Wiadomka, na flevo sobie nie poszaleję, więc zakupiłem fatbike. Firma Bottecchia, model American Fatbike, w Straszynie jest firma gdzie sprzedają go po 2999zł, więc cena dobra. Kupiłem jak najtańszego tylko po to, żeby się przekonać czy będzie to maszynka dla mnie, jak się przekonam to go sprzedam, dozbieram i zakupię coś porządnego. Tymczasem garść danych:
Rama aluminiowa, felgi 26 cali, opony 4 cale, widelec jak widać sztywny, hamulce hydrauliczne tarczowe, waga około 15kg, z przodu dwa przełożenia (22-36T), kaseta tył niestety 9 rzędowa (11-13-15-17-20-23-26-30-34T)
http://www.bottecchia.com/tempolibero/en/modelli/140-fat-bike-alivio-18-s-26-2/ tu strona producenta
Wrażenia z pierwszych jazd - na oryginalnym siodełku nie da się jeździć, pojechałem 20km z miejsca zakupu do domu i do dzisiaj czuję brak komfortu przy siadaniu... siodełko od razu zmienione również na wąskie ale na miększe, chyba żelowe jakieś. Jak na razie raz się tylko przeleciałem po lesie i to w dodatku w drodze do roboty więc powiedzieć mogę tylko że 30km/h i korzenie to dla tego roweru jest pikuś, niespodziewane kamienie, zakręt na kamieniach czy szyszkach - wszystko kontrolowane i bez problemowe. Dziwnie się tylko tym skręca, mam wrażenie, że przez dużą masę samych opon występuje tu dość silny efekt żyroskopu i zakręca się tym... dziwnie... Tak jakby rower ten chciał jechać prosto i nie bardzo chciał przyjmować do wiadomości jakiekolwiek zakręty. Poza tym na asfalcie oponki wydają dźwięk jak stado wściekłych szerszeni gigantów, więc nawet nie trzeba używać dzwonka
Największy problem to błotniki - te co można kupić to albo są drogie albo wyglądają jak kawałek plastiku który ma wyglądać a nie chronić zad przed wodą i twarz przed błotem (w najlepszym razie błotem...). Jak ktoś ma jakieś pomysły to zamieniam się w słuch, miałem plan zakupić arkusz jakiegoś tworzywa (czarnego oczywiście), wyciąć sobie wcześniej z kartonu kształt, przypasować czy dobry, jak dobry to odrysować symetrycznie na tworzywie, wyciąć (czym?) i rapsami doczepić do roweru, błotnik tył może składać się z 2 części, na przód wystarczy jedna.
A teraz zdjęcie, na razie jedno bo więcej nie bardzo mam, poza tym rower jeszcze w stanie surowym, nawet nie ma oświetlenia ani też dzwonka i innych pierdół, ale zamówienie w drodze z centrumrowerowe.pl - często mają promocje i ceny też niezłe.
To tyle, pozdrawiam i czekam na opinie i porady.

pełny rozmiar:
http://images70.fotosik.pl/1063/de54719b5771bee7.jpg