Autor Wątek: cześć chciałem wam pokazać moje dzieło SWB z profilu 60x40  (Przeczytany 13027 razy)

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
witam mam na imię Arek i stworzyłem to to i nawet jeździ piszcie co i tym myślicie  zrobiony z profilu 60x40 i starego górala.zbudowałem go do turystycznego jeżdżenia jak na razie zrobiłem około 50km i spisuje się całkiem nieźle jest zwrotny prawie jak normalny nie ma konfliktu kolo noga waży 21 kg długość całkowita 2.10m ale to chyba mało istotne. Już nie mogę się doczekać jakichś wycieczek całodniowych lub dłuższych niech pogoda już się  letnia zrobi    ;D wiem ze na pewno coś sknociłem bo budowałem tylko ze zdjęcia jedyny wymiar to odległość do suportu  :-[.Ale jeździ fajnie i to chyba najważniejsze
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2015, 10:53:24 pm wysłana przez aligatorpoczta »
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

darko

• kolarz na poziomie
Odp: cześć chciałem wam pokazać moje dzieło SWB z profilu 60x40
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2015, 09:39:08 pm »
Fajny sprzęcik !!

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2015, 10:20:02 pm »
Można go ze 40cm skrócić za fotelem, najlepiej dać normalny, długi wahacz jednobelkowy z pionowym amortyzatorem, z osią obrotu zaraz za górną rolką, poprawi się wygląd. W zasadzie to dałoby się w ogóle wyrzucić górną rolkę, 2 dolne zastąpić krótką rurką, tuż nad koroną widelca i napęd byłby sprawniejszy, czyli szybciej by jechał przy mniejszym wysiłku.
Najważniejsze, że jest i już wiadomo co trzeba przerabiać, powodzenia.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2015, 10:21:29 pm »
mam na imię Arek i stworzyłem to to i nawet jeździ piszcie co i tym myślicie
Stajesz się odpowiedzialny za to co oswoiłeś ;)
Czy regulacja pochylenia fotelika pochodzi z okna?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

aligatorpoczta

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2015, 10:32:25 pm »

Czy regulacja pochylenia fotelika pochodzi z okna

dokładnie bo poco męczyć się i piłować jak jest gotowe

dziantek

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2015, 10:34:32 pm »
Zdarza ci się obić damperek o rurę przy jakiejś głębszej przeszkodzie?

Całkiem fajny ten twój poziomy konstrukt, może kuper trochę przydługi i Sis nieco straszy, ale i tak jest na co popatrzeć, a jak mówisz, że jeszcze fajnie jeździ, to o sknoceniu nie może być mowy, bo między sknoceniem, a nie zrobieniem czegoś idealnie jest duuuża przestrzeń :)

Szydziu, właśnie się zastanawiałem skąd owa adaptacja, ale jeśli faktycznie z okna, to...oby kolegi nie przewiało.

aligatorpoczta

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2015, 10:37:46 pm »
przy skokach z krawężników nic nie dobija. A regulacja z okna się przydaje do wentylacji plecków ;)

aligatorpoczta

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2015, 10:42:33 pm »
po czytaniu forum i oglądaniu zdjęć się wziąłem i napaliłem wiec pojechałem do centrostalu kupiłem co trzeba potem stary góral flexa i miguś i po 4 dniach oto jest ;D

dziantek

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2015, 11:04:57 pm »
A jak wypadła konfrontacja z różowym "ścigaczem Barbie piła" kolegi Marynowskhy'ego...zaiskrzyło między waszymi pojazdami?  ::)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 24, 2015, 12:24:37 am »
po czytaniu forum i oglądaniu zdjęć się wziąłem i napaliłem wiec pojechałem do centrostalu kupiłem co trzeba potem stary góral flexa i miguś i po 4 dniach oto jest ;D
I to jest bardzo dobre podejście na pierwszego pozioma. Zrobić pojeździć popróbować złapać bakcyla i potem pokombinować nad kolejnym lepszym jak już się wie co i jak.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 24, 2015, 12:53:17 am »
Jak już usprawnisz napęd, to bagażnik możesz przenieść na rurę podsiodłową. Chyba, że masz go dla ozdoby i nie będziesz nic na nim woził.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

aligatorpoczta

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 24, 2015, 06:16:18 am »
Ale czy jak go skruce dając wahacz jedno belkowy to on nie będzie bardziej nerwowy w prowadzeniu a napęd chodzi jak w dziecięcym rowerku leciutko jak piórko i cichutko jak w nienormalnym rowerze  ;D Co do bagarznika to nie rozumiem salwa swobodnie do niego pasuje tylko zdjęta do nauki jazdy
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2015, 12:08:46 pm wysłana przez aligatorpoczta »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 24, 2015, 08:38:34 pm »
Zastanawiając się nad tyłem.. Z "dawcy" odciełeś ciut za dużo, musisz połączyć dolną i górną część tylnego widelca, i to w trybie "na wczoraj". Za chwilę go rozłamie: przy hamowaniu "wciąga" do środka, przy dziurach "wypycha" na zewnątrz. Jak kawałek druta.. Wolę nie myśleć czym może się to skończyć.Myśl wycofana po gałkologiczej weryfikacji. To co wygląda na pancerz jest kawałkiem oryginalnego płaskownika. Dawało radę w pionowym, to i da w poziomce.

Drugą rzeczą do zrobienia jest podwójna rolka na "powrocie" łańcucha. Wystarczy jedna z "osłonką przeciwspadową" z blachy 1mm. Ta druga niepotrzebnie łamie łańcuch.

Kolejną rzeczą jest założenie "firmowego" fotelika, ten nie daje właściwego oparcia w lędźwiach i górna część wszelakich spodni (w pasie) będzie pozostawiała bolesne odgniecenia. Można jeszcze "tymczasowo" to poprawić robiąc grubszą warstwę gąbki powyżej pasa. Do trekingu w zupełności wystarczy (no.. chyba że będzie to "wycieczka" z jakimiś przecinakami :P )

W sumie ostatnia uwaga. Bagażnik na amortyzatorze masakrycznie psuje skuteczność amortyzatora jak i sam amortyzator. Lepiej zrobić sobie "ogon" i na nim bagażnik (poszukaj np. "Burzy" by HansGlopke)

Skoro pierwsze dzieło powstało, to czas na następne projekty! Wahacz jednobelkowy z łańcuchem prowadzonym "od spodu" jest chyba najlepszym rozwiązaniem: ładnie kompaktowe, proste w budowie, można uniknąć efektu bujania ("squat")

Chyba czas odpiąć Jamniczka z "wyprowadzacza" i wyprowadzić go na spacerek gdzieś w okolicy. Pogoda jest zdecydowanie zachęcająca :)
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2015, 10:49:17 pm wysłana przez pajak_gdynia »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 24, 2015, 08:42:37 pm »
Chodzi o amortyzację. Im lżejszy jest wahacz, tym lepiej.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

aligatorpoczta

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 24, 2015, 08:51:42 pm »
tylni widelec jest połączony tylko tego nie widać i myślałem nad zawieszeniem jedno-belkowym ale boje się ze rower stanie się nerwowy w prowadzeniu bo teraz pięknie idzie. Az tym załamaniem to faktycznie muszę coś pomyśleć bo chodzi lekko tylko wygląda nie bardzo
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2015, 09:12:26 pm wysłana przez aligatorpoczta »