Autor Wątek: m5  (Przeczytany 20220 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: m5
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 24, 2016, 02:09:11 pm »
miałem starszego tzw 1 model dampera epicona, i albo wybierał liście i dobijał na byle czym, albo chodził dobrze ale o wybieraniu studzienek mogłem zapomnieć

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 24, 2016, 03:49:40 pm »
miałem starszego tzw 1 model dampera epicona, i albo wybierał liście i dobijał na byle czym, albo chodził dobrze ale o wybieraniu studzienek mogłem zapomnieć
hmm... no właśnie, też czytałem takie opinie. Z drugiej strony, opinie pochodzą najczęściej z miejsc gdzie liczą się trochę inne parametry ( enduro, etc.)

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 24, 2016, 05:12:02 pm »
Może ktos rozpozna co to za cudo? http://olx.pl/oferta/amortyzator-tylny-air-damper-z-blokada-CID767-IDboWIR.html
... albo znów mi podkupi ...  :o ?

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 24, 2016, 07:49:58 pm »
Moze jakis amortyzator od  bebna pralki automatycznej czy inne licho by podpasowało...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 24, 2016, 08:58:00 pm »
Moze jakis amortyzator od  bebna pralki automatycznej czy inne licho by podpasowało...
:D Ale że co? :D

woldopeper

• kolarz na poziomie
  • Challenge Mistral zwany Rudym
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 24, 2016, 09:18:02 pm »
witam
kruca bomba wyszło na to ze Ci podkupiłem tego epicona...pisałem w poniedziałek z Mociumpelem,zapodał temat wczoraj wróciłem z pracy sprawdziłem jeszcze raz czy będzie pasował,kupiłem,czytam forum,pacze- pytasz o ten właśnie....jak mocno go pragniesz daj namiary wyślę jak przyjdzie ,popatrzę,pomacam,trochę się pobawię i tyle ...dawaj Pan adres.
pozdrawiam Waldek

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 24, 2016, 09:28:05 pm »
witam
kruca bomba wyszło na to ze Ci podkupiłem tego epicona...pisałem w poniedziałek z Mociumpelem,zapodał temat wczoraj wróciłem z pracy sprawdziłem jeszcze raz czy będzie pasował,kupiłem,czytam forum,pacze- pytasz o ten właśnie....jak mocno go pragniesz daj namiary wyślę jak przyjdzie ,popatrzę,pomacam,trochę się pobawię i tyle ...dawaj Pan adres.

:DDD  Kocham to forum! Wraca mi wiara w ludzi :D Spoko. Bujaj się - w pozytywnym sensie oczywiście :)
A może tak , jesteś winny szeroką relację z zachowania tego Epicona. Póki co to 90% relacji tyczy się zachowania tych damperów w góralach. Sprowadźmy te obserwacje na właściwy poziom.
Ale numer ! :D Pierwszy raz się cieszę, że ktoś mi coś sprzątnął sprzed nosa ;)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 24, 2016, 10:25:27 pm »
ogółem wynalazków nie kupuj tzn epicon ok, ale tamten z manetką, z jednej przyczyny - serwis. W sumie bym wział tego epicona bo to jednak coś tam się ugina , z takich bardziej rarytasowych damperów to dnm sprężynowy z zbiorniczkiem, co sprężyna to sprężyna :P

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 24, 2016, 10:44:49 pm »
nie bijta sie  - http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-165-38-mm-air-polecam-i6012831634.html - ta sama osoba ten sam? damper sprzedaje znowu ... wysyp jaki czy co? ;)
A swoją droga są co najmniej dwie osoby które używają Epicona - Raffi (ale ostatnio się nie udziela bo sprawy prywatne chyba ma na głowie) i ja ...
Trza czytać od dechy do dechy forum to by się wiedziało ;)
W ramach b. krótkiej relacjo/recenzji powiem, że wszystko co ma tłumienie odbicia (bo zapobiega bujaniu) i jest powietrzne (bo daje mozliwość dopasowania do wagi) jest warte kupna - więcej to komplikacja a mniej to bujanie - Epic jest w sam raz - jedyna drobna wada to trzeba PO KAŻDEJ jeździe b. dokładnie przejechać Brunoxem i wyczyścić w tym szczególnie tyz pod uszczelką. TO wystarczy aby damper przyzwoicie działał ...
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2016, 10:59:48 pm wysłana przez Mociumpel »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 24, 2016, 10:59:54 pm »
nie bijta sie  - http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-165-38-mm-air-polecam-i6012831634.html - ta sama osoba ten sam? damper sprzedaje znowu ... wysyp jaki czy co? ;)
A swoją droga są co najmniej dwie osoby które używają Epicona - Raffi (ale ostatnio się nie udziela bo sprawy prywatne chyba ma na głowie) i ja ...
Trza czytać od dechy do dechy forum to by się wiedziało ;)
hmm..... no to biere............ może zdążę ;)
A o Raffim czytałem,  ale wtedy miał jeszcze SID'a Rock shoxa.
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2016, 11:09:08 pm wysłana przez woojtek1 »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 01, 2016, 01:53:06 pm »
Jedno pytanko. Damper przyszedł, musiałem dobrać mocowanie i znajomy mi go zamontował, lecz chyba odwrotnie? Czym to grozi? Cały brud będzie dostawał się przez uszczelke? Czy przesadzam?
https://goo.gl/photos/TkGzci3eBZ6w4YkX7

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 01, 2016, 04:53:09 pm »
Nie ma rozwiązania idealnego:
- w tym położeniu co masz cały syf z drogi będziesz wrzucał w wentyl i pokrętło regulacji odbicia
- w odwrotnym na nogę amora
Z dwojga złego ja wole na nogę amora bo ten i tak pracuje więc zbiera wciąż i wciąż syf w dół a uszczelka jest na tyle ścisła że nie zasysa w zbiornik kurzu i drobinek piachu - stąd zalecam po każdej jeździe psiknąć brunoxem raz, pohuśtać się aby ściagnąć brud w dół potem przetrzec delikatnie szmatką i psiknąć znowu czyszcząc dokładnie pod uszczelką i .. tak zostawić do następnej jazdy.
Po 2 latach i 5500 przebiegu pracuje dalej lekko i jedyne co da się "zauważyć" to że przed pierwszym bujnięciem skrzypi od ocierania - wystarczy że zejdzie 2-3 razy w dół i już pracuje lekko.
Aby powyższe nie miało miejsca (syf i bród) można kupić neoprenowa szmatę i zabezpieczyć cały amor i dodatkowo dać ... błotnik ...
Ale wtedy poziom wygląda nieładnie - a wrażenia estetyczne są potrzebne ;)

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 01, 2016, 07:15:50 pm »
Ubranko mu uszyj to sie nie bedzie brudzic...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

woldopeper

• kolarz na poziomie
  • Challenge Mistral zwany Rudym
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 01, 2016, 09:54:28 pm »
@ Wojtek to mnie wyprzedziłeś z montażem...ja stoję z tulejami....ale tak, ubranko tylko temu epiconu potrzebne .
pozdrawiam Waldek

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 01, 2016, 10:09:47 pm »
:D tuleje po modyfikacji pasowały od poprzedniego gumowego "prawie" amora.
Ubranko jakieś skombinuję. Nadal zastanawiam się tylko czy go przekręcać czy zostawić i testować tak jak jest?