Autor Wątek: Ceny w dziale "sprzedam"  (Przeczytany 9865 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Ceny w dziale "sprzedam"
« dnia: Marca 10, 2015, 08:37:03 pm »
Tak mnie naszło
Już po raz kolejny czytam ogłoszenie w dziale i widzę tekst "cena na priv".
Może mnie ponosi i biję pianę z niczego, ale ludzie! Tak trudno napisać ile się chce za dany klamot? Nie ma się czego wstydzić, to nie informacja o tym, że się podłapało rzeżączkę, a podanie takowej ułatwia życie.   

fdx

• całkiem inny wariat
Odp: Ceny w dziale "sprzedam"
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2015, 08:54:13 pm »
Na forach juz tak jest, cena na priv, zdjecia na maila, o szczegoly mozna dopytac telefonicznie...

juz nie chodzi o czas zainteresowanego - jak ktos chce kupic to podzwoni, popyta ale juz sami sprzedajacy mogli by uszanowac swoj wlasny czas. naprawde chce im sie co chwila odpowiadac kolejnej osobie na te same pytania?

tutaj na forum jeszczce niema zbyt duzego ruchu i tez pytajacych zbyt wielu nie bedzie ale faktycznie tak ciezko napisac kilka slow o sprzedawanym przedmiocie, dodac jakies zdjecie, napisac jaka cena interesuje...

najlepiej dodac ogloszenie:

"sprzedam

cena do uzgodnienia

info na priv"
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2015, 10:25:11 pm »
O zdjęcia i szczegóły (a tak naprawdę o więcej zdjęć i szczegółów) faktycznie można poprosić na maila  lub pw, ale brak ceny w ofertach sprzedaży i mnie ...wkurza.
Od dziś oferty sprzedaży bez ceny będą usuwane jeśli mimo prośby taka cena nie będzie upubliczniona.

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2015, 12:26:32 pm »
obydwie ręce do góry zaaaaa!

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 11, 2015, 04:36:24 pm »
Bo na privie łatwiej zbudować więź z potencjalnym kupującym. Bo na privie potraktują cię wyjątkowo, zniechęcą do konkurencji i przekonają, że innych opcji brak. Zresztą tak naprawdę nikt nie wie do czego ludzie są zdolni, żeby sprzedać sprzęt czy dostać atrakcyjną zniżkę. Priv to nowoczesna forma sideł... teraz jesteś już mój - powiedział pajączek do biedronki przedstawiając ofertę, za którą warto oddać życie.

A poważniej, to chyba niektórzy obawiają się upublicznić cenę, która w odczuciu wielu forumowiczów zawsze będzie za wysoka, a statystyczny forumowicz chętnie przekona sprzedającego, że jego sprzęt powinien być przynajmniej o połowę tańszy...na privie nie ma tej presji odpierania zarzutów wszelakich.

Myślę, że w tej kwesti sprzedający powinni móc decydować czy cenę udostępnić ogółowi czy podawać ją tylko na PW "poważnym" zainteresowanym, to jeszcze nie serwis aukcyjny, ale w końcu jestem tylko statystycznym forumowiczem. To w końcu po ile ta Optima z kufrem?  ;D

honda104

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 11, 2015, 06:17:58 pm »
Mi akurat nie przeszkadza cena na PW, ale jeżeli już ktoś tak pisze i daje ogłoszenie, to chociaż mógłby zajrzeć na swoje PW  :P Albo zostawić jakiś konkretny namiar...

Cena za Optime, to podobno 1 kilo eułrów, więc norma i warta swojej ceny o ile z kufrem  ;)

boborli

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2015, 07:30:36 pm »
..
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2015, 12:49:12 pm wysłana przez boborli »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2015, 11:20:27 pm »
Od dziś oferty sprzedaży bez ceny będą usuwane jeśli mimo prośby taka cena nie będzie upubliczniona.
Wypowiedział się moderator, trzeba uszanować. Imho oszczędza to czas sprzedającego i kupującego.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 12, 2015, 05:34:19 am »
Jak klient chce cos kupic to sprzedajacy jest bez szans :) Zdecydowanie latwiej jest negocjowac z klientem jak ten nie zna  poczynan konkurencji. Od publicznego podawania ceny sa serwisy aukcyjne gdzie szybko latwo i przyjemnie mozna cos zanabyc droga kupna.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

honda104

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 12, 2015, 07:31:50 am »
Wypowiedział się moderator, trzeba uszanować. Imho oszczędza to czas sprzedającego i kupującego.

Ale nikt nie podważa tej decyzji, z resztą bardzo dobrej :)

Co jak co, ale nic nie przebije "Firm", które robią coś i nie podają cen, a na mejle nie odpowiadaja, choć sami proszą żeby o nią pytać. w tedy mam identyczne odczucia jak kolega z pierwszego postu i wybieram inną ofertę nawet jeżeli będzie droższa ale bez olewania klienta.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 14, 2015, 08:16:13 am »
wiadomo - Polska to kraj w dużej mierze zawistnych ludzi i jeden na drugiego donosi,podkłada świnie itp
założę się ,że 80% pytających i tak nie kupi ogłaszanego towaru ;) a do negatywnego komentowania polecą pierwsi.
Kupowałem już kilka rzeczy na forum w takiej formie i jakoś nie odczułem dyskomfortu 8)
popieram wypowiedz w 100%
jak komuś zależy na kupnie to napisze na pw
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2015, 12:56:46 pm »
jak komuś zależy na kupnie to napisze na pw
Jak komuś zależy na sprzedaży, to poda cenę.
Jak nie ma podanej ceny, to dla mnie oferta nie istnieje.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 14, 2015, 02:04:22 pm »
po co mam się od razu chwalić ,że np. moja optima kosztuje 1kilo-ojro...
po co ma wiedzieć od razu jakiś wścibski sąsiad lub złodziej...
wiadomo - Polska to kraj w dużej mierze zawistnych ludzi i jeden na drugiego donosi,podkłada świnie itp
Czyli hajs przytulić, podatek odprowadzić niekoniecznie...
Dla mnie cena jest nieodłącznym składnikiem ogłoszenia o sprzedaży.
Konkretnie i bez żadnych niedopowiedzeń napisane ogłoszenie po prostu fajnie się czyta.
I- osobiście- mam subiektywne wrażenie, że ludzie piszący enigmatyczne i lakoniczne ogłoszenia albo coś próbują ukryć, albo mają potencjalnego kontrahenta w głębokim poważaniu.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 14, 2015, 03:11:44 pm »
I- osobiście- mam subiektywne wrażenie, że ludzie piszący enigmatyczne i lakoniczne ogłoszenia albo coś próbują ukryć, albo mają potencjalnego kontrahenta w głębokim poważaniu.

...albo chcą wybadać rynek, czy jest jakiekolwiek zainteresowanie towarem.

Kiedyś coś tu wystawiałem.  Nikt nie zapytał o cenę na prive.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 14, 2015, 10:14:30 pm »
Kiedyś coś tu wystawiałem. Nikt nie zapytał o cenę na prive.

Widocznie była za wysoka.  ;D