Autor Wątek: Kupię mój pierwszy rower poziomy  (Przeczytany 12536 razy)

bazyl89

• sympatyk
  • *
Kupię mój pierwszy rower poziomy
« dnia: Maja 11, 2015, 03:07:05 pm »
Witam wszystkich,

Chciałbym kupić mój pierwszy rower poziomy. Szukam roweru głównie do turystyki, na kilkudniowe wyprawy z sakwami.
Na zakup chciałbym przeznaczyć do 4000 zł więc myślałem o czymś nowym np.:
http://sklep.rocek.pl/pl/poziome/147-rower-poziomy-swb-.html
Co sądzicie? Czy lepiej na początek kupić coś używanego i ewentualnie później rzucić się na większy wydatek? Z używanych wpadła mi w oko oferta roweru sprowadzanego przed użytkownika fdx:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2823.0

Dodam jeszcze, że mam 188 cm wzrostu i to chyba troche ogranicza wybór? Z tego co widziałem to większość rowerów jest dostosowana do 170-180 cm użytkowników?
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady:)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
Odp: Kupię mój pierwszy rower poziomy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 11, 2015, 03:42:19 pm »
Od siebie - jesli jestes zapalonym  teoretykiem co od kilku miesiecy a nawet sezonow przymierza wirtualne dupsko do każdego typu poziomala - wybierz nowy - bedziesz wiedzial co gdzie jak i kiedy a nawet to tamto ...
Jesli niedawno wpadleś, że horyzontalnie wygodniej - kupuj uzywke ...
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze myślenie wczesne bardzo okresla konkretny model .. a za 4 klocki to można nówkę nierdzewkę, problem ze o nówce trza mysleć najpoźniej wczesną wiosna aby już w kwietniu jechać ;)
Z powyższych sugestia - kup uzywkę ALE z pewnymi parametrami tech, ktore sukcesywnie doprowadzać będziesz do ładu wymieniając na nowe lepsze

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 11, 2015, 04:53:59 pm »
Moze uzywke ale ktorys z wiekszych modeli optimy czy M5. (ten matix do ktorego link podales wyglada na maly rower)
Holendrzy sa zazwyczaj wysocy wiec holenderskie produkcje sa raczej pomyslane dla osob wysokich. w tej cenie mozna kupic naprawde fajne rowery, chociaz ceny nowych sa raczej powyzej 1000 euro... (optimy powyzej 1500)
W uzywanych bedzie naprawde duzy wybor.

Optima condor - dosc wysoki rower  - minimum wzrostu to 175cm choc sa tacy ktorzy twierdza ze komfort zaczyna sie od wzrostu 180cm, tymbardziej jesli  jak np. ten ponizej - ma tez resorowany przod.

Wszystko kwestia tego jak chcesz jezdzic, gdzie, co jest wazne itd. resorowany przod i tyl bedzie nieco ciezszy ale tez wygodniejszy jesli chcesz zjechac z asfaltu... rower powyzej w cenie okolo 400 - 450 euro (+160zl kurier) chyba ze da sie wynegocjowac nizsza cene lub nie bedzie wielu chetnych. (rok produkcji 2005, koła 2x26 cali, biegi 3x9)
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2015, 05:04:56 pm wysłana przez fdx »
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 11, 2015, 08:28:07 pm »
szukam poziomki dla mojej siostry znalazłem u matixa takie coś   

https://www.facebook.com/matixbike/photos/pcb.612586842211160/612586095544568/?type=1&theater

czy da rade na tym jeździć dziewczyna ??  waga  68, 175 wzrost
 jak dobrac odpowiednio taki sprzęt ??

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2015, 08:31:28 pm »

Dodam jeszcze, że mam 188 cm wzrostu i to chyba troche ogranicza wybór? Z tego co widziałem to większość rowerów jest dostosowana do 170-180 cm użytkowników?
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady:)
Właśnie nie.
Z takim wzrostem masz praktycznie do dyspozycji każdy typ, To niscy mają ograniczony wybór.
Bom (przednia część roweru z pedałami) można zawsze dorobić dłuższy.
Jeśli interesuje Cię High Racer to Igor sprzedaje swój. Co prawda trochę przekracza twój budżet, ale ma niezły osprzęt.
https://onedrive.live.com/?cid=caf197148221e0b1&id=caf197148221e0b1%2112690&ithint=folder,jpg&authkey=!AEd9l4PBDwonAYU
Ogłoszenie jest na grupie https://www.facebook.com/groups/351073875341/

Najlepiej oczywiście przyjechać na zlot. Sprawdzisz co tobie najbardziej odpowiada. Można się przejechać, pogadać o wadach i zaletach poszczególnych konstrukcji oraz pomacać (rowery nie właścicieli)

Co do matix-a to jeśli zależy im na polskim rynku, to zapewne przywiozą swoje rowery na zlot, jeśli nie, no cóż.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2015, 08:42:46 pm wysłana przez kaczor1 »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2015, 08:54:28 pm »
Condor to wyprawowe bydlę, w miarę szybkie, wygodne, wytrzymałe i pakowne - było już o tym na Forum - poszukaj archiwum.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2015, 08:58:16 pm »
kurcze piszcie trochę mniej profesjonalnie za chiny nie wiem co to condor w poziomkach jestem zielony
interesuje mnie czy słabsza istota da sobie rade napędzać to bydle ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2015, 09:03:35 pm wysłana przez DONCIO »

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 11, 2015, 09:05:36 pm »
@Doncio - masz awarię internetu? Google ci odmówiło współpracy? ;)
? condor recumbent - i znajdziesz.

Poza tym nie napisałeś - czy chcesz rower wysoki, czy niski, z jakim sterowaniem, czy z amortyzacją czy bez oraz po jakich drogach zamierzasz jeździć i jak dalekie mają być te wyprawy oraz czy rower ma być użytkowany równieć w mieście. Trochę cieżko cokolwiek doradzić bez takich informacji. Być może w rowerowym zwyczajnym sklepie wśród pionowych znajdziesz coś szybciej po poinformowaniu sprzedawcy, że chcesz rower wyprawowy - ale w przypadku poziomek rowerem wyprawowym może być zarowno low racer jak i high. Z kierownicą podsiodłową jak i u-barem. Itd.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2015, 09:09:07 pm »
Condor - to jest to coś co FDX wrzucił parę postów wyżej

Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2015, 09:10:41 pm »
kurcze piszcie trochę mniej profesjonalnie za chiny nie wiem co to condor w poziomkach jestem zielony

Jak wiesz co to jest Matix to wstyd żebyś nie wiedział o Optimie.

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 12, 2015, 05:53:13 am »
nie bardzo wiem gdzie jest wstyd czegoś  nie wiedzieć, po to jest forum żeby bardziej obeznani pomogli mniej zaawansowanym
może andrej mniej agresji a więcej przyjaźni  ;)
czy masz jakiś uraz do ludzi o mniejszej znajomości tematu

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 12, 2015, 06:14:48 am »
Panowie. Bo Doncia spłoszycie, pójdzie kupić marketowego "górala" i bedziecie go mieli na sumieniu...

Doncio opisz czego oczekujesz po rowerze. gdzie zamierzasz nim jezdzic, jak jezdzisz, czy wazna jest dla ciebie predkosc czy widoki. itd.  Condor to takie bydlę wyprawowe ale z powodzeniem nada sie do spacerow krajoznawczych, dojazdow do pracy przez miasto. Jest to rower uniwersalny wiec nada sie w zasadzie do wszystkiego. No i jest wysoki, dla osoby o wzroscie 188 bedzie idealny.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 12, 2015, 06:38:21 am »
Bazyl - Igor wystawił nowa cenę za poziomala - cena nieco wyższa od 4000 ale jesli jestes bardziej niz powaznie to chyba tak wypasionego polskiego tłustego truskawa nie znajdziesz ...

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 12, 2015, 08:31:40 am »
A ja bym się zastanowił czy ktoś z Twojej okolicy nie ma pożyczyć jakiegoś pozioma na kilka dni za dobrą flaszkę, sprawdź jak Ci się jeździ czy to Twój klimat jest, jak jest to dołóż kasy i kup coś nowego i konkretnego. Ja poleciałem w ciemno na flevo i nie wiedziałem czy będzie dobrze czy nie dam rady, na szczęście się udało i jest super (chociaż teraz jak o tym myślę to brał bym dużego flevo na 28` kołach a nie na 20`). Tak czy siak - spróbuj pożyczyć od kogoś rower. Może się uda.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

bazyl89

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 12, 2015, 10:46:49 pm »
Widzę, że się trochę zamieszania tu zrobiło: Doncio -niewiadomo dlaczego- dołączył do mojego tematu ze swoim pytaniem o poziomkę dla swojej siostry (chyba, że siostra również ma 188 cm wzrostu to zmienia postać rzeczy;))

Ja natomiast po przeczytaniu Waszych rad chyba zdecyduję się narazie na zakup używki i ewentualnie przerzucenie się na coś nowszego później kiedy już do końca to mnie wkręci (mam nadzieję) :)
Z tego co widzę to polecana jest tu Optima Condor- poprzeglądam sobie tematy na forum dotyczące tego modelu i ewentualnie kupię od fdx bo widzę, że ma ją w sprzedaży.