:42 pm »
Zważyłem dziś mój rower. Niecałe 29 kg. Korby.przednie koła, oświetlenie, suporty no i fotel (ponad trzy kilo :o) - Gdyby to wszystko wymienić, to ho ho :)

To są rurki czy pełne żeliwo? ;D Poważnie, nie wiem gdzie widziałeś cięższe ;) Współczesne trójkołowce ważą zazwyczaj od 16 do 20 kg, przy czym pod 20 podchodzą naprawdę pancerne modele wyczynowe z ramą ze stali. Wiem że sam do wszystkiego dochodziłeś i nie miałeś konkretnego wzorca, ale gdybyś teraz oparł się na sprawdzonym wzorze ramy w kształcie krzyża to sam byś zbudował taki co by się w 20 kg zmieścił.
[/quote]

Parę tematów dalej w tym samym dziale donpedro opisuje swoją dwójkę:
"waga 22kg obecnie .po zamontowaniu błotników bagażnika hamulców i oświetlenia jeszcze wzrośnie"
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2009, 10:20:04 pm wysłana przez 3x3 »

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 14, 2009, 10:14:50 am »
wagą się nie zrażaj :) jedna z moich pierwszych konstrukcji dwukołowych! miała ponad 2,70 metra i ważyła 34 kilo :o :o :o niestety miała poważny błąd konstrukcyjny i nie dało się na niej utrzymać rónowagi :( ale z niej zrobiłem super fajny rowerek CLWB ;D który też waży ponad 20 kilo ;) ja na wagę aż tak mocno nie patrzę kilo w tą czy tą, najpierw musi być udana konstrukcja ;D

3x3

« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 14, 2009, 12:27:37 pm »
Się nie zrażam ;D. Nie sztuką jest krytykować i wytykać komuś błędy. Może dożyjemy, jak kolega Saurus pokaże swoją perfekcyjną konstrukcję... ;)

c64club

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 26, 2009, 12:53:57 pm »
Podoba mi się konstrukcja. Ten rowerek jest naprawdę ludzki i wygląda jak zrobiony przez amatora, bo był mu potrzebny, a nie jest odpicowany. Patent na 2 heble z tyłu też super. Osprzęt stary ale wygląda godnie.
Jak z wagą fotela? I czy nowoczesne krzesełko z profilu byłoby aż tyle lżejsze, żeby wartało takiego hardkora sie pozbywać? Poza tym taki fotel jest chyba wygodny jak samochodowy i właśnie dlatego bez resorowania tyłu tak fajnie się jeździ, jak opisuje autor.
Czy ta "półka" pod fotelem, do której przykręcone są klamki, to kawał blachy stalowej 6-8mm czy sklejka?
Jak napędzane są klaksony? Butla czy pompka? Same wężyki pasują do całości i niechaj pozostaną widoczne.

Z sąsiedniej beczki: czy zamieniłby się Kolega na pancerze linek? Kupiłbym w zamian nowe czarne. Białych poszukuję, bo restauruję Komarka sztywniaka, a on w oryginale miał białe linki hampla i gazu.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2009, 01:01:18 pm wysłana przez c64club »
Jeśli coś jest twardkorowe, należy tego spróbować.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 14, 2009, 03:20:16 pm »
Zaległe zdiecia piast jednostronnych

Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

3x3

« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 30, 2015, 08:22:06 pm »
Witam po latach.
c64club przepraszam, że nie odpisałem, ale 2009 i końcówka to był dla mnie przełom w życiu. Rodzina się rozpadła, później zdrowie się posypało... szlag z tym  8).  Dziś jest O.K., jednak trajka znów wisi pod sufitem nieużywana i się kurzy, Gdybym chciał to sprzedać - na jakie złotówki mogę liczyć ? Planuję się zająć czymś nowym i wymieniam park maszynowy (tudzież pozbywam się "nieruchomości" i przydasiów  ;D.
c64club, jeżeli w dalszym ciągu dłubiesz w PRL-u to mam Komarka i worek części do niego - też nieruchomość.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2015, 08:25:07 pm wysłana przez 3x3 »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 30, 2015, 10:46:13 pm »
Rowerek ma potencjał. Jest nawet ładny jak bym go zobaczył na  żywo przed moją szlifierka kontową by nie umkną. Od razu bym mu opi.. to znaczy obciął to niebieskie wystające z przodu -2kg i ten bagażnik kolejne 2 kg  felgi zmienił bym na aluminium i siedzenie ładne gięte sklejkowe bym założył a i ta kierownica chyba z malucha kolejne 2kg, A i jeszcze korby na aluminiowe.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2015, 11:04:27 pm wysłana przez tomek70 »

3x3

« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 02, 2015, 08:03:55 am »
bym mu opi.. to znaczy obciął to niebieskie wystające z przodu -2kg i ten bagażnik kolejne 2 kg
To niebieskie z przodu służy do parkowania  ;D . Łapie się za tył sprzęta i podnosi do pionu. Rower staje wtedy na tym z przodu, a tym z tyłu opieramy o ścianę. Poza tym tylny bagażnik był bardzo przydatny w turystyce  ;). Oba elementy nie powinny razem ważyć dwóch kilogramów (rury gatunkowe cienkościenne).  Kierownica - fakt - waży pewnie ze dwa kilo, ale jak jeździć bez niej  ::)