Autor Wątek: A podobno poziomek nie kradną :P  (Przeczytany 23417 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: A podobno poziomek nie kradną :P
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 22, 2015, 05:06:35 am »
W Kaliszu była napewno jedna kradzież roweru poziomego.

A Dżimiego rower znacie?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2015, 08:29:22 am »
Mojego flevo nie ukradną raczej z kilku powodów:
-jebitny ulock (http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia-rowerowe/u-locki/p,u-lock-evolution-series-4-ls-z-uchwytem-kryptonite,121192.html)
-spróbuj na tym pojechać od pierwszego wsiadu.
-ciężkie do prowadzenia ze względu na brak kierownicy

Jedyna możliwość to przecięcie ulocka jakimiś hydraulicznymi nożycami (takie jak strażackie sprzęty, są też takie przenośne) oraz załadowanie roweru na pakę. Inaczej nie widzę możliwości podprowadzenia flevo :P a w planach jest jeszcze usunięcie elastomeru trzymającego rower w jednej linii, podobno jazda jest ciekawsza :D
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2015, 12:57:44 pm »
http://www.decathlon.pl/zapicie-rowerowe-abus--id_8203081.html - takie coś w miarę przystępne - Abus 8900 - przyzwoite zapinadełko.

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2015, 01:28:13 pm »
Panie i Panowie - coś w temacie:
http://www.wykop.pl/link/2507387/czarny-kradnie-rower-w-londynie/

W Polsce przydałyby się podobne akcje. Łapać, łamać rączki i na policję :D

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2015, 06:18:11 pm »
A po co policję w to mieszać. Ale dwie pierwsze czynności kuszące, nie powiem 8)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 23, 2015, 08:50:29 am »
Takie akcje są bez sensu w Polsce, złapiesz typa, dostaniesz jeszcze od niego w mordę czy coś, ale w końcu niech będzie - policja, sąd i co? Niska szkodliwość społeczna czynu czy coś w tym stylu, koleś dostanie zawiasy i jeszcze tego samego dnia wróci na miejsce i tym razem sobie ukradnie rower czy cokolwiek innego. Polskie prawo jest zbyt łagodne dla złodziei, wiem, że wszystko zależy od tego co ktoś kradnie i jak bardzo jest to wartościowe, ale jeżeli raz ukradł - spoko niech dostanie zawiasy i raz na jakiś czas obserwację, co akurat typ robi, ale jak złapią po raz kolejny - 2 lata minimum bez zawiasów, trzeci raz go złapią - 10 lat i tyle. Nic mnie tak nie wk**wia jak sukinsyny kradnące czyjąś własność często okupioną ciężkim wysiłkiem, oszczędnościami, wyrzeczeniami, często dopieszczone maszynki, czyszczone, serwisowane, dbane, a potem przychodzi jeden sukinsyn któremu nie chce się pracować i przywłaszcza sobie Twoje ciężko zarobione rzeczy. Takich bez żadnych skrupułów bym odstrzelił bo nie ma dla takich miejsca w społeczeństwie.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 23, 2015, 10:35:01 am »
@Yin:
- odjechać trzeba umieć
Pisałem wyrazie - złodziej raczej nie będzie próbował jechać - zakładając kradzież dla zysku. Możliwa jest też kradzież z ciekawości - na zasadzie chce się przejechać / pokazać patologicznym ziomkom dziwny rower dla beki.

- noszenie czegoś co waży 15-20 kg a nie 10?
Oczywiście - wystarczy że złodziej oddali się na tyle żeby znaleźć się poza Twoim polem widzenia gdy wyjdziesz z przykładowych zakupów.

- prowadzenie czegoś, co ciężko prowadzić z prędkością większą niż 4-5 km/h bo się inaczej wywraca?
Zwróć uwagę, że jak masz filmik na jutubie z kradzieżą rowerów to zawsze złodziej odjeżdża. Czyli w sposobie kradzieży liczy się szybka ucieczka z miejsca zdarzenia. No chyba, że okradasz garaż/mieszkanie/balkon a tuż obok stoi dostawczak...
Podobnie jak powyżej, wystarczy poza zasięg wzroku. W mieście parkujemy niedaleko ulic parkingów - wystarczy ze złodziej zaparkuje większym samochodem - 3 min i rower się rozpływa nie ważne jak nietypowy. Jedyna szansa dla nas to szybkie rozpytanie przechodniów czy czegoś nie widzieli i kierunku w którym oddalał się złodziej. Co do filmików na youtubie - widziałeś jakieś w którym kradną poziomki nie pionowce? Bo różnica polega na tym ze na pionie potrafi jeździć 90% ludzi jak nie lepiej odjazd nie jest problemem. Na poziomce raczej nie odjedzie ale to nie znaczy ze rower nie zniknie.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 23, 2015, 10:38:14 am »
Niedawno czytałem sobie o Arizonie i jest tam między innymi poruszany wątek kradzieży.
Nikt (normalni ludzie) nie kradnie w sklepach - jest śmiesznie tanio, nie okrada samochodów, spokojnie można rzeczy zostawiać na odkrytych pakach samochodów (oprócz broni). Okradaniem sklepów zajmują się zawodowcy.
Jeśli już dojdzie do kradzieży, trafia się do aresztu i czeka, aż przyjedzie "sędzia pokoju".
I tu ciekawostka, bo u nas przepisy dość precyzyjnie określają kare, natomiast tam rozpiętość kar jest ogromna. Sędzia ocenia co było powodem kradzieży, i na przykład za kradzież tej samej rzeczy, jeśli ktoś ukradł z głodu, może w ogóle nie ponieść kary. W innym przypadku można zostać skazanym na "karę wstydu" np. stanie przed swoimi sąsiadami na parkingu przed sklepem z kartką "nazywam się tak i tak, jestem waszym sąsiadem i kradłem w tym sklepie".
A można trafić za kraty na 10-15 lat za kradzież jakiejś bezwartościowej pierdoły.
PS.  Idzie się też siedzieć za niezapłacone mandaty, lub przewóz butelki alkoholu w school bus - jest to bardzo poważne przestępstwo kryminalne (serio).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2015, 10:40:17 am wysłana przez kaczor1 »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 23, 2015, 06:00:36 pm »
Wiecie  ja w piwnicy mam trochę wartościowych rzeczy  a mieszkam na trzecim pietrze i zamontowałem sobie taki chiński z allegro alarm do drzwi, bezprzewodowy jak ktoś wchodzi do piwnicy i otwiera drzwi to mi dzwoni a mojemu znajomemu właśnie ukradli rower który kupił na raty, z piwnicy i jeszcze go spłaca. Na dole mieszka nieciekawy element i bardzo raz się zdziwili jak zszedłem w nocy do piwnicy, nie wiedzieli nawet że jest czujka. Może by coś takiego skonstruować tylko żeby uruchamiało się na wstrząs i też było bezprzewodowe myślę o jakiejś przeróbce chińszczyzny.   Albo cas takiego wmontowane gdzieś w rower i po sprawie. http://allegro.pl/lokalizator-gps-sledzenie-www-windows-android-ios-i4774670860.html

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2015, 06:13:30 pm wysłana przez tomek70 »

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 23, 2015, 06:16:30 pm »
... Nic mnie tak nie wk**wia jak sukinsyny kradnące czyjąś własność często okupioną ciężkim wysiłkiem, oszczędnościami, wyrzeczeniami, często dopieszczone maszynki, czyszczone, serwisowane, dbane, a potem przychodzi jeden sukinsyn któremu nie chce się pracować i przywłaszcza sobie Twoje ciężko zarobione rzeczy. Takich bez żadnych skrupułów bym odstrzelił bo nie ma dla takich miejsca w społeczeństwie.
Na jutubie jest filmik z akcji, jak ekipa na kradzieja rowerów zasadza się z markerami do paintballa i gazem pieprzowym. Fajnie się ogląda.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 23, 2015, 06:24:29 pm »
A tutaj jest gotowy na wypasie dłuższą praca baterii powiadomienia smsem o stanie baterii i czujnik wstrząsów. http://allegro.pl/lokalizator-gps-tk106-czuj-wstrz-sl-www-gratis-i4877130197.html

storm

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 23, 2015, 06:57:31 pm »
@Tomo - toto?
https://www.youtube.com/watch?v=WRJyJqx6WM0
Niezłe, nieźle sobie poradzili - tylko czemu walili pojedyńczo a nie seriami? Gostkowi nalezy się przecież nie kilka - ale kilkaset siniaków :]

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 23, 2015, 07:12:03 pm »
@Tomo - toto?
https://www.youtube.com/watch?v=WRJyJqx6WM0
Niezłe, nieźle sobie poradzili - tylko czemu walili pojedyńczo a nie seriami? Gostkowi nalezy się przecież nie kilka - ale kilkaset siniaków :]
To ;D
Za każdym razem, jak to oglądam, to mi się humor poprawia.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 08, 2015, 06:41:45 am »
Ostatnio wybralem sie z rodzinką do lasu, na parkingu stał samochód z bagaznikiem rowerowym a na nim szosowka felt - ekstra rower - czarny mat, carbon, hamulce tarczowe.. na moje oko jakies 2tys euro warty - oczywiscie przypiety naprawde potężną blokadą.

Szkoda tylko ze był przypięty do bagażnika rowerowego zaczepionego do samochodu przy pomocy parcianych pasków... Szkoda ze nie zrobilem zdjęcia. Niektórzy po prostu nie myslą i jak czlowiek nie jest w stanie zabezpieczyc roweru przeciwko profesjonalnemu złodziejowi - ten i tak ukradnie, co najwyzej zajmie mu to wiecej czasu niz zwykle to w myśl zasady - okazja czyni złodzieja mozemy chociaz takich okazji nie tworzyc...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 08, 2015, 09:41:09 pm »
Gdyby okazja czyniła złodzieja jeździłbyś już Felt'em.  ;D