Autor Wątek: rozdzielacz linek  (Przeczytany 8823 razy)

donpedro2107

• kolarz na poziomie
rozdzielacz linek
« dnia: Marca 06, 2009, 09:51:27 pm »
witam forumowicze :) mam taki problem: przydałby mi się taki "rozdzielacz linek" tzn np z rączki hamulca wychodzi jedna linka wchodzi do rozdzielacza i z rozdzielacza wychodzą dwie linki do dwóch hamulców. zastanawiam się czy można coś takiego niedrogo gdzieś kupić, kiedyś to widziałem w rasowym bmx-sie. jak nie kupię to może zrobię. wszelkie podpowiedzi mile widziane. pozdrawiam poziomo ;)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: rozdzielacz linek
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 06, 2009, 11:11:32 pm »
A właśnie miałem opisać podobne urządzenie, tyle że zdjęć gotowego jeszcze nie zrobiłem i mam sam rysunek i schematy części (mogę je trochę ulepszyć i podac na forum jeśli ktoś potrzebuje ale są bardzo proste i można to samemu z rysunku wykombinować) :)
Całość jest ładnie zamknięta więc nie dostaje się tam syf, sprężyna prawdopodobnie nie jest konieczna ale pomaga linkom powrócić do wyjściowego położenia, resztę chyba widać :) Moja wersja ma 14 cm długości, wszystko zmieściło się w rurce aluminiowej z Castoramy, 25x1,5 :) Tokarzowi zaniosłem rurkę i "zatyczki" wytoczył tak że wchodzą lekko na wcisk a "tłoczek" tak żeby poruszał się bez oporów ale i bez zbędnych luzów.

Jakub Sałata

Janusz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 07, 2009, 02:06:44 pm »
Tego typu rozdzielacz stosuje się w motolotnich i samolotach ultralekkich do sterowania 2 gaźnikami za pomocą 1 linki.

Janusz

http://www.motolotnie.rsi.pl/read.php?2,16183,16183#msg-16183

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 07, 2009, 02:49:36 pm »
Heh, jak to podobne potrzeby prowadzą do podobnych rozwiązań :-)
Wymyśliłem również nieco bardziej skomplikowaną wersję gdzie można użyć także 2 klamek (ale jedną z nich nadal można uruchomić 2 hamulce) i będą "odbijać" ;)
Jakub Sałata

Janusz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 07, 2009, 11:28:14 pm »
Na Allegro też są. Oba warianty (2/1 i 2/2)

http://moto.allegro.pl/18562_do_samolotow.html

Janusz

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2009, 11:39:04 pm »
faktycznie są tylko cena jednak troszkę spora... :-\ pomyślę i może sam coś podobnego zrobię :)

Konios

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2009, 08:31:59 pm »
Czy nie chodzi tu o to? Cena chyba nie jest wygórowana...

http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php?products=product&prod_id=1615

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 10, 2009, 10:43:35 pm »
Ooooo :) :D :D :D :D i to jest to co kiedyś widziałem :D :D :D jutro zamówię :D :D :D dzięki i pozdro za pomoc

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2009, 12:31:47 am »
A czy w tym się da linki wymieniać? Bo generalnie są bardzo krótkie, te fabryczne.
Jakub Sałata

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 12, 2009, 10:01:15 am »
0 i kupiłem 25zł za komplet line (przód i tył) czyli dwa rozdzielacze z linkami. faktycznie są krótkie ale jak coś to pokombinuję własną konstrukcję. pozdro i dzięki za informacje ;)

marek

• sympatyk na poziomie
  • **
  • z każdym dniem bliżej poziomu
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 01, 2009, 11:48:58 pm »
Można to też było zrobić jak u Horowitza

marek

• sympatyk na poziomie
  • **
  • z każdym dniem bliżej poziomu
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 01, 2009, 11:55:59 pm »
a tu jest link bo zapomnialem o nim wczesniej   ;)
http://www.ihpva.org/Projects/PracticalInnovations/OSS_fab.html

mniej więcej końcówka strony

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2009, 10:30:23 am »
Ale taki system efektywnie zmniejsza uciąg klamki o połowę, dzieli go na 2 hamulce. Może się nadawać do hamulców bębnowych z użyciem klamki do hamulców v-brake (ma ona większy uciąg niż klamka do klasycznych cantilever która z kolei ma dobry dla bębnowych), ale do hamulców tarczowych, które wymagają dużego uciągu linki każdy słabo się nada. Żeby to wyrównać, to dźwignia po stronie linki hamulca powinna być 2 razy dłuższa niż po stronie klamki.
Jakub Sałata

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2009, 09:46:54 pm »
masz  jak najbardziej rację ale instalację hamulcową zamontowałem pomocniczo (jako że pojazd jest dość nietypowy  ;)- 2x2 highracer)podstawowe hamulce to torpedo w piastach wielobiegowych, więc rozkładem sił na klamce za mocno się nie przejmuje. a dodam jeszcze że i rozdzielacz daje pewne opory naciągu linki więc jeszcze kilka procent się traci. pojazd już prawie gotowy (tzn można jeździć, brakuje tylnego błotnika i światełek :)) a w międzyczasie poprawiłem poprzedni rowerek CLWB, poprawiłem w nim kąt widelca i kierownicy, wyrzuciłem pośrednią przekładnię i poprawiłem nieco siedzenie. Rowerek wygląda nieco lepiej, a sprawuje się bajerancko. jak w łykend  :) będę miał trochę czasu to porobię im zdjęcia i pokażę na forum. pozdro :)