Autor Wątek: Dojazd na zlot z Warszawy - kto jak jedzie?  (Przeczytany 4966 razy)

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
Dojazd na zlot z Warszawy - kto jak jedzie?
« dnia: Maja 28, 2015, 08:14:36 am »
Mam pytanie, czy ktoś jedzie z Warszawy na zlot pociągiem IC "Pobrzeże" z W-wy Centralnej o 13:30, w Gdyni o 17:40. Jeśli bym pojechał, to musiałbym tym pociągiem jechać sam z córkami i ucieszyłbym się, gdyby ktoś mi pomógł się załadować z rowerem i przyczepką, bo wszystkie miejsca na rowery już zarezerwowane, a najprawdopodobniej będzie wagon autokarowy z trzema wieszaczkami w korytarzu, więc będzie level hard. A może ktoś z was jeszcze na zlot właśnie "Pobrzeżem"?

Ewentualnie proszę o pomysły na alternatywne sposoby dojazdu :-)

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
Odp: Dojazd na zlot z Warszawy - kto jak jedzie?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2015, 07:04:05 pm »
No ale jak Ty chcesz jechać jak nie ma biletów na rowery?
Chyba że masz zakupione.

Ja miałem plan pojechać Ustroniem w czwartek żeby być na rano w 3mieście i sobie pojeździć ale plan upadł z racji braku biletów.
Za to w Pendolino są i nawet w promocyjnej cenie 49 zł.
Może tą opcję rozpatrz.
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2015, 09:43:48 pm »
@Tehen - brak biletów na rower nie jest przeszkodą - takowy możesz dokupić u konduktora w pociągu.

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2015, 11:08:20 pm »
Ale to pod warunkiem że są możliwości przewozu.Znaczy jest miejsce.
Ja bym nie ryzykował zostania na peronie  8)
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 29, 2015, 10:34:33 am »
@Tehen - zawsze są ;) Zawsze możesz ładować rower na początek czy na koniec składu.
(po staremu jak wtedy co jeszcze nie było wagonów rowerowych)

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 29, 2015, 11:43:26 pm »
A co powiesz na sytuację jak na początku i końcu są po dwa rowery ?  :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 30, 2015, 06:09:27 am »
@Tehen - nic, dostawiam kolejny trzeci. Albo i czwarty. A nawet piąty. Da się :D (hint: niektóre z naszych rowerków da się postawić pionowo i niektóre są pod tym kątem nawet projektowane, vide rower Raffiego. Aczkolwiek i mój nowy nabytek da się postawić pionowo)

Znacznie gorzej by było - gdyby to był tylko 1 rower, ale za to Drzimiego ;) (sytuacja z Opola)

Ech. jak sobie przypomnę, że już dzisiaj czeka mnie pełna radocha noszenia roweru i wsadzania do pekapa... :/

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 30, 2015, 07:08:59 am »
A co powiesz na sytuację jak na początku i końcu są po dwa rowery ?  :)

No jak już są dwa, to zagęszczasz
http://bzaborow.org/galer/pg/photo/67496

a jak przestrzeń się kończy, to ją powiększasz  8)
http://bzaborow.org/galer/pg/photo/67497

Wsadziliśmy cztery, z czego jeden z rowerów (storma) był wyposażony w kufer.

Natomiast trzeba pamiętać, że w pociągach EIC i EIP rowery można przewozić tylko na wyznaczonych miejscach, czyli tam gdzie są wieszaki.
Do tego w EIP nie kupisz biletu u konduktora, choć to chyba mało istotne bo pendolino ma 190cm do sufitu, więc nie jest zbyt fajną opcją  ::)

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2015, 11:47:12 am »
Ja jadę Pendolino w czwartek - wyhaczyłem bilet za 24 złocisze + 9 za rower, to korzystam. Wezmę też kamerę, żeby nagrać moje zmagania z 190 cm miejsca na rower. ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2015, 02:54:11 pm »
@Mhrok - jak możesz to nagraj też proszę wejście do tego pociągu, szerokości, dystanse etc. Czy wsiada się na 1 raz, czy na 2 (najpierw przód, potem tył roweru itede).
No i oczywiście powodzenia.
[ja dzisiaj bezproblemowo z Arrivą z Brzydzi do Torunia. Co prawda peron w Brzydzi standardowo o wiele za niski, ale w Toruniu dopasowany co do centymetra wysokości pociągu]

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 31, 2015, 10:28:10 am »
Jeżeli chcesz taki filmik poglądowy to w wątku na innym forum pojawił się taki oto film: https://youtu.be/b1ZCOZ884MM?t=698