Autor Wątek: Mój nowy nabytek - FLUX Jan Cordes  (Przeczytany 24375 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Mój nowy nabytek - FLUX Jan Cordes
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 22, 2015, 10:49:43 pm »
Jak Yin jeździł Flux'em na (w Warszawie?) zlocie, to mi się bardzo konstrukcja spodobała: lekkie, proste a wygodne.

M5 city mate :) Reszta się zgadza. Poziomka bardzo fajna tylko wymiana przedniego koła z 16" na 20" się nie udała - potrzeba bardzo wąskiego widelca 20" na 1 i 1/8 z długą rurą sterową. Nabyłem, założyłem i okazało się że za szeroki - korby uderzają o golenie. Chyba  będzie trzeba kiedyś pospawać coś na wymiar.

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 23, 2015, 08:48:14 am »
No właśnie też myślałem o takiej zmianie czyli zamian przedniego koła 16" na 20". Jednak ja zastosuję sztywny widelec lub jak dostanę to z centralną amortyzacją - taki jednak ciężko dostać no i kosztuje.

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 23, 2015, 08:52:40 am »
Yin powiedz mi czy zmiana koła z 16" na 20" mocno podniosło przód roweru i jak to wpłynęło na pozycję rowerzysty.

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 23, 2015, 09:30:04 am »
 A ja bym poszedl znacznie dalej i zastosowal z tylu kolo 24 jesli jest dostatecznie miejsca, a jak nie to bym przerobil wachacz. Natomiast z przodu  zrobilbym wszystko aby dac kolo 20 cali.Wzorujac sie na wypowiedzi Yina wybralbym widelec od kolarki , jeston smukly i wystarczy go troszku skucic itd.  A pozniej  zamontowalbym typowy fotelik i kiera typu homik i na maratony  ;) Tzn. Gajowy nie musisz czuc sie przymuszony.

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 23, 2015, 09:37:35 am »
A ja bym poszedl znacznie dalej i zastosowal z tylu kolo 24 jesli jest dostatecznie miejsca, a jak nie to bym przerobil wachacz. Natomiast z przodu  zrobilbym wszystko aby dac kolo 20 cali.Wzorujac sie na wypowiedzi Yina wybralbym widelec od kolarki , jeston smukly i wystarczy go troszku skucic itd.  A pozniej  zamontowalbym typowy fotelik i kiera typu homik i na maratony  ;) Tzn. Gajowy nie musisz czuc sie przymuszony.

To nawet ciekawy pomysł jednak trzeba wtedy przerobić tylni wahacz bo w ten na pewno24" nie wejdą.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 23, 2015, 11:50:22 am »
wymiana przedniego koła z 16" na 20" się nie udała - potrzeba bardzo wąskiego widelca 20" na 1 i 1/8 z długą rurą sterową. Nabyłem, założyłem i okazało się że za szeroki - korby uderzają o golenie. Chyba  będzie trzeba kiedyś pospawać coś na wymiar.
Albo założyć krótsze korby.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 23, 2015, 12:57:45 pm »
Albo szerszy suport...
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 23, 2015, 01:33:50 pm »
a gajowy TYLKO chciał pojeździć na rowerze a tu maraton, korby, suport, leżajsk i w ogóle rajd Paryż-Dakar ...;)

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 23, 2015, 01:46:04 pm »
a gajowy TYLKO chciał pojeździć na rowerze a tu maraton, korby, suport, leżajsk i w ogóle rajd Paryż-Dakar ...;)

No właśnie widzę że temat się bardzo rozbudował - ale to fajnie zawsze można coś ciekawego podłapać. Jednak w tym roku wymienię to co trzeba żeby bezproblemowo jeździć - no i śmigać kilometry 8)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 23, 2015, 09:11:01 pm »
Jeden z wygodniejszych rowerów na którym miałem okazję sié przejechać (oprócz moich ;)) a Wy zaraz chcecie tego Fluxa przerabiać.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 23, 2015, 09:34:29 pm »
 To tylko miałbyć lekki tuning,żeby Gajowego bolid był najbardziej pożądanym na zlocie.....

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 23, 2015, 09:52:01 pm »
Yin powiedz mi czy zmiana koła z 16" na 20" mocno podniosło przód roweru i jak to wpłynęło na pozycję rowerzysty.
Mogę podpowiedzieć tylko z przymiarki - support idzie do góry pi x drzwi  8-10 cm, fotelik idzie w pozycję bardziej leżącą ( u mnie jest przymocowany do ramy i pozycja ramy bezpośrednio wpływa na pochylenie fotelika.)

Albo szerszy suport...

Kurcze faktycznie :) Dzięki Franc jakoś o tym nie pomyślałem :)

A ja bym poszedl znacznie dalej i zastosowal z tylu kolo 24

Ale wtedy traci się tą zaletę że ma się jeden rozmiar zapasowej dętki. Między 20" a 24" wielkiej różnicy w toczeniu nie będzie, jedyna przewaga to ewentualnie lepsza widoczność z poziomki w ruchu ulicznym. Wymiana przodu z 16" na 20" przekłada się na branie krawężników co w mieście jest raczej przydatne.

Albo założyć krótsze korby.

W tym przypadku musiały by mieć ramiona 8 cm by mijać koronę widelca :) Całość jest tak zaprojektowana że widelec skręca między ramionami korby. A Ze to clvb to konfliktu koło korba nie ma bo wychylenie koła przy skręcie za małe.

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 23, 2015, 10:02:44 pm »
W sumie dzisiaj pojeździłem i stwierdziłem że przednie koło może zostać 16" tylko że moja obręcz jest w kiepskim stanie, a trudno dostać 16" koło jakieś sensowne na allegro to tylko do dziecięcego rowerku.

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 24, 2015, 12:46:39 pm »
Może koledzy wiecie gdzie można kupić mocne koło 16"-przednie :D

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 24, 2015, 10:18:23 pm »
Dużego obciążenia na kole nie ma. A krawężnki trzeba omijać.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp