Autor Wątek: Wieszaki w Pendolino.  (Przeczytany 15010 razy)

Mhrok

• kolarz na poziomie
Wieszaki w Pendolino.
« dnia: Maj 30, 2015, 11:22:02 am »
Cześć,
Ostatnio dowiedziałem się od PKP IC jakie są wymiary wieszaków na rowery w Pendolino, to się dzielę. Smutne jest to, że żaden SWB tam nie wejdzie ;)
Uprzejmie informuję, że:
- konstrukcja wieszaków, jest tak zaprojektowana, że nie ma ograniczeń co
do wielkości kół;
- dolny wieszak znajduje się w odległości 360mm od podłogi i ma wysokość
300mm, natomiast górny znajduję się w odległości 1750 mm od podłogi i ma
wysokość 130mm
;
- natomiast wysokość od podłoża do sufitu w miejscu przeznaczonym na
rowery wynosi 1900mm.
Jeszcze raz dziękujemy za kontakt z nami i mamy nadzieję, że będziemy
mogli Pana gościć w pociągach obsługiwanych przez nasza Spółkę.

storm

• Gość
Odp: Wieszaki w Pendolino.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2015, 02:51:29 pm »
@Mhrok - czy na pewno aby żaden? :) Te mikro SWB Makenzen i Maćka na pewno tam wejdą. Szkoda, że tylko one...

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2015, 03:23:04 pm »
@Mhrok - czy na pewno aby żaden? :) Te mikro SWB Makenzen i Maćka na pewno tam wejdą. Szkoda, że tylko one...
Jakikolwiek SWB, który ma cokolwiek przed przednim kołem nie wejdzie. Wieszak jest przy samym suficie praktycznie.

Zdjęcie Marcina Hyły.

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2015, 03:51:13 pm »
No to mój FLUX jest jak wyposażenie dodatkowe  Pendolino zmieści się idealnie co do cm. ;D

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2015, 10:28:40 am »
Znajomy podrzucił film:
https://youtu.be/b1ZCOZ884MM?t=698

Tehen

• Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2015, 07:06:53 pm »
Pogięło ich.
Pogodziłem się z tym że mam nietypowy rower i raczej nie powieszę jego ale te wieszaki są tak funkcjonalne że nawet zwykłych rowerów tam się nie da powiesić obok siebie bez skręcenia kierownicy.

Mi chyba tym szajsem nie będzie dane pojechać bo nie ma biletów rowerowych na niedzielę :(
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2015, 10:04:42 pm »
Ale o czym wy marzycie :) Miejsca na rowery w pindolino kończą się szybciej niż bilety promocyjne. Jak chcesz (po)jechać z rowerem, to wybierz TLK :P

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2015, 04:40:39 pm »
I co?
Jechał ktoś pendolinkiem razem z poziomką? Da się? Czy obsługa pociągu wywala na pierwszej lepszej stacji? ;D

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2015, 07:09:54 pm »
Jechałem ja - było bardzo fajnie, ale rower stał pod półkami.
Ciekawiej mieli Raffi + Bartek + Ola na raz - ale to niech oni opisują ;)

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2015, 11:09:22 am »
Jechałem ja - było bardzo fajnie, ale rower stał pod półkami.
Ciekawiej mieli Raffi + Bartek + Ola na raz - ale to niech oni opisują ;)

Wywolany do tablicy:) Ja z Ola jechalismy w 1 wagonie wte i wewte w relacji Wawa-Gdynia (na zlot). W obie strony rowery przytulone do siebie pod polkami (zaleznie od ustawienia dostepne do uzytku 3-4 polki). Do Gdyni jechalismy z mila pania konduktor, ktora nie powiedziala zlego slowa, nawet (ze strachem w oczach) zapytala, czy sobie poradzimy przy wysiadaniu i czy nie trzeba nam pomoc. Z powrotem jechalismy z nieco mniej milym panem konduktorem, ktory zobaczywszy nasze rowery stwierdzil, ze to nie sa rowery, ze takich to nie wolno, ze 52 zlote nam wypisze i blablabla. Zapytany o podstawe prawna, regulaminowa, cokolwiek, z harda mina sobie poszedl, dodajac na odchodne, ze nam pokaze. Pod koniec trasy przyszedl ze spuszczonym wzrokiem skasowac bilety i przeprosic, bo oczywiscie nic nie znalazl;)

Przy okazji: wlosi chyba po kilku winach przykrecaja te wieszaki na rowery. W jednym skladzie widzialem mniej wiecej to co na zdjeciu pare postow wyzej, tzn pomijajac kolizje kierownicy 2 rowery klasyczne sie uda powiesic. W drugim skladzie wieszaki byly tak wepchniete w naroznik, ze kolo klasycznego MTB 26" z 2" opona nie wejdzie - miedzy hakiem a sciana boczna/tylna/sufitem bylo moze ze 6-7cm.

fotki z obu tras:
http://bzaborow.org/galer/pg/photo/111227 (i nastepne)
http://bzaborow.org/galer/pg/photo/111304
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2015, 11:11:51 am wysłana przez bzaborow »
bartek maupa bzaborow.org

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2018, 08:18:45 pm »
Te mikro SWB Makenzen i Maćka na pewno tam wejdą.
Jutro przetestuję. Prawdopodobnie będę musiała zaczepić rower za tylne koło. Podzielę się wrażeniami :)
...o ile w ogóle się do tego pociągu wbiję ;) na bilecie nie ma ani numeru wagonu, ani numeru miejsca...
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

raffi

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2018, 12:48:42 pm »
SWB wchodzi, przynajmniej mój wchodził: http://bzaborow.org/galer/pg/photo/111225 i http://bzaborow.org/galer/pg/photo/111222
Oczywiście nie w wieszaki, ale do pociągu, a to w sumie najważniejsze, bo ja z tych wieszaków to i tak nie korzystam - zwykle niszczą obręcze, bo nie mają gumowych osłonek.

Trzeba tylko uważać, by korbą sufitu nie porysować i nie upaćkać. No i bagaż trzeba posortować pasażerom, bo zwykle jest równomiernie rozłożony na półkach po 1 walizce na półkę, a tu trzeba zgrupować, poutykać razem i 1 półkę złożyć. Ale ja akurat jechałem od miejsca startu pociągu więc problemu jeszcze nie było, ale spodziewam się, że gdybym wsiadał pośrodku trasy, spotkałbym się co najmniej z bacznym obserwowaniem tej operacji, jak nie z komentarzami lub awanturą.

p.s. To wtedy jedyny raz słyszeliśmy od obsługi PKP "przepraszam, myliłem się". Poczułem się dziwnie, nierealnie, magicznie, jakby nagle np. pies zaczął lewitować, albo dywan latać. A jednocześnie jakbym zobaczył rzadkie zjawisko astronomiczne, które na mojego życia się już nie powtórzy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2018, 12:52:32 pm wysłana przez raffi »

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2018, 12:19:39 am »
Ostatecznie roweru nie wzięłam, więc z testu nici :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

lonerider

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2019, 04:32:23 pm »
W Pendolino wysokość miejsca na rowery od podłogi do sufitu to 192 cm sufit w przejściu jest kilka centymetrów wyżej. Wysokości haków niestety nie Zmierzyłem ale pewnie są 15 do 20 cm poniżej sufitu.  Szerokość miejsca na rowery to około 180 cm w kierunku korytarza mogą wystawać mniej więcej na 70 cm zanim zaczną przeszkadzać.  Drzwi wejściowe są wąskie mają 82 cm szerokości między poręczami.

Dart ed160, czyli taki jak jeżdżą na przykład do Olsztyna czy Iławy mają 6 miejsc na rowery w całym składzie w jednym miejscu. Drzwi wejściowe mają 93 cm szerokości haki wiszą na wysokości 180 cm - na tej wysokości jest Górna powierzchnia haka która dotyka koła., od tej samej powierzchni jest 18 cm do sufitu ale trzeba pamiętać że trzeba rower podnieść nad hakiem Jakieś 8 cm żeby go zaczepić.  tak Więc koniecznie trzeba zdjąć bom jeśli chce się powiesić rower.  Haki są powieszone co 45 cm.

Pani konduktor na pytanie Czy można przewozić rowery poziome i inne dziwne wynalazki zrobiła wielkie oczy i powiedziała że o ile nie będzie to przeszkadzać na ogólnych zasadach to generalnie zakazu przewożenia poziomek nie ma. Czyli jak będziecie mili (lub w grupie) to nikt nie powinien się przyczepić.

Pozdrawiam Wojtek

lechulysy

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 06, 2019, 08:27:24 am »
Dart z naszymi Orcami w drodze do Wrocławia

"Na żywo z pociągu..." :)
Leszek