Autor Wątek: PILNIE Sprzedam -- UNIKATOWY rower poziomy---dwa w jednym....  (Przeczytany 17334 razy)

ewi

• sympatyk
  • *
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 01:55:16 pm wysłana przez ewi »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Sprzedam -- UNIKATOWY rower poziomy---dwa w jednym....
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 19, 2009, 11:38:34 pm »
Ale bełkot... Cena jak za sprawdzone, firmowe konstrukcje a rower wygląda jak złożony z przypadkowych części.
Jakub Sałata

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 20, 2009, 01:01:32 am »
mnie się nie podoba bo
 - po co są te blachy nitowane (czyżby żeby ukryć spawy, np. za sterem i poło mocowania amora tylnego)
 - po co taka dziwna kierownica, chyba tylko po to by utrudnić kupującemu życie w razie naprawy bądź wymiany
 - po co te rurki które biegną od korby do tyłu, nie widzę zastosowania
 - po co tyle zębatek, udowodnione jest ze im więcej tym częściej spada łańcuch
 - przednia korba jest bez przerzutki choć ma 2 tarcze
 - nie wiem czy to na pewno ale koło supportu na 2 od prawej zdjęciu jest pękniecie ale tego nie jestem pewny
 - mam obawy co do kąta steru czy aby nie był za duży,bo ten amor za bardzo chyba nie wybiera przy takim kącie ale tego pewien nie jestem

to by było na tyle jeśli ktoś kupi ten rower to prędzej czy później będzie go musiał przerobić na jedno łańcuchowy i tą kierownicę to dobre kilka kilo

Edit:
Za taką kasę to na przedzie widzę tarcze i na tyle też regulacje fotelika

Jeżeli to naprawdę od "DunCon" to gratuluję  ::)
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2009, 01:11:47 am wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 20, 2009, 09:47:44 am »
A mi się podoba, ma swój unikalny 'mięsisty styl'. Co do własności jedno - konstrukcyjnych myślę ze trzeba by zobaczyć na żywo i przejechać parę km by stwierdzić wady i zalety.  Może ewi wypowie się do historii rowerka bo wiem ( jeśli to ta sama maszyna po modyfikacjach) że jest o czym opowiadać:

http://poziome.republika.pl/techno36.html

http://www.tvn24.pl/2101792,0,0,0,1,wideo.html 

« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2009, 12:41:59 am wysłana przez Yin »

ewi

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 20, 2009, 12:07:22 pm »
Rower jest bez żadnych usterek. Konstrukcja specjalistyczna robiona według praw ergonometrii praw fizyki z konsultacją naukową i rehabilitacyjną.
Jeżdżi się na nim rewelacyjnie, wygodnie. Przy tej konstrukcji jazda na nim regeneruje układ ruchowy w organiżmie. Wszystko jest odpowiednio wyważone i nic nie przeszkadza podczas jazd. Nie ma też obawy że łańcuch spadnie czy coś innego, rewer przejechał wiele kilometrów bez żadnego problemu.
To proste nie ma drugiego takiego- ponieważ został zrobiony jeden egzemplarz na specjalne zamówienie.
Wart jest znacznie więcej niż jest wystawiony.
Pozdrawiam

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 21, 2009, 12:24:10 am »
Hehehe...

I znów marketingowy bełkot :-)
Jakub Sałata

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 21, 2009, 03:02:24 am »
ja oczekuje konkretów na moje zarzuty

fakt bełkot jest drażniący, szczególnie jeżeli praktycznie kopiuj i wklej
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 21, 2009, 09:12:39 pm »
Też jestem zainteresowany konkretami tzn. długość, szerokość, waga, największa osięgnięta szybkość, problemy z podjazdami itd,itp.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 23, 2009, 09:54:53 pm »
jak wyżej. bełkot jest naprawdę denerwujący... podobnie jak forma roweru, która nie dorasta do pięt jego super duper właściwościom ergonomiczno-rehabilitacyjnym.

Dodam, że "eliptyczna zębatka pozwalająca na łagodne pokonywanie tz. martwych punktów przy jeździe na trasie" stoi w sprzeczności z twierdzeniem o rehabilitacyjno-zbawiennych właściwościach roweru. Takie patenty powodują, że rowerzyści mają tendencje do jazdy z niższymi kadencjami, co powoduje zwiększenie obciążeń stawów kolanowych. Przykładem takiej porażki jest np. technologia shimano BioPace

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 23, 2009, 10:28:53 pm »
Akurat BioPace było dość udane. Nieudane były poprzednie projekty (innych firm), oparte na złych założeniach, gdzie zębatka w porównaniu do Biopace była obrócona o 90* i tamte bardzo wyniszczały kolana. Biopace nie przeszkadza w szybkiej kadencji a zmniejsza obciążenie kolan w najgorszych momentach (przy największym zgięciu). Zresztą, korby tego typu, już teraz innych firm, są nadal produkowane i się sprzedają (nie u nas, oczywiście ;) ).
Tendencję do jazdy z niższą kadencją ma wiele osób bez poprawnej wiedzy bo "mniej trzeba kręcić żeby jechać". Błędem jest też  zakładanie zbyt długich korb (większość rowerów po prostu ma 175mm i już, a krótsze korby nie wymagają takiego zginania kolan, przez inne przełożenie trochę wymuszają jazdę na niższych biegach a przez mniejszą długość ułatwiają szybsze kręcenie).
Jakub Sałata

tomigelo

• kolarz na poziomie
  • 20 latek od pierwszej poziomki :)
    • www.poziome.republika.pl/techno12.htm
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 23, 2009, 11:37:30 pm »
Hm

Mam ciekawe doświadczenia z krótkimi korbami o długości 150 mm
> sprawdzone w poziomce > SWB
> odczucia były bardzo pozytywne
> więcej miejsca między butem a przednim kołem, niższa kierownica, mniejsza powierzchnia czołowa... 
> łagodzi efekt martwego punktu
> umożliwia zwiększenia obrotów

> można je dostać np. u Kamila Maneckiego http://www.velokraft.com/+cranx.htm hm nie wiem za jaką kwotę?

Błędem jest też  zakładanie zbyt długich korb (większość rowerów po prostu ma 175mm i już, a krótsze korby nie wymagają takiego zginania kolan, przez inne przełożenie trochę wymuszają jazdę na niższych biegach a przez mniejszą długość ułatwiają szybsze kręcenie).
Saurus

Hm widziałem też na necie korby chyba 155 mm firmy MICHE profesjonalne dla juniorów

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 25, 2009, 02:11:53 am »
Akurat BioPace było dość udane.
Mam inne zdanie na ten temat. Gdyby to było dobre rozwiązanie to nie mówilibyśmy o nim w czasie przeszłym.

Biopace nie przeszkadza w szybkiej kadencji a zmniejsza obciążenie kolan w najgorszych momentach (przy największym zgięciu).
Owszem, biopace nie przeszkadza w wysokiej kadencji, żadna korba nie przeszkadza. Problem polega właśnie na "zmniejszaniu obciążeń kolan w najgorszych momentach". To właśnie ten element daje złudzenie łatwiejszego pedałowania i to on przyczynia się do tendencji do niższych kadencji wyniszczających kolana. Owszem, można się pozbyć tego problemu poprzez stałe monitorowanie kadencji, ale warto zastanowić się czy lepiej czerpać radość z jazdy czując rower i podziwiając widoki czy przez całą drogę gapić się w instrumenty pomiarowe.

Problem długości korb pomijam, bo nic nie wiem o tych zamontowanych w omawianym rowerze.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2009, 02:14:01 am wysłana przez Yeti »

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 25, 2009, 11:58:01 am »
ja bym się tak mocno nie czepiał, w końcu konstrukcja jeździ nawet całkiem znośnie, to kilka szczegółów można poprawić :) co innego reklama i cena ;D o tym nie mówię.
MAM PYTANIE: wytłumaczcie mi proszę trochę o tych korbach eliptycznych, trochę kumam ale dobry wykładnie poszkodzi, to jak lepiej jest z "górką" przy korbie czy "dołkiem"? czy ta eliptyczność to duża jest (1 cm 2 a może 5?) czy może inne kształty mogą być dobre np. zbliżone do kwadratu albo mimośrodu.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 25, 2009, 12:06:23 pm »
Akurat BioPace było dość udane.
Mam inne zdanie na ten temat. Gdyby to było dobre rozwiązanie to nie mówilibyśmy o nim w czasie przeszłym.
Tak jak pisałem, nadal są produkowane takie korby, kosztują straszne pieniądze i mimo to ludzie z nich korzystają (jak wpadnę kiedyś jeszcze raz na nazwę firmy to podam)

Biopace nie przeszkadza w szybkiej kadencji a zmniejsza obciążenie kolan w najgorszych momentach (przy największym zgięciu).
Owszem, biopace nie przeszkadza w wysokiej kadencji, żadna korba nie przeszkadza. Problem polega właśnie na "zmniejszaniu obciążeń kolan w najgorszych momentach". To właśnie ten element daje złudzenie łatwiejszego pedałowania i to on przyczynia się do tendencji do niższych kadencji wyniszczających kolana.

Faktycznie, jeśli mówimy o osobach niedoświadczonych to usunięcie "trudnego momentu" z obrotu korby może skutkować jazdą na wyższych przełożeniach. Ale to nie jest nic, czemu nie można zapobiec przez wytłumaczenie całej sprawy tej osobie.
Wcale nie trzeba monitorować kadencji, typowa kadencja na której większości ludziej jeździ się dobrze to tempo w miarę szybkiego spaceru, dość łatwy punkt odniesienia nawet jak się siedzi na rowerze, bo "znamy" dobrze to tempo.
Jakub Sałata

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 25, 2009, 08:40:03 pm »
Błędem jest też  zakładanie zbyt długich korb (większość rowerów po prostu ma 175mm i już, a krótsze korby nie wymagają takiego zginania kolan, przez inne przełożenie trochę wymuszają jazdę na niższych biegach a przez mniejszą długość ułatwiają szybsze kręcenie).

Ciekaw jestem, kto i jak obliczył średnią długość korby?
Moim zdaniem, biznes ma to do siebie, że aby zarobić, trzeba znormalizować i wypośrodkować produkt tak, by wszystkim pasował a w produkcji nie sprawiał problemów. Jedni mają dłuższe nogi inni krótsze, mnie akurat ten rozmiar wogóle nie pasuje, zrobiłem dłuższe korby i ból w kolanach stał się innym problemem.  Co do omawianego wyżej roweru, to jego parametry są podobne do moich i wpływ na ruch rehabilitacyjny ogromny-wiem, bo mam problem z kręgosłupem-po przejechaniu wielu kilometrów, odczuwam satysfakcję i odprężenie. Tylko proszę nie mylić takich poziomów z wyczynowcami bo one nigdy takowymi być nie mogą.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah