Autor Wątek: Ciekawostki z allegro  (Przeczytany 222629 razy)

Maciej K

• całkiem inny wariat
Odp: Ciekawostki z allegro
« Odpowiedź #330 dnia: Maja 27, 2025, 09:39:47 am »
Ogarnij się i zaproponowany 24.05 (powyżej) przeze mnie rower kupuj, zanim Ci go Audax zgarnie.
Mi się podoba ten niebieski z hamulcami Magura i napędem dual drive. Ale na miejscu ocenie. 

Mam nadzieję Audaxie, że zdajesz sobie sprawę z tego, iż nawet najlepsze hamulce świata,
zbyt dużego wpływu na szybkość czy komfort jazdy roweru nie mają.
Położenie siodła (geometria) względem supportu, tudzież rozstaw osi i owszem.

Znając Twoje zamiłowanie do dalekich wyjazdów, rower (też niebieski! ), ale z tylnym kołem 26" sugerowałbym.
Mając taki pojazd, przednie koło na  24" (tu brak wąskich opon niestety)
lub 24 x 1 3/8 (tu wybór wąskich jest) zmieniłłbym.
Oczywiście ze stosownym widelcem.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #331 dnia: Maja 27, 2025, 10:50:50 am »
Wczoraj byłem z wizyta u tego sprzedawcy. Wróciłem bez roweru, ale przejechałem się 4 różnymi rowerami.

Pare uwag na temat modeli. Są w stanie do przeglądu i ewentualnie remontu. Widać, że długo stały. Myślę, że we wszystkich na dzień dobry oprócz porządnego serwisu trzeba wymienić wszystkie opony bo guma w nich się postarzała. Druga rzecz - prawie we wszystkich gripy / pokrętła przerzutek gumowe do wymiany - wręcz roztopione były. Brudziły brzydko ręce przy próbie użycia. No i do zakupienia nowy materac - tylko w może 3 się nadawał (akurat to na zdjęciach dobrze widać)

Moim zdaniem przy cenie 1500 zł (na tyle został wyceniony Hurricane) o którego pytałem ale bez prób negocjacji ceny - to są drobnostki.

Teraz poważna dla mnie rzecz - która nie dla każdego będzie wadą. Rowery pochodzą z Holandii. Zatem konfiguracja napędu jest na teren płaski jak naleśnik - duże blaty korb, małe kasety. Nie każdy miał przednią przerzutkę. Na "płasko-Polskę" to ok. Dla mnie napęd do wymiany od razu w każdym rowerze bo pod dom tak skonfigurowanym rowerze bym się nie wtoczył :)

Myślałem o Challenge Hurricane niebieskim z piastą dualdrive. Ale po jeździe testowej po drodze stwierdziłem, że to nie moja bajka. Dla mnie za nisko. Nie czułem się komfortowo. Poza tym piasta dualdrive nie zmieniała biegów - ale to pewnie do poprawy.
Zielony Challenge Hurricane ma ramę w najlepszym stanie.

Znając Twoje zamiłowanie do dalekich wyjazdów, rower (też niebieski! ), ale z tylnym kołem 26" sugerowałbym.

I na tym rowerze mi się najprzyjemniej jeździło. I też moim zdaniem był najładniejszy i w najlepszym stanie. Ale nie takiego roweru szukałem. Poza tym napęd szosowy z ogromnym blatem + mała kaseta i brakiem nawet miejsca na przerzutkę z przodu - to dla mnie dyskwalifikacja. Ale jak komuś się podoba to IMO warto bo jest bardzo ładny i wygodny.

Drugi M5 z kołami 20 cali o którym pisał Jacekddd też w fajnym stanie. Napęd stare dobre shimano 105 chyba 5500 - mam ciągle takie. Skonfigurowany bardzo sportowo. Nie przejechałem się na nim bo jest ustawiony na wysoką osobę. Usiadłem tylko - pozycja bardzo sportowa. Tez moim zdaniem fajny rower na szybkie jazdy po płaskich terenach. Jedyna wada to sposób w jaki są ustawione klamki hamulcowe - nie wyobrażam sobie hamować kciukami - były ustawione w bardzo dziwnej pozycji.

« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2025, 10:55:14 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

astroman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #332 dnia: Maja 27, 2025, 06:27:20 pm »
Zwróciłeś uwagę jaki to był dualdrive? Bo różne są.
Dualdrive moim zdaniem ma trochę zalet ale niektórzy nie wiem dlaczego się go boją.
Też polecam na początek 26 x 20.

astroman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #333 dnia: Maja 27, 2025, 06:30:16 pm »
Jak jeszcze coś z dolną kierownicą lub typu U-bar i dobrą amortyzacją to sama przyjemność z jazdy.