Autor Wątek: Kupię poziomkę  (Przeczytany 5360 razy)

iwaszkop

• kolarz na poziomie
Kupię poziomkę
« dnia: Lipca 09, 2015, 11:42:39 am »
Witam wszystkich,
Szukam poziomki do turystki. Najlepiej full amortyzacja, z blokadą widelca, koła jednakowe 20", lub 24" ( nie trzeba wozić różnych rozmiarów w zapasie ), kierownica podsiodłowa. Docelowe trasy: mieszane, góry, lasy, asfalt. Nie szukam roweru do osiągania mega prędkości. Dobrze by było gdyby był wyposażony w niezawodny osprzęt (  np shimsno deore ) , w bagażniki. Konstrukcja w miarę zwarta, np mógłbym go przewieźć na dachu samochodu :-). Mam aktualnie fantastyczną Optimę Dragon 26x20, na której jeździ mi się doskonale, jednak przy moich krótkich nóżkach ????82 cm i 175 cm wzrostu, mam spory dyskomfort przy zatrzymywaniu. Może macie jakieś ciekawych producentów w miarę tanich. Widziałem czeskiego azuba, fajna maszynka ale droga. Ew proszę o jakieś linki do stron zagranicznych typu Allegro.
Moją Optimę mógłbym odsprzedać za 2,2k komuś wyższemu. Ma nowy fotel :-)
Rower mógłbym kupić tak do 3,5 k
Pozdrawiam na poziomie ????
Optima Dragon20x26

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
Odp: Kupię poziomkę
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 09, 2015, 11:58:32 am »

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 09, 2015, 12:22:27 pm »
Tak jak pisałem, interesuje mnie tylko i wyłącznie dwukołowy rower
Optima Dragon20x26

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 09, 2015, 12:39:32 pm »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 09, 2015, 12:49:09 pm »
Mam aktualnie fantastyczną Optimę Dragon 26x20, na której jeździ mi się doskonale, jednak przy moich krótkich nóżkach ????82 cm i 175 cm wzrostu, mam spory dyskomfort przy zatrzymywaniu.
Jak jeździ się fajnie to może warto pokombinować, jak ma amor to zmienić na sztywny widelec, albo przednie koło z 20" na 16" z balonową oponą - zawsze będzie trochę niżej.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 09, 2015, 02:11:10 pm »
moze optima dolphin - 2x20.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 09, 2015, 09:06:01 pm »
dzieki za link,
nie chcę kombinować ze zmianą na mniejsze koło z przodu. Oczywiście nie ma tragedii u mnie, ale wiem, że mogło by byc lepiej.
Fajna ta optimka delphin, widziałem kiedys na allegro i olx.
Szukam dalej ;)
Optima Dragon20x26

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2015, 09:47:39 pm »
mam dwa rowery 2x20 z pełną amortyzację i w mojej opinii do lasu z piaszczystymi ścieżkami i na szutry to się raczej słabo nadaje - wypuść dziecko ma rowerku 20" na takie trasy i zobacz jak sobie radzi z równowagą, dodaj że ważysz od niego więcej wiec koło będzie bardziej siadało i sam oceń czy te 20" w twoim przypadku jest dobrym rozwiązaniem

podobnie na podjazdach: z kołem 26" jest łatwiej choćby z powodu lepszego przełożenia - kasety są w obu przypadkach takie same, najmniejsza tarcza z przodu też więc na 20" trzeba mieć wiecej pary; 2x20" są bardzo fajne na płaskie trasy - wg mnie oczywiście :)

zobacz tego:
http://olx.pl/oferta/rower-poziomy-elektryczny-CID767-IDar0HN.html#5473ce8824
wiem, że ma być USS ale ten chyba by się nadawał - żeby było jasne: to nie mój, nie znam sprzedawcy i sam wolę USS, ale zaprzestałem jazdy po mazowieckich lasach - coś za coś :)
jeśli jesteś gdzieś z okolic Warszawa - Otwock to zapraszam na testowe jazdy :)

jeśli szukasz "fabrycznego" to najszybciej w rozsądnej cenie znajdziesz na holenderskim Marktpllats. Niestety ich opisy "jak nowy" trzeba brać z dystansem, czasami trafiają się perełki, a czasami jest to szrot, z którego tylko rama się nadaje, a reszta jest do wymiany. W finalizacji zakupu i transportu może pomoże ci ten ktoś (nie korzystałem, ale się reklamuje):
http://olx.pl/oferta/rower-poziomy-sprowadze-na-zamowienie-CID767-ID5Jnl7.html#5473ce8824

Leszek

Leszek

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2015, 10:51:39 pm »
Jeśli chcesz coś uniwersalnego to 2x20" nie musi być złe o ile sprytnie dobierzesz komponenty - w zasadzie większość poziomujących to turystycy długodystansowi bo do tego służy szablonowy poziom - wygodnie pakownie i daleko ...
Na jutubie jest kilka filmików z jazdy po bezdrożach ale to domena albo trajek albo właśnie sprytnie skomponowanych rowerów.
W jednym z temató ktos pytał więc nie chce kopiować całości - przejrzyj http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2889.msg41348#msg41348 i wyciąg wnioski.
A może rzeczywiście najlepiej byłoby zostawić ramę i po sprzedaniu kół zrobic od nowa 2x20" na nowym osprzęcie?

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 10, 2015, 06:45:09 am »
Najlepiej spotkac sie po prostu z kims kto ma taki rower i przetestowac.

Moge wyszukac jakiegos w holandii i go sprowadzic do polski. ceny sa czasem dosc okazyjne. Fakt ze czasem jest jeszcze w nich sporo do zrobienia, czasem tylko wsiadac i jechac. ale przy cenach czasem o polowe nizszych od podobnych rowerow na alegro czy olx to jest to calkiem oplacalne.

Kurier to koszt 160zl platne kierowcy gotowką przy odbiorze. koszty dodatkowe ktore doliczam do ceny roweru  ktora uda sie wynegocjowac to 25-50 euro (w tym jest prowizja banku i telefony, czasem musze zorganizowac kogos na miejscu do odebrania roweru i przygotowania dla kuriera - i jemu tez cos zaplacic, no i moj czysty zysk wahajacy sie w granicach 5-15 euro). zawsze jest mozliwosc ze po dogadaniu i wybraniu roweru wystawiam go na allegro i reszte transakcji robimy przez allegro - zabezpiecza to obie strony przed mozliwym oszustwem - ale to juz kwestia zaufania. Czasowo trzeba liczyc tutaj od 2 tygodni do 2 miesiecy w zaleznosci od tego jak szybko uda sie znalezc odpowiedni rower i odpowiedniego sprzedawce ktory zgodzi sie  na przelew czy wysylke pieniedzy i przygotowanie roweru dla kuriera (demontaz niektorych elementow, opakowanie roweru itd)

Kilku osobom z forum sprowadzalem juz rowery i byly zadowolone.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 10, 2015, 08:27:03 am »
Potwierdzam  ;D