Autor Wątek: Przedłużenie rury sterowej.  (Przeczytany 4032 razy)

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
Przedłużenie rury sterowej.
« dnia: Maja 29, 2015, 01:26:54 pm »
Koledzy chciałbym przedłużyć rurę sterową przy widelcu sztywnym, a mianowicie mam dwie rury i chcę je połączyć w ten sposób że na dopasowaną rurkę wsunę w rurę sterową widelca , a z drugiej strony nasunę drugi kawałek rury sterowej z gwintem i łączenie zespawam. Jak myślicie będzie to wystarczająco wytrzymałe ?

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Przedłużenie rury sterowej.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2015, 03:03:01 pm »
Jak myślicie będzie to wystarczająco wytrzymałe ?
Będzie, jeździłem na takim.

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 29, 2015, 03:16:54 pm »
Teraz mam przedni widelec na 16", a chcę zmienić na 20". Problem jest taki, że mój widelec ma długą rurę sterową no ale z tym coś się zrobi, większy problem to to że rura sterowa jest 1i1/4", a takiego widelca na koło 20" nie mogę poszukać, więc chciałbym zastosować 1i1/8" tylko do tego potrzeba redukcji. Czy może spotkaliście się z redukcją sterów z 1i1/4" na 1i1/8"?

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 29, 2015, 03:24:46 pm »
nie latwiej wykorzystac rure sterową z 16stki ?
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

karol

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 29, 2015, 10:18:59 pm »
Można tym sposobem wydłużać tylko trzeba spawać dość starannie bo i tak większą część spawu trzeba potem zeszlifować żeby pierścień łożyskowy dało się osadzić/zdjąć/wymienić po jakimś czasie. Ważne, żeby rura wsuwana w środek była pasowana ciasno i wchodziła w oba końce na dłuższym odcinku, tak przynajmniej z 25mm. To zabezpieczy przed zwichrowaniem przy spawaniu i da jako taką współosiowość obu łączonych odcinków.

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 30, 2015, 12:26:48 am »
Poszukam może znajdę widelec na koło 20" i rurę sterową 1i1/8" o dł. min 25cm. i do tego znalazłem pierścienie redukcyjne z 1i1/4" na 1i1/8" do misek sterów.
Jak ktoś potrzebuje takie pierścienie to mają tutaj:
http://www.cyclosport.pl/tuleja-redukcyjna-do-misek-sterow-z-1-1-4-na-1-1-8-cala.html