Autor Wątek: Bagażnik na rower  (Przeczytany 4034 razy)

darznur

• wyczynowiec na poziomie
Bagażnik na rower
« dnia: Maja 09, 2015, 06:25:02 am »
Bry, wczoraj, z pewnych względów przewoziłem swój projekt "cbc" autem na lekko zmodyfikowanym bagażniku dachowym. Ta modyfikacja to wydłużenie "rynny". Zasadniczo pobieżnie wszystko poszło git ale zauważyłem że mimo dobrego przymocowania przedniego koła to sssugestywnie, w czasie jazdy, mocno się ryla. Jakie stosujecie patenty w trakcie przewózki roweru autem. Ahaa, zapomniałem dopisać, "cbc" to cruzbike , którego w razie "w" mogę też złożyć zusammen i zapakować do bagażnika kombi  ;D ale wczoraj to chciałem wypróbować dach.

fdx

• całkiem inny wariat
Odp: Bagażnik na rower
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2015, 07:10:37 am »
Spróbuj rower ustawic tyłem do kierynku jazdy. i przymocowac gumowe linki od koncowek kierownicy do siodelka (w trojkat) wtedy kolo nie powinno sie telepac.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2015, 09:04:20 am »
Ja owijam koło ekspanderem bezpośrednio do rynienki. Nie na samym dole tylko od wewnątrz w taki sposób by przednie kolo chciało (delikatnie) przesunąć rower do tyłu a tylne do przodu.  Ładnie się to usztywnia :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2015, 12:00:01 pm »
A) bagażnik trzymający zamiast nienapędowego koła - czyli w przypadku cruz'a zamiast tylnego.
B) Bagażnik-platforma na hak, taki na którym rower stoi na kołach.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

darznur

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2015, 06:39:34 pm »
Spróbuj rower ustawic tyłem do kierynku jazdy...
myślałem o tym ale ... musiałbym fotel z chorągiewką odkręcić bo fotel jest typu Thor i (chyba ) stawiałby duży opór,

... przymocowac gumowe linki od koncowek kierownicy do siodelka (w trojkat) wtedy kolo nie powinno sie telepac.

to już bardziej do mnie przemawia,

Ja owijam koło ekspanderem bezpośrednio do rynienki. Nie na samym dole tylko od wewnątrz w taki sposób by przednie kolo chciało (delikatnie) przesunąć rower do tyłu a tylne do przodu.  Ładnie się to usztywnia :)

tak zrobiłem i nadal do bani,

A) bagażnik trzymający zamiast nienapędowego koła - czyli w przypadku cruz'a zamiast tylnego.
B) Bagażnik-platforma na hak, taki na którym rower stoi na kołach.

A - ?? o co chodzi ??
B - odpada bo "cbc" będzie mocno wystawał poza obrys auta no i .. nie mam haka

Zastanawiam się czy jakbym zdemontował tylne koło i tak go umocował czy to coś zmieni.

Wiem wiem, jak nie wypróbuję to ... lipa.
W każdym razie DZIĘKUJĘ na tą chwilę  ;D

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2015, 08:39:46 pm »
Zastanawiałem się jeszcze nad tym czy to kiwa się rower ( sam ze swoich oporów) czy może przedłużenie rynienki powoduje taki efekt?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2015, 08:53:55 pm »
A) Są bagażniki, które mają uchwyt - taki szybkozamykacz jak w piaście, trzymający zamiast nienapędowego koła - czyli wyjmujesz to nienapędowe koło na widelcu zapinasz uchwyt bagażnika. Drugie koło stoi w rynience, przypięte paskiem. Jest to dużo sztywniejsze niż układ 2 koła w rynience i dodatkowy pałąk za ramę.
B) A ile ma długości twój cruz? Można przyjąć, że bagaż nie powinien wystawać więcej jak 25cm na stronę, co przy niewielkiej osobówce o szerokości ~1.7m daje ok 2.2m roweru: wtedy normalnie wieziesz i się nie zastanawiasz. Kolega woził Bike-E w rozmiarze XL (CLWB, o długości ~2m) Peugeotem 104 i nikt się go nie czepiał. Ja woziłem IMK P7 - SWB o długości 2m Xantią która miała max 1.8m szerokości z lusterkami. Więc tu jedynym ograniczeniem jest brak haka.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2015, 10:32:53 am »
Nie stawiaj tyłem do przodu, bo dramatycznie rosną opory.
Przede wszystkim stawiaj przednie koło jak najbliżej belki (najlepiej na belce). Znacznie ograniczy ruchy nawet tak ciężkiego przodu.
A najlepsza "blokadą" jest najzwyklejszy pas parciany, trzeba koło owinąć przez parę szprych i działa (nie tylko w najniższym punkcie koła).
Ba.. nawet pasy parciane razu pewnego wykorzystałem zamiast ramienia-uchwytu, w końcu wiem, po co zawsze je mam w bagażniku :)